שתף קטע נבחר

שני נרצחים ביום: השנה המדממת של שיקגו

3,550 מקרי ירי ו-762 נרצחים: בשנה האחרונה נרצחו יותר אנשים בשיקגו מבניו יורק ובלוס אנג'לס גם יחד. "השוטרים מפחדים להפוך לסרטון ויראלי", הסבירו במשטרה, "אין שום הרתעה - גנב לחם יושב במעצר יותר זמן מאשר עבריין נשק". טראמפ: "ראש העיר לא מצליח להתמודד"

 

 

 

 

אחת השנים האלימות ביותר בהיסטוריה של שיקגו הסתיימה עם נתונים כואבים במיוחד: 762 מקרי רצח – הנתון הגבוה ביותר בשני העשורים האחרונים בעיר, שהוא גם גבוה מנתוני מקרי הרצח של ניו יורק ולוס אנג'לס גם יחד. למספרים הקשים האלה הגיב הערב (ב') גם הנשיא הנכנס של ארצות הברית, דונלד טראמפ, שניצל את ההזדמנות לשגר עקיצה לעבר רם עמנואל, ראש העיר שיקגו וראש הסגל לשעבר של הנשיא אובמה: "אם הוא לא יכול להתמודד עם זה, הוא חייב לבקש עזרה פדרלית!".

 

בעיר השלישית בגודלה בארה"ב נרשמו גם 1,100 יותר מקרי ירי מאשר ב-2015, כך לפי נתונים שפרסמה אתמול משטרת שיקגו. העלייה הענקית במקרי הרצח בהשוואה לשנה הקודמת, שבה נרשמו 485, היא הגדולה ביותר זה 60 שנה.

 

"שיעור הרצח בשיקגו שובר שיאים – 4,331 קורבנות ירי ו-762 נרצחים ב-2016", כתב הנשיא המיועד טראמפ בטוויטר בעקבות פרסום הנתונים המזעזעים. "אם ראש העיר לא יכול להתמודד עם זה, הוא חייב לבקש עזרה פדרלית!".

 

גורמי משטרה ועירייה בשיקגו טוענים זה זמן רב כי ישנו יבוא ענק של כלי נשק בלתי חוקיים אל תוך העיר, ונראה כי הסטטיסטיקות על הפשע בשיקגו תואמות את הטענות: השוטרים החרימו השנה יותר מ-8,300 אקדחים בלתי חוקיים ב-2016 – עלייה של 20% בהשוואה לשנה לפניה.

ראש העיר רם עמנואל ומפקד המשטרה אדי ג'ונסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש העיר רם עמנואל ומפקד המשטרה אדי ג'ונסון(צילום: רויטרס)
 

ראש משטרת שיקגו, אדי ג'ונסון, אמר אתמול במסיבת עיתונאים כי שיקגו היא אחת מני ערים רבות אחרות בארה"ב שבה חלה עלייה באלימות בשנה האחרונה, לרבות אירועי תקיפת שוטרים. הוא אמר כי הכעס כלפי השוטרים בשל אירועי ירי שונים שתועדו ברחבי המדינה הותירו את הפושעים "מחוזקים", וכי נהיה לעבריינים יותר ויותר ברור, לכאורה, כי אין להם מה לחשוש ממערכת המשפט.

 

"בשיקגו, פשוט אין לנו הרתעה מפני הרמת אקדח", אמר ג'ונסון. "בכל פעם שמישהו שגנב כיכר לחם מבלה יותר זמן במעצר לפני משט מאשר עבריין נשק, משהו לא בסדר". הוא הוסיף כי הוא חושב שיותר ויותר חברים בכנופיות מתחמשים מכיוון שהמחיר שמשלמים כשנתפסים הוא נמוך, במיוחד בהשוואה לערים גדולות אחרות. הוא אמר כי חברים בארגוני פשע "רואים את מערכת המשפט כבדיחה".

 

הרוב המכריע של אירועי הרצח והירי, שזינקו מ-2,426 ב-2015 ל-3,550 ב-2016, התרחש רק בחמש מבין 22 המחוזות המשטרתיים בעיר, הנחשבות שכונות עניות ובעלות אוכלוסייה שחורה ברובן שבהן יש הכי הרבה פעילות עבריינית.

 

השוטרים מפחדים להפוך לסערה ויראלית

העיר מתקשה לספק פתרונות לאלימות הגואה. ראש העיר עמנואל הכריז בשנה שעברה על תוספת של אלף שוטרים בניסיון להיאבק בתופעה. במקביל, גורמים במשטרה ניסו להבין מדוע מספר מקרי הרצח והירי – שהחל לטפס כבר בשנה שלפני – קפץ פתאום.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

ג'ונסון אמר כי הוא מקווה שכמה יוזמות שונות בעיר – לרבות הצבת עוד מצלמות רחוב בשכונות המסוכנות ביותר בעיר והרחבת בתי מעצר – יסייעו להוביל למעצרים נוספים ולירידה בשיעור התקריות האלימות.

 

ראש המשטרה הוסיף כי יש כמה סיבות שונות שאולי תרמו לנתונים המדאיגים של השנה אחרונה. הוא ציין כי 2016 הייתה השנה שאחרי תקרית ירי בנובמבר 2015 שתפסה כותרות בכל העולם, ובה תועד שוטר לבן יורה למוות לא פחות מ-16 פעמים בלקואן מקדונלד – נער שחור בן 17. הסרטון הקשה עלו לראש המשטרה הקודם, גארי מקארתי, בתפקידו, הצית מחאות ענק בכל העיר, והביא לחקירה פדרלית של המשטרה המקומית. על ג'ונסון הוטלה המשימה לנסות ולהשיב את אמון הציבור במשטרה.

 

בראיון שערך לאחרונה ג'ונסון עם סוכנות הידיעות AP הוא הודה בכך ששוטרים הפכו זהירים במיוחד לאחרונה, בין היתר בשלל החשש להפוך "לסרטון הוויראלי הבא". הוא אמר כי גם בינואר שנה שעברה נכנס לתוקפו חוק במדינה שמכריח שוטרים למלא טופס ארוך ומפורט של כל אדם שעמו הם מנהלים מגע, מתשאלים או עוצרים, ובשל כך חלה ירידה חדשה בכמות הפעמים ששוטרים עוצרים נהגים למשל.

 

"עבריינים רואים טלוויזיה, רואים מה קורה בתקשורת", סיכם ג'ונסון. "הם רואים הזדמנות לבצע מעשים מרושעים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנות נגד ירי שוטרים בשיקגו
צילום: EPA
מומלצים