שתף קטע נבחר

ראש העיר נגד השרה: לא גירשו אותנו מארצות ערב

ראש העיר נס ציונה יצא נגד הקמפיין שמוביל המשרד לשוויון חברתי בראשות גילה גמליאל: "עיוות היסטורי, מאין הגיעה תיאוריית הגירוש של יהודי ארצות ערב?". המשרד בתגובה: "אי-ידיעתו של ראש העיר על משפחות שגורשו מעצים את הצורך בחוק"

 

השרה גמליאל, ראש העיר שבו (צילום: מרק ישראל סלם) (צילום: מרק ישראל סלם)
השרה גמליאל, ראש העיר שבו(צילום: מרק ישראל סלם)
 

ראש העיר נס ציונה, יוסי שבו, יצא היום (ד') נגד פרויקט הדגל של השרה גילה גמליאל, שעיקרו תוכנית לתיעוד מורשת קהילות היהודים בארצות ערב ואיראן, וטוען: "לא גירשו אותנו מארצות ערב, באנו מרצון".

 

לאחרונה מנהל המשרד לשוויון חברתי קמפיין בנושא גירוש יהודי ארצות ערב, שמטרתו להצביע על העוולות שכוונו נגד יהודים בארצות מוצאם. אלא שאת ראש העיר שבו, חבר מרכז ליכוד שעלה ממצרים לישראל לפני 67 שנה - הנושא מרתיח. במכתב ששיגר לשרה לשוויון חברתי הוא מוחה על הקמפיין ומכנה אותו "מעליב". לטענתו, "משתמע כי יהודי ארצות ערב ביקשו לחיות בארצותיהם בגלות, ורק גירושם הביא אותם לעלייתם לארץ ישראל. אני מוחה בתקיפות על העיוות ההיסטורי".

 

שבו ובני משפחתו עלו לישראל לאחר שאביו מימן את נסיעת בני המשפחה לאירופה ומשם

הגיעו לישראל. לדבריו, "מאמץ קל מצדך היה מבהיר לך שמדינת ישראל באמצעות שליחיה שילמה ממון רב למנהיגי ארצות ערב, כדי לאפשר את עלייתם של היהודים לארץ ישראל. גם עליית יהודי מרוקו התאפשרה רק בזכות מעורבותם של המוסד והסוכנות. לאור זאת אני שואל מאין הגיע תיאוריית הגירוש?"

 

​בסוף המכתב דרש שבו, "בשם משפחתי וכמוה כל יהודי ארצות ערב, אני תובע ממך לתקן את הטעות, להפסיק את הקמפיין המעליב ולהודיע בציבור שיהודי ארצות ערב עלו ממניעים ציוניים ולא גורשו".

 

התוכנית הלאומית לתיעוד מורשת קהילות היהודים בארצות ערב ואיראן אושרה על ידי הממשלה בעלות של 10 מיליון שקל. את המיזם תפעיל לשכת העיתונות הממשלתית, שיחד עם המשרד לשוויון חברתי בראשות גמליאל, תבחן היכן יוצגו העדויות לציבור וכיצד יונגשו אליו. יום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן הוא יום זיכרון, שמצוין בישראל משנת 2014.

 

מהמשרד לשוויון חברתי נמסר בתגובה: "חוק יום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ואיראן נחקק כבר בשנת 2014, כשהמשרד האמון על יישומו הוא המשרד לשוויון חברתי. אין להתעלם מהעובדה שהיו כאלה שיצאו והיו כאלה שגורשו והחוק אכן מתייחס לאלה ולאלה. אבל אין חולק שכל מי שעלה ארצה מארצות ערב ואיראן, בין מי שגורש ובין מי שיצא, הגיע לישראל מתוך ציונות ומעצם היותו יהודי. אי ידיעתו של ראש העיר נס ציונה על המשפחות הרבות שגורשו ממדינות ערב לאחר קום המדינה, רק מעצים את הצורך בהשלמת החלק שהושמט בסיפור של יהודי ערב ואיראן והבאתו לידיעת הציבור".

 

לבנה זמיר, יו"ר מרכז הארגונים של יהודי ארצות ערב והאיסלאם, מסרה בתגובה כי "אנו תוהים כיצד אדם אחד מרשה לעצמו להצהיר הצהרות בשמם של 850 אלף יהודים מארצות ערב, אשר חלקם גורשו וחלקם ברחו כל עוד נפשם בם. דברים אלה, אם אכן נאמרו, באים רק מתוך אי-ידיעה חמורה על מה שהתרחש באמת. דבריו של ראש העיר מקוממים מאות אלפי ישראלים מארצות ערב. כיצה הוא יכול לטעון שיהודי המזרח לא גורשו כלל כאשר אני עצמי גורשתי?!".

 

זמיר אמרה עוד כי "עם כל הכבוד, אני יודעת שמר שבו נבחר לראשות עיריית נס ציונה ואף גאה בכך, אם סיפורו אינו מייצג את כל יהודי מצרים, ובוודאי שלא כמיליון יהודים מארצות ערב ואיראן. אני לא מבינה כיצד מעז אדון שבו לצאת דווקא נגד השרה גמליאל. זו השרה הראשונה בתולדות המדינה שהחליטה להפעיל את החוק שכה טרחנו לאישורו, ולעשות מעשה כדי לתקן את הבורות באשר לסיפורם של יהודי המזרח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם
השרה גמליאל וראש העיר
צילום: מרק ישראל סלם
מומלצים