שתף קטע נבחר
 

לא הקדשתם מספיק זמן לתינוק? הוא עלול לסבול מקשיים חברתיים

שווה להשקיע בהם כבר מההתחלה: מחקר שנערך ביפן במשך 11 שנים מצא קשר בין הורות פעילה ומעורבת עד גיל חצי שנה לבין מיומנויות חברתיות בגילאי הגן ובית הספר היסודי. אין מה לדאוג, קיבצנו כמה עצות שיעזרו לכם במשימת ההורות

היחס שלכם לתינוק משפיע על התפתחותו - עכשיו זה מוכח. במחקר חדש שנערך ביפן בקרב 2,976 משפחות, נמצא כי יחס של ההורה לתינוק בגיל שישה חודשים משפיע על הסתגלותו החינוכית בגילאי 5.5 ו-11 שנים.

 

המחקר בוצע על ידי המרכז הלאומי לבריאות והתפתחות הילד בטוקיו בשיתוף עם המחלקה למדעי החברה וההתנהגות באוניברסיטת הרווארד שבבוסטון. במהלך המחקר נדגמו שתי קבוצות: 1,488 משפחות המאופיינות בהורות אקטיבית ו-1,488 משפחות בהן ההורות אופיינה בהיעדר מעורבות עם התינוק, ועקבו אחרי המשפחות במשך 11 שנה. החוקרים מצאו שהורות לא פעילה בגיל חצי שנה משפיעה לרעה על הסתגלות הילדים בהמשך.

 (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
(צילום: shuttestock)
 

עוד מצאו החוקרים שילדים שההורים שלהם לא היו פעילים ומעורבים בגידולם כשהיו בני חצי שנה, בגיל 5.5 שנים היו פחות סבלניים, התקשו לקיים הבטחות והתקשו להביע רגשות. בגיל 11 אותם ילדים נהנו פחות מבית ספר לעומת ילדים שהיו להם הורים אקטיבים יותר.

 

איך להיות הורה פעיל יותר?

חשוב לדבר אל התינוקות, להסביר להם מה קורה ומה מתוכנן לקרות, גם אם הם רק בני חודשיים או שלושה. להקריא להם סיפורים (בהתאמה לגיל כמובן), להשמיע להם מוזיקה מרגיעה ולקחת אותם לטיולים לגינה באוויר הצח, גם אם הם עדיין לא זוחלים. חשוב להרים את התינוקות על הידיים, זה לא יהפוך אותם למפונקים, אלא יעזור להם בפיתוח קשר וביטחון. תחושת הלב הפועם של הורה מרגיעה ומזכירה את להם את תקופת העוברות. הורות פעילה זה אומר גם לשמור על סדר יום קבוע - שעות קבועות פחות או יותר של ארוחות, שינה ופעילות, יתרמו אף הן ליצירת מסגרת בטוחה ומרגיעה עבור התינוק/ת ועבורך.

 

מה זה אומר הסתגלות נמוכה?

כשילד מתקשה לשמור על הכללים, מפריע למהלך השיעור, מתקשה להיענות לדמות סמכות, ליהנות מהלמידה ומהמסגרת החינוכית, אלו סימנים להסתגלות נמוכה. הבעיה עם זה היא שבמחקרים נמצא שהערכת המורה את מיומנויות תלמידי הגן ובית הספר בהיבטים חברתיים רגשיים היא מנבא לתוצאות מאוחרות יותר בחייהם של הילדים כגון הישגים אקדמיים, תעסוקה. כלומר, אם המורה חושבת שלילדך יש מיומנויות חברתיות נמוכות, זו יכולה להיות נבואה שמגשימה את עצמה, ולכן חשוב לתת מענה לילד מוקדם ככל הניתן בהיבטים הדרושים.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

טיפים להורה הצעיר:

1. הכרה בחשיבות הנושא: המודעות יכולה להוביל ליישום ולהפוך את חווית ההורות למעשירה יותר מצד אחד, ולהשפיע לטובה על ההתפתחות התקינה של התינוק מצד שני.

 

2. דיכאון אחרי לידה: אחת מתוך שמונה נשים חווה דיכאון אחרי לידה, ופעמים רבות אותה אישה אינה מודעת לכך באותה התקופה. אם ילדת לפני חודשיים ויותר ואת מרגישה חרדה או מדוכדכת או שאת מרגישה קושי ליצור קשר עם התינוק יש לפנות לעזרה.

 

3. אשמה לא שייכת לכאן: אשמה היא רגש שמלווה את ההורות ככלל ואת האמהות בפרט. הבעיה היא שלעיתים היא מייסרת כל כך, עד שהיא משתקת ומחליפה את ההתמודדות האקטיבית עם המציאות. אם את מוצאת את עצמך מתייסרת עם רגשי אשמה אל תישארי עם זה לבד. מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי בהקדם.

 

טיפים להורים לילדים עם קשיי הסתגלות:

  • לא להזניח: לא כל קשיי ההסתגלות קשורים למשתנה ההורות האקטיבית. יכולות להיות לכך מגוון סיבות, כמו לקויות למידה, הפרעות קשב ועוד. בכל מקרה, חשוב לתת לילד את המענה הטיפולי הדרוש ויפה שעה אחת קודם.

 

  • להיות בקשר עם הדמות החינוכית: לעיתים ילדים מגיבים לא טוב לדמות חינוכית לא אוהדת - גננת שכועסת על ילד שגוזל ממנה משאבים רבים מדי, מורה שמוציאה את הילד מהכיתה לעיתים תכופות על רקע הפרעות ועוד. יש הורים שנוטים להמעיט בערך השפעת הדמות החינוכית על חווית ילדיהם. מומלץ להיות הורים מעורבים ולשמור על קשר חיובי עם הדמות החינוכית וכמובן לחפש פתרונות במשותף.

 

  • טיפול: אם מרגיש לכם שמדובר בילד/ה קשה, וזו חוויה שמלווה אתכם שנה ויותר, סביר להניח שהקושי נעוץ בקשר שלכם הורה-ילד. במצב כזה מומלץ לפנות לטיפול דיאדי שמטפל בקשר, ולא בילד/ה או בהורה לחוד.

 

הכותבת היא עובדת סוציאלית קלינית (.M.S.W), מטפלת בילדים ובני נוער

 

איך לעזור לילדים להיות עצמאיים יותר? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דברו אל התינוק, גם בגילאי חודשיים-שלושה
צילום: shutterstock
מומלצים