שתף קטע נבחר

מצרים דחתה דיון שיזמה נגד ישראל במועצת הביטחון

דיפלומט מערבי דיווח כי הדיון באו"ם, שהיה אמור לעסוק בהחלטה נגד הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים, נדחה. במקביל דווח כי הנשיא א-סיסי הורה למשלחת המצרית לבקש לדחות את ההחלטה. נתניהו קרא לארה"ב להטיל וטו על ההחלטה: "מקווה שלא תנטוש מדיניות זו"

דיפלומט מערבי אמר הערב (יום ה') לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי הדיון במועצת הביטחון על ההחלטה נגד בנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים נדחה. מוקדם יותר אמר דיפלומט מערבי כי נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, ביקש מהמשלחת המצרית לבקש לדחות את הדיון שהיה אמור להתחיל בשעה 22:00 בערב (שעון ישראל).

 

לעיון בהצעת ההחלטה - לחצו כאן

 

הערב צפויים שרי החוץ של הליגה הערבית בקהיר לדון ולהחליט בעניין. אז יתברר אם ומתי יתקיים דיון במועצת הביטחון בנושא. גורמים בישראל אישרו כי מצרים, שנמנית עם אחת מ-15 החברות במועצת הביטחון, ביקשה לדחות את הדיון. עוד דווח מפי גורם המקורב לנושא כי ישראל ביקשה ממצרים לעכב את הדיון. לפי דיפלומט ישראלי שצוטט בסוכנות "רויטרס", גורמים רשמיים במשרד ראש הממשלה בירושלים שוחחו עם גורמים מצריים רשמיים בעניין דחיית הדיון במועצת הביטחון של האו"ם.

נשיא מצרים א-סיסי. "קורא לדחות" (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא מצרים א-סיסי. "קורא לדחות"(צילום: AP)

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם הצהרה שבה הוא ביקש מארצות הברית להטיל וטו על החלטה אנטי-ישראלית. לדבריו, "אזרחי ישראל מעריכים מאוד את אחד מעמודי התווך של הברית בין ארה"ב לישראל: הנכונות רבת השנים של ארה"ב לעמוד באו"ם ולהטיל וטו על החלטות אנטי-ישראליות".

 

נתניהו אמר עוד כי "אני מקווה שארה"ב לא תנטוש מדיניות זו. אני מקווה שהיא תפעל על פי העקרונות שהנשיא אובמה עצמו קבע בנאום שלו בפני האו"ם בשנת 2011: שהשלום לא יגיע דרך החלטות או"ם, אלא רק במשא ומתן ישיר בין הצדדים. לכן הצעת ההחלטה הזאת רעה. רעה לישראל, רעה לארצות הברית ורעה לשלום".

 

קודם לכן קרא נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ להטיל וטו על החלטת מועצת הביטחון שתעלה הערב להצבעה והדורשת מישראל לעצור באופן מלא ומיידי את כל פעילותה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים. בישראל חוששים כי ממשל אובמה יימנע בצעד חריג ביותר מהטלת וטו ויסלול את הדרך להחלטה האנטי-ישראלית. לנוכח הערכה זו כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו את הקבינט המדיני ביטחוני לדיון בנושא.

 

טראמפ אמר כי הצעת ההחלטה במועצת הביטחון "תציב את ישראל בעמדת מיקוח רעה מאוד והיא מאוד לא-הוגנת כלפי כל הישראלים". לדברי טראמפ, "שלום בין הישראלים לפלסטינים יושג רק במשא ומתן ישיר בין הצדדים ולא באמצעות כפיית התנאים בידי האו"ם".

 

בהצעת ההחלטה האנטי-ישראלית צוין כי היא "מאשררת את מחויבות ישראל, הכוח הכובש, לציית באופן מדויק למחויבויות החוקיות שלה ולאחריותה תחת אמנת ז'נבה הרביעית בהתייחס להגנה על אוכלוסייה אזרחית בזמן מלחמה, מ-12 באוגוסט 1949, ומזכירה את הדעה המייעצת שמסר בית הדין הבינלאומי לצדק ב-9 ביולי 2004".

 

עוד נאמר בהצעה כי מועצת הביטחון של האו"ם תגנה "את כל הצעדים שכוונתם לשנות את ההרכב הדמוגרפי, האופי והסטטוס של השטחים הפלסטיניים שנכבשו מאז 1967, כולל מזרח ירושלים, כולל, בין היתר, את הבנייה וההרחבה של התנחלויות, העברת מתנחלים ישראלים, הפקעת אדמה, הריסת בתים ועקירת אזרחים פלסטינים, תוך הפרה של החוק ההומניטרי הבינלאומי והחלטות רלוונטיות".

 

"מצפים מארה"ב להשתמש בווטו" 

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר מוקדם יותר בראיון לאולפן ynet בהתייחסו לנושא כי "הגענו לנקודת הכרעה. הפלסטינים רמזו בעבר שהם ינסו לנצל את תקופת המעבר בין חילופי הנשיאים בארצות הברית להביא החלטה למועצת הביטחון. אנחנו מצפים מהידידה הגדולה שלנו כאן באו"ם, ארצות הברית, להשתמש בזכות הווטו".

 

דנון אמר עוד כי "בדיוק בשביל זה יש לאמריקנים את הזכות הזאת, למנוע מהחלטות חד-צדדיות, החלטות שאמורות לפגוע בישראל, לעבור. זה קרה כבר ב-2011, החלטה מאוד דומה מבחינת הניסוחים שלה נבלמה על ידי האמריקנים".

מועצת הביטחון צפויה לדון בהצעה האנטי-ישראלית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מועצת הביטחון צפויה לדון בהצעה האנטי-ישראלית(צילום: רויטרס)

השגריר הוסיף כי הוא לא חושש שהנשיא היוצא אובמה יפעל אחרת. לדבריו, "אחרי ששיתפנו פעולה במשך שנים רבות, קיבלנו באו"ם תמיכה אבסולוטית מהמשלחת האמריקנית. כל ההישגים שלנו בזכותם, אז דווקא זה יהיה אקורד הסיום? אני לא רואה בכך שום דבר של מורשת. זה לא יקדם שום דבר, לא יביא תהליך מדיני או לפריצת דרך. בפועל הפלסטינים ימשיכו לבוא לאו"ם במקום לבוא ולדבר איתנו. אנחנו בהחלט מצפים מהידידים שלנו להשתמש בזכות הווטו שלהם. אנחנו אופטימיים".

 

דנון אמר עוד כי "היחסים שלנו עם ארצות הברית הם חזקים, יחסים טובים מאוד. הנשיא הנבחר הודיע שהוא מתנגד להחלטה הזאת והוא קורא לארצות הברית להטיל וטו. צריך לזכור שעד 20 בינואר אובמה הוא הנשיא, הוא זה שמחליט. אבל בהחלט יש משקל לעמדת הממשל הנכנס, ואני בטוח שנמשיך לשתף פעולה בתחומים רבים, גם בתחום הבינלאומי".

 

ומה יקרה אם ההחלטה בכל זאת תעבור?

"בפועל זה לא ישנה את המציאות היומיומית בשטח. את זה כולם יודעים. זו החלטה דקלרטיבית, אבל אנחנו כן מתייחסים ברצינות להחלטות דקלרטיביות ולכן אנחנו כרגע נאבקים ומנסים לשכנע שההחלטה הזו לא תעבור. אם אני מסתכל על הקו האמריקני עד היום, הם הסתכלו על דבר שהוא בונה או לא בונה, והכרזה כזאת לא בונה שום דבר. היא לא משאירה משא ומתן ולא נותנת שום אופק מדיני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי
צילום: AFP
מומלצים