שתף קטע נבחר

דרמה באו"ם: אובמה לא הטיל וטו, ההחלטה נגד ישראל אושרה

רגע השפל ביחסים בין ממשלת ישראל לממשל אובמה: בצעד חריג נמנעה ארה"ב מלנצל את זכות הווטו שלה – ואפשרה למועצת הביטחון לאשר החלטה קשה נגד ההתנחלויות, שמסבכת משפטית את ישראל. בירושלים תקפו קשות את הנשיא האמריקני: "הוא בישל עם הפלסטינים החלטה אנטי-ישראלית מאחורי גבנו ורוצה לכפות את מדיניותו נגד ישראל על טראמפ". חמאס ועריקאת בירכו: "יום של ניצחון"

מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הערב (יום ו') ברוב מוחץ את ההחלטה הקשה נגד ההתנחלויות הישראליות, במהלך שעלול לסבך את ישראל משפטית – ומסמן גם רגע שפל במערכת היחסים המיוחדת בין ישראל לארה"ב: אישור ההחלטה התאפשר בשל העובדה שבצעד חריג נמנע ממשל אובמה מלנצל את זכות הווטו האמריקנית במועצה כדי לסכל את ההחלטה ולהציל את ישראל. 14 מ-15 חברות המועצה תמכו בהצעת ההחלטה וארה"ב נמנעה. אישור ההחלטה התקבל במחיאות כפיים.

 

לעיון בהצעת ההחלטה - לחצו כאן

 

 

בדיון שנערך במועצה מיד לאחר ההצבעה אמרה שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאואר, כי ההצבעה האמריקנית הערב עולה בקנה אחד עם מדיניותם של נשיאי ארה"ב לאורך כל השנים כלפי ההתנחלויות. "ארצות הברית העבירה במשך עשרות שנים – באופן פרטי ושלא באופן פרטי – את המסר שלפיו הפעילות בהתנחלויות צריכה להיפסק", אמרה, וטענה כי הנשיא אובמה היה דווקא אחד הנשיאים שדאגו לישראל יותר מכול. עם זאת, היא מתחה ביקורת גם על החד צדדיות כלפי ישראל באו"ם ועל הביקורת הלא הוגנת שאיתה היא מתמודדת.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההצבעה הערב במועצת הביטחון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההצבעה הערב במועצת הביטחון(צילום: EPA)

פאואר הסבירה את החלטת ארה"ב שלא להטיל וטו – בניגוד להחלטתה בהצבעה דומה ב-2011: "מאז 2011 היה רק גידול בהתנחלויות, והרבה יוזמות לשיחות שלום נכשלו. אובמה וקרי הזהירו בפומבי ובאופן פרטי שההתנחלויות יסכנו את תהליך השלום וגם את הסיכוי של ישראל להישאר מדינה, ויותר מכך, דמוקרטיה". בביקורת נוקבת על ממשלת נתניהו אמרה: "אי אפשר לתמוך בהתנחלויות ובפתרון שתי המדינות גם יחד. לא הטלנו וטו על ההחלטה משום שהיא משקפת את העובדות בשטח ותואמת את המדיניות האמריקנית". השגרירה האמריקנית הדגישה כי מחויבות ארה"ב לישראל לא נעלמה, וכי הצבעת ארה"ב הערב לא מקטינה את מחויבותה לביטחון ישראל.

 

יו"ר בית הנבחרים: "מהלך מביש ומכה לשלום"

ההצבעה הערב - שיזמו מלזיה, ניו זילנד, ונצואלה וסנגל - באה כשברקע עימות חריף, אולי החריף ביותר בשמונה השנים האחרונות, בין ממשלת ישראל לממשל אובמה. רק אתמול הביעו בישראל סיפוק מביטול ההצבעה על אותה הצעת החלטה במועצת הביטחון, אחרי שמצרים שהגישה אותה הסכימה לבטלה, והעריכו שהסערה חלפה - אבל הערב שבה ההצעה ועלתה במפתיע על סדר היום, וגורמים מדיניים בישראל טוענים כי ממשל אובמה הוא האחראי לכך.

שגרירת ארה"ב מרימה את ידה לאות הימנעות בהצבעה במועצת הביטחון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שגרירת ארה"ב מרימה את ידה לאות הימנעות בהצבעה במועצת הביטחון(צילום: EPA)
כשבישראל הבינו שארה"ב עומדת להימנע בהצבעה, שעות אחדות לפני כינוס המועצה, אמר "גורם ישראלי רשמי בכיר" לסוכנויות הידיעות כי נשיא ארה"ב ברק אובמה ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי "עומדים מאחורי הצעד המביש" של ההצבעה נגד ההתנחלויות באו"ם. "מאחורי גבה של ישראל בישל הממשל האמריקני בחשאי עם הפלסטינים החלטה אנטי-ישראלית קיצונית, שתיתן רוח גבית לטרור ולחרמות", אמר הגורם הישראלי הרשמי הבכיר. "זה צעד שנוטש את ישראל ושובר מסורת של עשרות שנים במדיניות האמריקנית שבמסגרתה ארה"ב הגנה על ישראל באו"ם. הצעד הזה פוגע בסיכוי לפעול בצוותא עם הממשל הבא כדי לקדם את השלום".

 

מעט אחרי ההודעה הזו - עדיין לפני ההצבעה - אמר גורם מדיני ישראלי: "הנשיא אובמה ומזכיר המדינה קרי עומדים מאחורי המהלך נגד ישראל באו"ם, בקנוניה עם הפלסטינים. זהו מחטף שנועד לממש את מדיניותו נגד ישראל. אובמה רוצה לכפות על טראמפ את מדיניותו, לפני שטראמפ יוכל להשפיע על המדינות הללו. אובמה יודע שהמדיניות של ארה"ב עומדת להשתנות - הוא מנסה לקבע החלטה באו"ם אף שזו לא תהיה מדיניותו של הנשיא הבא. זוהי נטישה של ישראל. אובמה שובר עשורים של מדיניות שבמסגרתה ארה"ב הגנה על ישראל באו"ם".

14 מ-15 חברות המועצה הצביעו "כן" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
14 מ-15 חברות המועצה הצביעו "כן"(צילום: EPA)

גורם אמריקני רשמי הגיב להצהרות הישראליות החריפות, ואמר כי ממשל אובמה לא היה מעורב בגיבוש הצעת ההחלטה נגד ההתנחלויות או בקידומה. הוא הדגיש כי ארה"ב לא הודיעה לאף חברה אחרת במועצה כיצד היא מתכוונת להצביע. שעות אחר כך, כאמור, נמנעה ארה"ב בהצבעה. "בניגוד לכמה טענות, הממשל האמריקני לא היה מעורב בקידום ההחלטה", אמר הגורם האמריקני. הסנאטור לינדזי גרהאם, רפובליקני מדרום קרוליינה המפקח על המימון שמעבירה ארה"ב לאו"ם, איים לפני ההצבעה להפסיק את התמיכה הכספית של ארה"ב באו"ם אם הוא יקדם את ההחלטה נגד ההתנחלויות - או להפחית אותה משמעותית. גם הסנאטור צ'אק שומר, שיהיה מנהיג הדמוקרטים בסנאט הקרוב, קרא לממשל אובמה להטיל וטו על ההחלטה נגד ישראל.

 

זמן קצר אחרי ההצבעה באו"ם כינה יו"ר בית הנבחרים האמריקני, הרפובליקני פול ראיין, את ההימנעות של ארה"ב מהטלת וטו במועצת הביטחון "מהלך מביש" ו"מכה לשלום".

 

הסכנה: תביעות בבית הדין בהאג

לשכתו של נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן פרסמה הערב הודעה ובה אמרה: "החלטת מועצת הביטחון היא סטירת לחי גדולה למדיניות הישראלית. היא גינוי בינלאומי מוחלט, פה אחד, להתנחלויות, ותמיכה גדולה בפתרון שתי המדינות".

 

הממונה על המשא ומתן מטעם הפלסטינים, סאיב עריקאת, אמר הערב כי זהו "יום של ניצחון לחוק הבינלאומי, ניצחון לשפה המתורבתת והמשא ומתן, ודחייה מוחלטת של הכוחות הקיצוניים בישראל". הוא הוסיף: "הקהילה הבינלאומית אמרה לעם בישראל שביטחון ושלום מושגים לא באמצעות כיבוש אלא באמצעות סיום הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית שתחיה לצד מדינת ישראל בגבולות 1967". גם חמאס בירך על החלטת מועצת הביטחון: "זו החלטה המאשרת את התנגדות העולם למדיניות הכיבוש הישראלי".

זה שהולך, זה שבא. אובמה וטראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
זה שהולך, זה שבא. אובמה וטראמפ(צילום: AP)

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר במועצה לאחר אישור ההצעה: "כשהצבעתם בעד ההחלטה הזו – הצבעתם בעצם נגד השלום. ההחלטה תתווסף לרשימה הארוכה והמביישת של החלטות אנטי-ישראליות של האו"ם. אתם שולחים מסר לפלסטינים שהם צריכים להמשיך במסלול הטרור וההסתה. ההחלטה היום היא ניצחון לטרור, לשנאה ולאלימות. בכך שאתם מספקים לפלסטינים תירוץ לא להכיר בישראל כמדינה יהודית – אתם מאפשרים לפלסטינים להמשיך בסירובם. הפסיקו את הניסיונות להטיל את כל בעיות המזרח התיכון על הדמוקרטיה היחידה באזור".

 

האיום המרכזי בהחלטה שאושרה הערב הוא שהיא עלולה להפוך את ישראל למדינה פושעת, בדומה למה שקרה עם דרום אפריקה בימי האפרטהייד. היא עלולה לפתוח פתח לתביעות נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג ולהטלת סנקציות על ישראל – הן באו"ם והן באופן בילטרלי בין מדינות. אישים ישראלים המעורבים בהתיישבות ביהודה ושומרון יוכלו להיות חשופים לתביעות אישיות בבתי דין ברחבי העולם. ההחלטה גם פותחת פתח לקביעת מנגנוני פיקוח ודיווח על ישראל, דבר שיכול להוביל לסנקציות נגדה.

ההחלטה: סכנה משפטית למעורבים במפעל ההתנחלויות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההחלטה: סכנה משפטית למעורבים במפעל ההתנחלויות(צילום: רויטרס)

נוסח ההחלטה פותח פתח להטלת חרם על תוצרת מיהודה ושומרון, ובסעיף זה רואים בישראל מתן רוח גבית ל-BDS, תנועת החרם נגד ישראל. ההחלטה כוללת סעיף שלפיו מזכ"ל האו"ם ידווח למועצת הביטחון כל שלושה חודשים על יישומה. הדבר יגרום לחץ מתמשך על ישראל, והיא תיכנס למגננה – בדומה למגננה שבה מצאה את עצמה דרום אפריקה בימי האפרטהייד.

 

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, שוחח הערב עם אחד מיועציו הקרובים של אובמה, ואמרו לו שבסוגיית ההצבעה באו"ם אין בישראל חלוקה לאופוזיציה ולקואליציה. "עוד לא מאוחר מדי", אמר לפיד לפני ההצבעה. "עוד אפשר לעצור את ההחלטה האנטי-ישראלית במועצת הביטחון של האו"ם. החלטה כזו תיתן רוח גבית לטרור ולאלימות. היא לא תקדם משא ומתן, אלא תחסום אותו. על אומות העולם לדעת שבנושא זה אין בישראל אופוזיציה וקואליציה. יש הסכמה מקיר לקיר בחברה הישראלית שזהו צעד מזיק ומסוכן. לא יכפו עלינו לפעול בניגוד לצורכי הביטחון הלאומי שלנו. בשם הידידות הנצחית בין ישראל לארה"ב אני קורא לממשל אובמה להטיל וטו על ההחלטה נגד ישראל במועצת הביטחון".


פורסם לראשונה 23/12/2016 20:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ישראל האשימה: "אובמה אחראי". מועצת הביטחון
צילום: EPA
מומלצים