שתף קטע נבחר

על הכוונת של רשות המסים? קיבלה מידע על חשבונות של 35 אלף ישראלים בארה"ב

רשות המסים קיבלה לידיה מידע לגבי יותר מ-35 אלף חשבונות של תושבי ישראל שמתנהלים בגופים פיננסיים בארה"ב. מדובר ביישום הסכם FATCA שמטרתו העברת מידע בין ארה"ב לישראל על מנת למנוע התחמקות ממס

רשות המסים קיבלה לידיה בימים האחרונים מידע לגבי מעל 35 אלף חשבונות של תושבי ישראל שמתנהלים בגופים פיננסיים בארה"ב, כחלק מיישום הסכם ה-FATCA, שנחתם בין ממשלות ישראל וארה"ב ביוני 2014.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

כזכור, שתי הממשלות חתמו על הסכם ה-Foreign Accounts Tax Compliance Act לפני כשנתיים וחצי, שמטרתו העברת מידע באופן אוטומטי על תושבי המדינות החתומות בהסכם, על מנת למנוע התחמקות ממס. לפי מודל ההסכם, המוסדות הפיננסים מעבירים את המידע לרשות המסים במדינה הזרה והיא מעבירה אותה לרשות המסים במדינה אליה שייכים בעלי החשבונות.

 

במסגרת ההסכם, רשות המסים הישראלית מקבלת מידע מרשות המסים האמריקנית, ה-IRS, לגבי חשבונות במוסדות פיננסיים אמריקנים שמוחזקים על ידי תושבי ישראל. בד בבד, מוסדות פיננסיים ישראלים מעבירים דיווחים באופן אוטומטי לרשות המסים הישראלית לגבי חשבונות שמוחזקים, במישרין או בעקיפין, על ידי יחידים או חברות תושבי או אזרחי ארה"ב, ורשות המסים מעבירה לרשות האמריקנית.

 

רשות המסים הישראלית כבר העבירה בנובמבר ובדצמבר ל-IRS נתונים לגבי חשבונות תושבי או אזרחי ארה"ב, שזוהו על ידי המוסדות הפיננסיים הישראלים ככאלה והיו פעילים בארץ במהלך השנים 2013-2014.

 

בהתאם לחוק, תושב ישראל רשאי לנהל חשבון בנק בחו"ל, אך עליו לדווח לרשות המסים על ההכנסות שהופקו בו (ריבית, דיבידנד, רווחי הון וכו'). הרשומות שהתקבלו מהאמריקאים כוללות מגוון פרטים שנוגעים לאותם בעלי חשבון תושבי ישראל וכן פרטים שנוגעים לאותם חשבונות.

 

רשות המסים תבחן ותמיין את המידע ותשווה לדיווחים של אותם ישראלים לרשויות המס. בתהליך מיון המידע יזוהו אלה מבין הלקוחות שבהתנהלותם השוטפת מול הרשות כללו דיווח על החשבונות ואלה שדיווחו על קיום החשבון במסגרת הליך הגילוי מרצון.

 

בהמשך לקבלת המידע הנוכחי ובהתאם להסכם, צפויה רשות המסים לקבל מידע אוטומטי מרשות המס האמריקנית מדי שנה, וזאת כחלק מהמהלך העולמי להרחבת השקיפות וחילופי המידע בין רשויות מס.

 

עו"ד קרן זרקו זמיר, מומחית למיסוי פלילי ואזרחי, אומרת: "רשות המיסים ממשיכה ומהדקת את אחיזתה בכל ההיבטים הפיננסיים של אזרחי ישראל. חוק ה- FATCA מפר את הזכות לפרטיות, ובחקיקתו לא נעשה כל ניסיון למזער את הפגיעה בזכויותיהם הבסיסיות של ישראלים המחזיקים חשבונות ונכסים בחו"ל.

חשוב לציין שקבלת המידע מארה"ב נעשית במקביל לביטולו של נוהל גילוי מרצון שאפשר לאזרחים להגיש דיווח על הכנסות ונכסים ולשלם את המס בגינם מבלי להיחשף להליכים פליליים עד סוף 2016. המצב שנוצר כיום הוא שהרשות אינה מייצרת עוד תמריצים לאזרחים להיחשף ולדווח ומצד שני ניתנים בידיה יותר ויותר כלים לחקור ולהשיג מידע על נכסיהם של אזרחי ישראל, באופן שחושף יותר ויותר מהלכים כלכליים לעיניה הבוחנות של רשות המיסים ומעניק לה כוח מופרז".

 

עו"ד דורון ברזילי (לשעבר ראש לשכת עורכי הדין) העוסק במיסוי פלילי ואזרחי, אמר: "נראה כי לרשות המסים כוונה אמיתית להילחם בתופעת ההון השחור, ברמה הגלובאלית. יש לציין כי המידעים זורמים כל העת לרשות המסים בישראל מכל העולם, ולא רק מארה"ב, כחלק ממה שמכונה 'מותו של החיסיון הבנקאי'.

 

"חשוב לציין כי גם אם הליך הגילוי מרצון היה עדיין בתוקף, הרי שכל אותם 35 אלף בעלי חשבונות ספק אם היו יכולים לפנות אליו שכן קיים עליהם מידע מוקדם, תנאי אשר מונע את היכולת לפנות להליך, ולפיכך, המלצתי היא לכל אדם אשר מנהל חשבון בנק בחו"ל לבדוק אם ביצע דיווח כדין לרשויות בישראל, ואם לא עשה זאת, לפנות לייעוץ בכדי לבחון אפשרויות להסדיר את ענייניו טרם זימונו חלילה לחקירה".

 

עו"ד אורי גולדמן, ממשרד גולדמן ושות' המכהן כסגן יו"ר ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, התייחס אף הוא לדברים ואמר: "ראשית יש לזכור כי מטבע הדברים רובם של התושבים מדווחים ל-IRS או לרשויות בישראל, וזאת מתוך ידיעה כי בכל הקשור לחוקי המס הרשויות האמריקניות מחמירות מאוד. בנוסף לעמדתנו, כל מי שהקדים והחל בהליך של גילוי מרצון, שהסתיים כאמור ב-31 לדצמבר, ייהנה מהפטור הפלילי שנותן לו ההליך, גם אם כעת הרשות קיבלה את שמו מן הרשויות בארה"ב.

 

"מעבר לכך יש להזכיר כי לאחרונה נשלחו כ-150 אלף מכתבים לאזרחים ישראלים שרשות המסים חושדת בהם, לפי חתכים ומפתחות שונים, כי לא דיווחו על כספם כדין. אינני סבור כי נראה בקרוב מצעד של עשרות אלפי נחקרים למשרדי רשות המסים וחשיבות הפרסום היא בעיקר במסר הציבורי המרתיע שהוא מייצר, אך ברור שכל אזרח האוחז בחשבון בנק בארה"ב ובאירופה מוטב להתייעץ עם מומחה בבחינת 'להקדים תרופה למכה'".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים