שתף קטע נבחר

מתלוננת שנשארה מחוץ לכתב האישום נגד קסטיאל: "פוגע שהמערכת עובדת ככה"

זוהר להט, שהתלוננה כי אלון קסטיאל אנס אותן, אמרה בפאנל בנושא רשתות חברתיות כי "נשים בפרקליטות אמרו שהן מאמינות לי, אז אתן מאמינות אבל לא נלחמות"? לדבריה, "אנחנו חיים בחברה של תרבות אונס"

 

 

 

מה ההשפעה של הרשתות החברתיות על ההליך המשפטי ואיך דנים בעבירות מין בבית המשפט - אלו חלק מהשאלות שעלו בדיון שהתנהל היום (ג') בקריה האקדמית אונו. בפאנל שהתקיים בנושא השתתפה זוהר להט (27), אחת המתלוננות נגד אלון קסטיאל. ביום שישי הוגש נגדו כתב אישום בגין שני מעשי אונס שורה של עבירות מין שביצע לכאורה נגד שש נשים.

 

להט התראיינה ל"ידיעות אחרונות" בפנים גלויות וביקשה לפרסם את שמה. היא סיפרה כי קסטיאל הזמין אותה למסיבת צהריים ושם השקה אותה באלכוהול עד שחשה ערפול. בקריה האקדמית אונו היא הביעה את חוסר שביעות רצונה מהעובדה כי המקרה שלה לא נכלל בכתב האישום נגדו: "בפרקליטות לא חשבו שיש מספיק ראיות במקרה שלי כדי להרשיע אותו. זה מוזר בעיניי, כי היו לי עדים ועדות ושש מתלוננות אחרות דווקא כן נכללו בכתב האישום".

 

לטענתה, לפרקליטות אין דרכים להתמודד עם עדויות מורכבות. "בגלל שאני לא זוכרת ובמקרה שלי מדובר בעילפון שממנו התעוררתי לאונס, יכול להיות שמבחינתם זה היה בהסכמה, כי אי אפשר באמת לדעת מה קרה שם. גם בית המשפט לא יכול לדעת מה קרה שם. אני עדיין שואלת את עצמי יום יום את השאלה הזאת. אבל הבעיה שלי היא הסתירה - נשים בפרקליטות אמרו שהן מאמינות לי, אז אתן מאמינות אבל לא נלחמות? זה פוגע שהמערכת עובדת ככה".

זוהר להט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זוהר להט(צילום: מוטי קמחי)

אלון קסטיאל (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
אלון קסטיאל(צילום: יריב כץ)
 

בני שגיא, שופט בית משפט המחוזי בתל אביב, הסביר את נקודת מבטו כשופט שבא לדון בעבירות מין: "המלאכה שלנו שונה. יש שני צדדים ואני צריך להכריע. מבחינתי לא עוזר לי פוסט, אצלנו זה המגרש האמיתי ולא יכולים להכריע על פי אמירה כזאת או אחרת. למדנו על בשרנו לבסס הכרעות ולהאמין רק למה שמוכח אצלנו באולם. לא במה שנאמר בפייסבוק או בערוץ כזה או אחר. כל אחד יכול לכתוב מה שהוא רוצה. המבחן הוא מה קורה אצלנו על הדוכן".

 

להט הסבירה כי לא קל להגיש תלונה במשטרה: "החברה שלנו לוקה בהרבה האשמת קורבן כלפי נשים שעברו תקיפה", אמרה. לטענתה, רק לאחר שאישה אחרת פרסמה את סיפורה בפייסבוק, וקראה לנשים נוספות להתלונן, היא חשה מספיק ביטחון לספר את סיפורה ולהגיש תלונה במשטרה.

 

"ניסיתי לעשות את זה לאט כי לא קל להרגיש שאת זו שמואשמת במשהו. כתבו עליי אלפי טוקבקים מרושעים ופוגעים שהאשימו אותי. אחר כך החלטתי שאני הולכת לעשות את זה, לא רק בשביל עצמי אלא גם כדי לתת לנשים אומץ".

 

"הפייסבוק הוא כלי טוב"

להט לא מתחרטת על שחשפה את סיפורה תחילה בתקשורת ולאחר מכן בפני המשטרה: "בהתחלה התראיינתי עם עיוות שם וקול. הייתי אז א' וזה היה כמה ימים אחרי שהגשתי את התלונה. חודש עבר מרגע שהגשתי את התלונה ועד שהוא נחקר. ללא הרעש והראיונות והחשיפה זה לא היה מגיע לכתב אישום. פה הפייסבוק הוא כלי טוב, מבחינתי זו דרך להשיג צדק חברתי".

 

במהלך הדיון שהתנהל בפני סטודנטים למשפטים, אמרה להט: "אין לאף אחד זכות לאנוס אותך, גם אם את עירומה במיטה שלו". בתגובה קראה לעברה אישה מהקהל: "אם את עירומה במיטה של מישהו, את מזמינה את זה". להט השיבה: "עצוב לי לשמוע אישה שמדברת ככה, אם אני הייתי הבת שלך היית אומרת דברים כאלה?".

 

היא הסבירה כי האשמת הקורבן נמצאת כמעט בכל מקום. "לא נכון להגיד שבאופן אוטומטי מאמינים לקורבן. מספיק ששואלים אותה למה שתתה ומה לבשה ולמה לבשה - אבל לא שואלים את החשוד למה הוא עשה את זה – זה מראה אנחנו חיים בחברה של תרבות אונס".

 

הפאנל התקיים תחת הכותרת "האם הרשתות החברתיות הפכו לחדר החקירות החדש?", והשתתפו מלבד השופט שגיא גם סנ"צ ורד ויניקוב, דוברת אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, ד"ר ג'ודי ברודר מרצה למשפט פלילי בקריה האקדמית אונו, עו"ד טלי גוטליב ורונן צור, יועץ אסטרטגי ובעלי משרד "צור תקשורת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים