שתף קטע נבחר

ישראל מקום 1 באירופה בעלייה בקטל בדרכים

לא הישג להתגאות בו: דוח חדש מגלה כי בין 2012 ל–2015 עלה מספר ההרוגים בכבישי הארץ ב–22% . באותו זמן ירד מספר ההרוגים בשווייץ ב–25% ובליטא ב–22%. מספר ההרוגים השנה מחמיר את המצב

השבוע עבר מספר ההרוגים בתאונות דרכים ב־2016 את מספרם בכל 2015. נכון לאמש נהרגו בתאונות דרכים בישראל השנה, לפי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, 369 בני אדם, לעומת 346 בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בעלייה של8%.

 

עד כמה זה חמור בהשוואה לעולם? מדוח חדש של עמותת "אור ירוק" עולה כי ישראל נמצאת במקום הגרוע ביותר מבין כל מדינות אירופה בשינוי מספר ההרוגים מתאונות דרכים בשנים האחרונות.

 

ב־2012 נהרגו בתאונות דרכים בישראל 263 בני אדם (ללא מחוז ש"י) וב־2015 נהרגו 322 בני אדם - עלייה של 22.4% במספר ההרוגים בשלוש שנים (בתוספת נתוני ההרוגים של מחוז ש"י לאותן שנים נרשמה עלייה של 22.8% במספר ההרוגים, מ־292 ל־357). כלומר, ישראל מציגה את הנתונים הגרועים ביותר במהלך שלוש השנים האחרונות ברציפות, כך לפי המועצה האירופית לבטיחות בדרכים (ETSC).

 

מהניתוח של עמותת אור ירוק עולה כי אחרי ישראל נמצאות מדינות שהשיגו תוצאות גרועות, כמו מלטה (עלייה של 22.2% במספר ההרוגים), בולגריה (17%), קפריסין (11.8%) והונגריה (6.9%) שסוגרת את חמישיית המדינות שעשו את השינוי הגרוע ביותר במהלך אותן שנים.

 

חמש המדינות שעשו את השינוי הטוב ביותר באירופה באותן שנים (2012־2015) הן שווייץ, שהפחיתה את מספר ההרוגים בתאונות דרכים ב־25.4%, אסטוניה (23%), ליטא (21.9%), נורווגיה (19.3%) ויוון (18.5%).

 

מניתוח הנתונים עולה כי 21 מדינות באיחוד האירופי הוכיחו כי תאונות דרכים הן לא גורל משמיים ושניתן להצליח במאבק ולהציל חיים. אותן מדינות הצליחו לצמצם באופן עקבי את מספר ההרוגים בתאונות דרכים, לעומת 11 מדינות שכשלו בצמצום ההרוגים בתאונות דרכים באותן שנים. ישראל, כאמור, היא הגרועה ביותר.

 

למנכ"ל אור ירוק שמואל אבואב ביקורת קשה על משרד התחבורה, אבל גם על המשרד לביטחון פנים והמשטרה, שקיצצו בחריפות את מספר שוטרי התנועה וניידות הסיור. בסוף השנה יהיו לאגף התנועה רק 170 ניידות, לעומת יותר מ־300 בימי השיא. "חלק גדול מהירידה נובע מההשקעה של עשרות מיליוני שקלים בשנה בפרויקט מצלמות המהירות הדיגיטליות, שמאז שהחלה הצבתן לפני כחמש שנים מספר ההרוגים בכבישים רק עלה", אומר דניאל פטרי (מיצו), מהפעילים הבולטים נגד הפרויקט. בהיעדר שוטרים מתקשה המשטרה להתמודד עם העבירות המסוכנות באמת, של בריונות כביש, חציית פס הפרדה לבן ואי שמירת מרחק, שכן משאביה מרותקים לאכיפת מהירות, אשר שלפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אחראים לכ־1% בלבד מהתאונות הקטלניות.

  

יצוין כי הזינוק בהרוגים השנה, עלייה שנמשכת ברציפות מאז 2012, עומד בניגוד ליעד שקבעה הממשלה - ירידה אל מעבר לרף 300 ההרוגים בשנה. רק בסוף החודש תתכנס לראשונה ועדת המנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, לקבלת החלטות שאמורות להקטין את הקטל בדרכים בשנה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
מכת מדינה
צילום: יאיר שגיא
מומלצים