שתף קטע נבחר

חתן פרס ישראל, שגרירות גרמניה ותקרית המלח

האמן ישראלי מיכה אולמן, חתן פרס ישראל, נקלע לתקרית דיפלומטית מביכה כאשר טון מלח שהזמין עבור עבודת אמנות בשגרירות הגרמנית, עוכב על ידי הרשויות הישראליות בטענה כי החומר עלול לשמש להכנת פצצות. "זה קומם אותי" אמר האמן, שהסאגה סביב יצירתו סירבה לגווע גם לאחר שנסגרה התערוכה

האמן הישראלי בעל השם העולמי מיכה אולמן (77) שהוא גם חתן פרס ישראל – עומד במרכזה של תקרית דיפלומטית מביכה בין ישראל לבין גרמניה. הכל בגלל סירובון של הרשויות בישראל להכניס לארץ טון מלח שהובא במיוחד ממכרה בעיר הולדתו של אביו של אולמן בגרמניה כדי לייצר ממנו פסל שהיה אמור להיות מוצג בתערוכה שיזמה שגרירות גרמניה – וזאת מאחר והוא מהווה סיכון בטחוני ועלול לשמש לייצור פצצות מאולתרות.

 

יצירותיו של אולמן מוצגות בכל העולם והן גם בגרמניה: המפורסמת שבהן היא היצירה "הספרייה הריקה" בכיכר בבל במרכז ברלין, פרויקט שיצר לזכר שריפת הספרים בגרמניה הנאצית. בשנת 2004 יצר את "אנדרטת נצר אחרון" בהר הרצל בירושלים לזכר חללי צה"ל שעלו לארץ מן השואה ונפלו על תקומת המדינה במלחמת השחרור ללא אפשרות להקים לעצמם דור המשך. בשנת 2009 זכה בפרס ישראל לפיסול.

 

 (צילום: מיכה אולמן) (צילום: מיכה אולמן)
(צילום: מיכה אולמן)
בחסות שגרירות גרמניה בישראל אולמן התבקש להציג 2 יצירות בכנסיית "הגואל" בעיר העתיקה בירושלים שהיא כנסייה פרוטסטנטית גרמנית. אולמן היה אמור להציג 2 פסלים: אחד מבזלת מרמת הגולן והשני מאשלגן שיובא במיוחד ממכרות באיזור טורינגיה – ליד הכפר שממנו הגיע אביו של אולמן בגרמניה. הגרמנים רכשו בכסף רב טון מלח מאותו מיכרות והעבירו אותו לישראל. אלא שפה הדברים החלו להסתבך.

 

המלח הגיע לישראל ב-17 באוקטובר כאשר התערוכה היתה אמורה להיפתח ב-7 בנובמבר. אלא שהרשויות סירבו לשחרר את המלח מנימוקים בטחוניים. חרף פניות ובקשות – הרשויות לא וויתרו ובסופו של דבר המלח לא שוחרר והתערוכה נפתחה ללא הפסל עם המלח. התערוכה ננעלה ב-17 בדצמבר כאשר גם לגרמנים וגם לאומן יש בטן מלאה על הרשויות הישראליות.


 (צילום: אור גפן) (צילום: אור גפן)
(צילום: אור גפן)

אלא שפה הסאגה לא הסתיימה: הגרמנים הודיעו כי מאחר והתערוכה הסתיימה אין עוד צורך במלח ויש להשמידו. הרשויות בישראל הודיעו לגרמנים שאי אפשר

להשמיד את המלח מסיבות בטחוניות ועל הגרמנים להמשיך לשלם על אחסנתם. הגרמנים זעמו על הדרישה הישראלית – לא רק שלא שחררו את המלח לתערוכה אלא עכשיו דורשים לשלם כסף על המשך האחסנה. הגרמנים פנו לישראל בצינורות דיפלומטיים ודרשו לסיים את הסיפור אחת ולתמיד ולהפסיק את ביזבוז כספי משלם המסים הגרמני.

 

"אני מבין שהמלח נתקע מסיבות בטחוניות", אמר אולמן. "השגרירות הגרמנית שילמה הרבה כסף. זה קומם אותי בהחלט. אני הבנתי שזה חומר שיתכן ויכול לשמש ליצירת פצצות מאולתרות. זה כנראה היה חומר רגיש וחשוד בעיני הבודקים מהצד הבטחוני. אבל אחרי שהתערוכה כבר הסתיימה הגרמנים לא מוכנים לשחרר את המלח להשמדה".

 

במשרד החוץ הישראלי ובשגרירות ישראל בברלין מנסים להתערב כדי לשחרר את הפלונטר ולסיים את המשבר אך בינתיים ללא הצלחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים