שתף קטע נבחר

נפתרה תעלומת הקולות המשונים מקרקעית האוקיינוס

בשנים האחרונות דאונים קלטו קולות מוזרים בשקע מריאנה שבאוקיינוס השקט. חוקרים מאוניברסיטת אורגון סטייט מצאו שמדובר בקולות שהשמיע לוויתן מזיפות

מדענים הצליחו לפענח למה קולות משונים בוקעים מקרקעית האוקיינוס: חוקרים דיווחו בימים האחרונים כי הם כנראה הצליחו סוף כל סוף להבין מהו המקור לרעש המסתורי שהוקלט מהמקום העמוק ביותר באוקיינוס השקט.

 

ב-2014 וב-2015, צוות מחקר מאוניברסיטת אורגון סטייט שלח דאונים אוטונומיים לשקע מריאנה שבאוקיינוס - הנמצא בעומק 11 קילומטרים. השקע הוא העמוק ביותר בים או ביבשה הידוע לנו, והוא מכונה גם "תהום מריאנה", וממוקם במערב האוקיינוס השקט באזור איי מריאנה. הדאונים קלטו רעש משונה באורך של כ-3.5 שניות שהחוקרים לא הצליחו להסביר.

 

האוקיינוס השקט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האוקיינוס השקט(צילום: AFP)

 

הרעש המדובר אמנם היה רובוטי ומתכתי, לפי עדותם של החוקרים, אך לפי המחקר החדש שנעשה, מדובר למעשה בקריאה של לוויתן מזיפות. לווייתנים מסוג זה כוללים מינים שאוכלים דרך מערכות של מזיפות, כמו למשל לווייתן כחול או לווייתן גדול-סנפיר.

 

לפי המחקר, "הרעש המורכב כולל גניחה של 38 הרץ עם הרמוניות ואפנון משרעת, ולאחריו מעין סחיפה עם צלילים מתכתיים שמגיעה עד 7.5 קילוהרץ". המדענים שערכו את המחקר הסבירו כי אותו הרעש נקלט בתדירות גבוהה בשתי שנות המחקר.

 

"הצלילים שדווחו לא דומים לשום מקור אנתרופוגני כמו למשל רעשים של ספינות או רעידות אדמה", נכתב בדו"ח המחקר. "הצלילים גם לא הזכירו מקורות גאופיזיים, כמו למשל צלילים בתדר נמוך שניתן לאתר בקרח או צלילים שמופקים על ידי רוח או גשם".

 

בעוד בהתחלה חשבו החוקרים שמדובר בקריאת הזדווגות של לוויתן מזיפות, לבסוף נקבע כי הקריאה לא ממש תואמת את הליך החיזור."אם זו הייתה קריאת חיזור, למה אנחנו שומעים את אותו הקול במשך כל השנה? זו תעלומה", סיכמה אחת החוקרות בראיון עם ה"סאן" הבריטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אי באוקיינוס השקט
צילום: AP
מומלצים