שתף קטע נבחר

חוג חדש באוניברסיטה: מדעי הקנביס

לראשונה בישראל: קורס מדעי בקנביס למטרות רפואיות נפתח באוניברסיטת אריאל

בשורה משמחת לתומכי הקנביס ולסטודנטים בישראל: קורס חדש וראשון מסוגו בישראל נפתח באוניברסיטת אריאל ואף מוכר על ידי המל"ג. לקורס נרשמו כבר 117 סטודנטים מאושרים, ועשרות נדחו בשל חוסר מקום. הסטודנטים ילמדו על מחקרים בנושא בארץ ובעולם, מבוא של הקנביס, היסטוריה ומצב נוכחי של הקנביס לשימוש רפואי, הרקע המשפטי והרגולציה, הקנבידואידים (החומר הפעיל בקנביס), התוויות קליניות, שימושים של קנביס בתחום הפסיכיאטריה, קנביס בראי התקשורת, קנביס בחקלאות, טכנולוגיות שונות למתן החומר, חידושים ופיתוחים בתחום, שינויים בגישה בארצות השונות וההתייחסות בישראל - הקנביס הלא חוקי בישראל, דילמות מוסריות, ועוד.

נמצא עדיין על המדף הלא חוקי יחד עם ההרואין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נמצא עדיין על המדף הלא חוקי יחד עם ההרואין(צילום: shutterstock)

ביוני האחרון הממשלה אישרה את הצעתו של שר הבריאות, יעקב ליצמן, להסדרת תחום הקנביס הרפואי בישראל. במסגרת תוכניתו של ליצמן יוסרו מגבלות רבות שמכבידות כיום על המטופלים, הרופאים, המגדלים והמשווקים של הצמח. נקודת המוצא היא להתחיל בתהליך של הפיכת הקנביס מחומר אסור לתרופה. בשנים האחרונות הולך וצובר תאוצה נושא השימוש בקנביס למטרות רפואיות. מעל 6,000 שנים שהקנביס בשימוש ולכן חברות התרופות לא יכולות לרשום עליו פטנט. דבר זה מונע מהן לבצע מחקר מדעי, אך חלק ניכר מסגולותיו הרפואיות ידועות והיו בשימוש זמן רב.

 

חלק מהמכשולים לאישור השימוש ולמחקר נובע מהסטיגמה של הצמח כ"סם קל", ששימוש בו מוליך לכיוון שימוש בסמים קשים. לחשש זה לא נמצאו שום הוכחות מדעיות אך קשה מאד לשכנע את הציבור ואת מקבלי ההחלטות שאין הדבר כך. בנוסף לכך, גם עקב הסטיגמה, לא נערכו מחקרים מדעיים של ממש, כדי לבדוק באופן מדעי מה השפעות החומר, מה יתרונותיו ומה הן תופעות הלוואי של השימוש בו. עם זאת ועקב סיבות שונות, נמצא הקנביס היום על המדף הלא חוקי יחד עם ההרואין והקוקאין.

בשימוש מעל 6,000 שנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בשימוש מעל 6,000 שנים(צילום: shutterstock)
 

התעוררות המחקר יחד עם הניסיון המעשי שהצטבר, הביאו ידע ויצרו מודעות ליתרונות החומר על פני תרופות קיימות. אנשים רבים החלו לדרוש שינוי הסטאטוס של קנביס מחומר אסור לתרופה. אחת הבעיות טמונה בעובדה שהקנביס פופולרי מאד לשימוש למטרות חברתיות בשעות הפנאי. השימוש הפרטי גורם לזליגת קנביס רפואי לשוק השחור. אמנם היקף הזליגה, באופן יחסי נמוך משמעותית מהיקף השימוש הלא חוקי, אך התופעה יוצרת גורמת להיווצרות מוטיבציות לא נכונות ולחץ קשה על המרפאות המורשות להמליץ עליו, מצד אחד ממליצים עליו שלא לצורך או שלא ממליצים עליו בשל חשש מזליגה.

מעבדה לגידול קנביס (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
מעבדה לגידול קנביס(צילום: דוברות המשטרה)

"הדרישה לקורס הייתה גבוהה ביותר", אומר ד"ר מיקי דור, יוזם הקורס. ד"ר דור הוא מרצה בכיר במחלקה למנהל מערכות בריאות בפקולטה למדעי הבריאות, היועץ הראשי של יחידת הקנביס במשרד הבריאות, מומחה ברפואת משפחה ובניהול רפואי. במהלך הקורס יציג ד"ר דור את האופן בו המערכת מתמודדת עם הנושא, ההתוויות למתן החומר, ריכוז המידע והניסיון שהצטברו, וכן המתווה שאושר על ידי הממשלה במטרה להסדיר באופן טוב יותר את התחום הרגיש הזה. נושאים נוספים מוצגים ע"י מרצים שונים מומחים בתחומם. הסטודנטים גם יפגשו את נציג האגודה למלחמה בסמים שייתן ביטוי לעמדה נגד שימוש חברתי בקנביס אך לא נגד שימוש רפואי, מומחים לאתיקה וכן נציג אגודת משתמשי הקנביס בישראל.

 

בשנים האחרונות החל מחקר בתחום לצבור תאוצה. פרופסור רפי משולם, מדען ישראלי שנחשב לאחד מבכירי החוקרים בעולם בתחום זה, וכמי שהיה הראשון שזיהה מרכיבים רבים של הקנביס ובכל העולם מצטטים את עבודותיו. על פי מחקרים, יש בקנביס מרכיבים משככי כאבים, מעוררי תאבון ומונעי בחילות, אך בבידוד המרכיבים לפי פעילותם לא התקבל אותו אפקט. השילוב בין המרכיבים הפעילים השונים מקנים לו את יתרונותיו.

האם יהפוך לחוקי? ()
האם יהפוך לחוקי?
 

ההתוויה הראשונה היא עקב מחלה אונקולוגית למניעת תופעות לואי של הטיפול הכימותרפי וההקרנות. אין הוכחה שקנביס מרפא סרטן אך מניסיון רב נמצא כי יש שיפור במצבם. התוויות נוספות הן מחלות הגורמות כאב קשה שאינו משתפר לאחר שנה של שימוש במשככי כאב מקובלים, כאבים ממקור עצבי, אפילפסיה בילדים, מצבים נוירולוגיים ואורתופדים הגורמים כאב עז ממושך וכדומה. לאחרונה אושרה התוויה לטיפול בפוסט טראומה ודנים בהכללת למחלת הפיברומיאלגיה. מדי חודש יושבת ועדת התוויות המורכבת מבכירי הרופאים בתחומם כדי לדון בהכללת מחלות נוספות. כיום יש בארץ מעל ל-26500 בעלי רישיון בשימוש בקנביס רפואי ותהליך זה ממשיך ומידי יום מגיעות בין 200-300 בקשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים