שתף קטע נבחר

בשנה ה-3 ברציפות: הטמפרטורה העולמית שוברת שיאים

הטמפרטורות הממוצעות ב-2016 היו גבוהות ב-0.94 מעלות צלזיוס מהממוצע של המאה ה-20, העומד על 13.9 מעלות צלזיוס, כך קובע היום מינהל האוקיינוסים והאוטמוספרה האמריקני. כמו כן, מנהל הארגון המטאורולוגי של האו"ם, פטרי טאלאס, אמר כי "ב-2016 סימני שינוי האקלים הגיעו לגבהים חדשים"

חם פה. הטמפרטורות העולמיות הגיעו ב-2016 לשיא חדש - וזו השנה השלישית ברציפות. על פי נתוני מספר סוכנויות מחקר אמריקניות, אנו מתקרבים לתקרה שנקבעה להתחממות הגלובלית, עם מזג אוויר חם בהודו באופן חסר תקדים והתמוססות קרח באזור הארקטי.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה

 

הנתונים פורסמו יומיים לפני השבעת הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, המטיל ספק בכך שהאנושות היא חלק מהגורם להתחממות הגלובלית. על פי נתוני המחקר של מנהל האוקיינוסים והאוטמוספרה האמריקני (NOAA), אשר מתפרסמים היום (ד'), הטמפרטורות הממוצעות על פני הקרקע והאוקיינוסים ב-2016 היו גבוהות ב-0.94 מעלות צלזיוס מהממוצע של המאה ה-20, העומד על 13.9 מעלות צלזיוס. במקביל, סוכנות החלל NASA דיווחה על נתונים כמעט זהים, ואוניברסיטת מזרח אנגליה, העוקבת אחרי הטמפרטורות העולמיות עבור האו"ם, אמרה גם היא כי מדובר בשנה החמה ביותר מאז החל התיעוד.

 

נסביר כי הטמפרטורות ממשיכות לעלות בעקבות גזי החממה הנובעים ממעשי ידי האדם, יחד עם אירועי האל-ניניו הטבעי. "אנחנו לא צופים לשבור שיא בכל שנה, אך מגמת ההתחממות ארוכת הטווח היא ברורה", אמר מנהל מכון גודארד למחקרי חלל של NASA, גאבין שמידט.

 

נתוני הטמפרטורות הגלובליות נמדדים מאז שנת 1880. פייר פורסטר, מומחה לאקלים מאוניברסיטת לידס, אמר כי 2017 צפויה להיות מעט פחות חמה. "עם זאת, אני צופה שהשיא שיישבר שוב תוך מספר שנים", לדבריו.

 

"השינוי האקלימי הוא בסך הכל מתיחה"

בין האירועים הקיצוניים שאירעו בשנה האחרונה מבחינת מזג אוויר היו שריפות ענק באלברטה, קנדה, לצד טמפרטורות שיא של 51 מעלות צלזיוס בפאלודי, הודו - נתון שיא במדינה. גם צפון אמריקה רשמה את השנה החמה ביותר מאז תחילת התיעוד. ה"גרייט בארייר ריף" הידוע באוסטרליה ספג נזקים משמעותיים כתוצאה מהעלייה בטמפרטורות, ומשטחי הקרח באוקיינוס הארקטי ומסביב לאנטרקטיקה נמצאים שניהם ברמה הנמוכה ביותר נכון לאמצע חודש ינואר.

 

בכנס שנערך בפריז בסוף 2015, 195 מדינות סיכמו על תכנית להפחתת דלק המאובנים במהלך המאה הנוכחית ופנייה לאנרגיות מתחדשות כמו רוח ושמש. בהסכם דובר על הגבלת ההתחממות ל"הרבה מתחת" ל-2 מעלות צלזיוס מעל לתקופה הקדם-תעשייתית, עם ניסיון להגיע ל-1.5 מעלה צלזיוס. לשם השוואה, העלייה ב-2016 עמדה על כ-1.1 מעלת צלזיוס.

 

"ב-2016 סימנים ארוכי-טווח של שינוי אקלים הגיעו לגבהים חדשים והם תוצר פעולותיו של האדם", אמר מנהל הארגון המטאורולוגי של האו"ם, פטרי טאלאס, ביחס לרמות הצומחות של פחמן דו חמצני ומתאן.

 

מספר ימים לפני ניצחונו בבחירות לנשיאות ארה"ב. איים דונלד טראמפ לבטל את הסכם פריז ולעבור לפחם מקומי זול, נפט וגז טבעי, תוך שהוא מתאר את השינוי האקלימי בתור "מתיחה". פרופסור לאקלים באוניברסיטת לונדון בשם מארק מסלין תיאר את הנתונים כ"השנה החמה ביותר בהיסטוריה המתועדת היא סימן אזהרה ברור שהנשיא הנבחר טראמפ לא יכול להתעלם ממנו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התחממות גלובלית ההתחממות הגלובלית שינויי אקלים האקלים
צילום: shutterstock
מומלצים