שתף קטע נבחר

נשיא בוליביה מצפצף על החוקה: ארוץ לכהונה רביעית

מוראלס נבחר למועמד מפלגתו בבחירות ב-2019 תוך התעלמות מהחלטת העם במשאל שלא לתמוך בשינויים בחוקה שיאפשרו לו להתמודד שוב

אחד המנהיגים הכריזמטיים ביותר בתולדות בוליביה. מוראלס (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד המנהיגים הכריזמטיים ביותר בתולדות בוליביה. מוראלס(צילום: AP)

 

אז מה אם החוקה והעם חושבים אחרת: נשיא בוליביה אבו מוראלס הסכים אתמול (יום שבת) לרוץ לכהונה רביעית לאחר שמפלגת השלטון בראשותו הכריזה עליו כמועמדה לנשיאות ב-2019 תוך התעלמות ממשאל העם שנערך במדינה בחודש פברואר.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מפלגת "התנועה לסוציאליזם" אישרה בהצבעה פה אחד את מועמדותו של מוראלס לנשיאות בוליביה. לאחר מכן אמר מוראלס ש"אם העם אומר ללכת עם אבו, אז בואו נמשיך להביס את הימין ונמשיך עם התהליך שלנו".

 

רוצה לרכוב לעבר כהונה רביעית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוצה לרכוב לעבר כהונה רביעית(צילום: רויטרס)

 

הנשיא הילידי הראשון של בוליביה נבחר לראשונה ב-2005 ואז נבחר מחדש ב-2009 וב-2014. אלא שבפברואר השנה הוא הפסיד במשאל עם שנגע בשאלה אם לבצע שינויים בחוקה שיאפשרו לו להתמודד שוב לנשיאות בבחירות ב-2019. כהונתו הנוכחית תסתיים ב-22 בינואר 2020.

 

החוקה בבוליביה מתירה לנשיא שתי כהונות רצופות בלבד. מוראלס רצה לשנות את החוקה ולהגביל לשלוש כהונות רצופות. הבחירות הבאות לנשיאות יהיו הפעם הרביעית שבהן מתמודד מוראלס ובית משפט חוקתי פסק שכהונתו הראשונה כנשיא לא נספרת משום שהוא לא השלים כהונה מלאה של חמש שנים. הסיבה לכך היא שבשנת 2009 שינתה הממשלה בבוליביה את החוקה שהפכה את המדינה למדינת מחוזות במקום רפובליקה.

 

המפלגה השלטת מסרה שהיא בוחנת ארבע דרכים שיאפשרו למוראלס לרוץ שוב לנשיאות, בהן שינוי החוקה דרך האסיפה המחוקקת או על ידי צעד של איסוף חתימות מחוקקים. אפשרויות אחרות כוללת התפטרות של מוראלס שישה חודשים לפני תום כהונתו או הגשת בקשה מבית המשפט החוקתי לפרשנות אחרת שתאפשר לנשיא להתמודד ברביעית. אולם, באופוזיציה בבוליביה מסרו שכל ניסיון של מוראלס להתמודד שוב ייחשב לא חוקתי בשל תוצאות משאל העם האחרון. "לא זה לא", אמר מנהיג האופוזיציה בבוליביה חורחה קירוגה.

 

מוראלס, מגדל קוקה לשעבר, זכה לקרדיט על צמצום העוני בבוליביה, אחת המדינות העניות ביותר באזור, על ידי כך שהשקיע את הכספים שהרוויחה בוליביה מגז טבעי בתוכניות רווחה ובתשתיות. עם זאת, בבוליביה התרחבה מאוד גם הביקורת על ממשלו של מוראלס, והוא הואשם בשחיתות, בזבוזים והתנהלות לא דמוקרטית מספיק. הנשיא הבוליביאני נחשב לאחד המנהיגים הכריזמטיים ביותר בתולדות המדינה הדרום אמריקנית, ופרשנים מעריכים כי לא סביר שהוא יפרוש מפוליטיקה בגיל צעיר כל כך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מגדל קוקה לשעבר. מוראלס
צילום: AFP
מומלצים