שתף קטע נבחר

המבצע לשימור אושוויץ-בירקנאו: "לא לשנות דבר"

לפני יותר מ-70 שנה נבנו המחנות שבהם נרצחו מיליון ו-100 אלף בני אדם. כדי להבטיח שמי התהום לא יפגעו ביסודות, ושהצריפים המפורסמים ימשיכו להוות עדות מצמררת למה שהתרחש בהם - עבודות השימור נעשות בקפידה

 

העבודות באתר שבו הושמדו יותר ממיליון בני אדם  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העבודות באתר שבו הושמדו יותר ממיליון בני אדם (צילום: AFP)
 


לבנה אחר לבנה, קורה אחר קורה - עובדי מחנה ההשמדה הגרמני אושוויץ-בירקנאו מנקים ומשפצים. "זה מבצע השימור הגדול ביותר בהיסטוריה של המקום", מסר דובר המוזיאון, פבל סוויצ'י.

 

שרידי מחנה ההשמדה, שנבנה ב-1940 בעיירה אושוויצם בדרום פולין, מספרים את סיפור השמדתם של 1.1 מיליון בני אדם, רובם יהודים. מנהלת האתר אווה צ'ירוליק אמרה כי שימור האתר "דורש גישה שונה מזו של שימור כנסייה למשל. כאן המטרה היא לא לשנות דבר. המחמאה הגדולה ביותר עבורנו תהיה שאנשים יגידו שאינם יכולים להבחין בהבדל".  

עבודות השימור במחנה ההשמדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עבודות השימור במחנה ההשמדה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המבנים המשופצים - תחת אוהלים מיוחדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המבנים המשופצים - תחת אוהלים מיוחדים(צילום: AFP)

המשימה קשה שכן המבנים במקום מעולם לא שומרו. שמעון ז'נסיה, מומחה הבנייה באתר, סיפר: עמיתיי בענף הבניין צחקו כשסיפרתי להם מה אני עושה. הם אמרו שיהיה קל יותר פשוט להרוס את הקיר ולבנות אותו מחדש, לבנה אחר לבנה, מאשר לשחזר זאת בדרך המקובלת. צ'ירוליק הוסיפה: "אנו מודעים לכך שאנשים באים לכאן במיוחד כדי לראות אובייקטים ומבנים אותנטיים".

 

מעל שני הצריפים שהחלו בשיקומם נפרסו אוהלים בגובה 12 מטרים, שתחתיהם נעשית עבודת השחזור והשימור. העבודות החלו בספטמבר 2015 וצפויות להימשך עוד כמה שנים. על הפרוייקט כולו יעמלו במשך יותר מעשור, ועלותו נאמדת במיליוני דולרים.

 

אושוויץ-בירקנאו הוא בעצם שני מחנות שמפרידים בינים כשלושה קילומטרים. באושוויץ נעשו בעבר עבודות שימור, אבל הצריפים הלבנים בבירקנאו לא שוקמו ברצינות לפני כן. רק עבודות תחזוקה פשוטות בוצעו בהם. 

 

המבנים בבירקנאו רגישים הרבה יותר מאלו שבאושוויץ. באושוויץ נבנו הבניינים בידי גרמניה עוד לפני המלחמה, והם שימשו למטרות צבאיות. אך בבירקנאו יועדה הבנייה מלכתחילה לשמש את מחנות הריכוז. לפיכך הם נבנו במהירות ובחומרים זולים יותר. קירותיהם דקים יותר וכעת מסגרת העץ נרקבת, והיסודות נשחקו על ידי מי תהום. "נס שהם עדיין עומדים", אמר ז'נסיה. בסך הכול צפויים לשפץ כ-45 בניינים בבירקנאו.

 

הצוות ישמר את החלקים שנותרו במצב טוב, ויחליף את אלו שנשחקו, או שמצבם מאיים על שלמות הבניין כולו. "לא משנה מה נחליף - אבל זה צריך להיות גלוי לעין, כדי לא להתבלבל עם המקור", אמרה צ'ירוליק.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הקרן לשימור מחנות ההשמדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקרן לשימור מחנות ההשמדה(צילום: AFP)

 

העובדים כורעים על ברכיהם כדי להסיר פיסות אדמה מהקירות, ולחשוף את היסודות שבהם פגעו מי התהום. העבודה הידנית נדרשת לצורך הזהירות המרבית שהכרחית במקום. "הפעולות הללו מאפשרות לנו לבחון את דרכי השימור. הקירות הללו לדוגמה הוחזקו באותה דרך שבה מחזיקים רכב כדי להחליף צמיג".

 

עד כה נעזר פרויקט השימור ב-2.7 מיליון אירו שמימנה קרן אושוויץ-בירקנאו. הקרן נוסדה ב-2009 במטרה לשמר את המקום. עד כה תרמו לקרן 101 מיליון אירו, ש-60 מהם - על ידי גרמניה. תרומות גדולות הגיעו גם מארצות הברית, פולין, צרפת ואוסטריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מחנה ההשמדה בתקופת שיפוצים
צילום: AFP
מומלצים