שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    האגיס: כמו קישקע, אבל לא

    איך נשמעת לכם מנה של איברים פנימיים עטופים בקיבה וטבולים בוויסקי? מסתבר שיש כאלו שלא רק מעריצים אותה, אלא גם מציינים ערב מיוחד לכבודה הנקרא "ברנס סאפר", הכולל מאכלים מוזרים נוספים, שירים של המשורר הסקוטי רוברט ברנס, והרבה וויסקי, כמובן

    לפני מאות שנים עלה בסקוטלנד רעיון מבריק - לבשל את איבריה הפנימיים של כבשה, כשהם תפורים בתוך קיבתה. אבל בשביל התיבול, הם הוסיפו מנהג מבורך: להטביע את המאכל בוויסקי סקוטי משובח. התוצאה: פצצת כולסטרול העונה לשם "האגיס".

    ככה חוגגים. האגיס וגלנפידיך (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    ככה חוגגים. האגיס וגלנפידיך(צילום: יח"צ)
     

    המרכיבים המסורתיים של האגיס הם חלקי פנים קצוצים של כבשה (ריאות, כבד ולב) מעורבים עם בצל, קמח שיבולת שועל, שומן כליות, תבלינים, מלח וציר. את התערובת דוחסים לקיבה ומבשלים כשלוש שעות. למתכון הזה יש אינספור גרסאות - כמספר הסבתות הסקוטיות. עם זאת, המאכל דומה מעט לקישקע מהמטבח האשכנזי.

    מזכיר קישקע. האגיס לפני הבישול (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    מזכיר קישקע. האגיס לפני הבישול(צילום: יח"צ)
      

    הגברים, לובשי החצאיות, כל כך אוהבים את ההאגיס, שאפילו המשורר הלאומי הסקוטי, רוברט ברנס, הקדיש אינספור שירים וחרוזים למאכל. ולכן, מדי שנה ב-25 בינואר, מצוין בעולם "ערב רובי ברנס", שבו נערך הטקס המסורתי של אכילת המעדן, המוכנס לחדר ההתכנסות על מגש כסף, ומצדדיו נגן חמת חלילים ואדם המחזיק בוויסקי הרשמי המוגש באותו הערב.

     

     

    במהלך הטקס, מקריאים מיטב משיריו של ברנס תוך השקת וויסקי גלנפידיך משובח, עד שנועצים את הדירק - פיגיון מסורתי החותך את תוכנה של הנקניקייה האפורה המנופחת. הוא מוגש על פי רוב חתוך לפרוסות עגולות, או שהמילוי שלו מוגש לבדו, ואז הוא נראה כמו ערימת פתיתים בגווני חום כהה.

    הגשה מסורתית של האגיס עם ניפס וטאטיס בציר וויסקי (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    הגשה מסורתית של האגיס עם ניפס וטאטיס בציר וויסקי(צילום: יח"צ)
      

    האגיס והמילוי שבתוכו (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    האגיס והמילוי שבתוכו(צילום: יח"צ)
     

    ארוחת הערב מלווה גם במאכלים מזעזעים נוספים, כמו מרק קוק-א-ליקי (עוף, כרישה ושזיפים) או מרק קאלן סקינק (חמור ים, תפוחי אדמה ובצל), צ'אמפיט טאטי'ס (מחית תפוחי אדמה) ולצידה מחית סווייד (סוג של לפת) ולסיום טיפסי ליירד (קינוח העשוי מוויסקי ודובדבנים).

     

    לאמיצים שמתכננים נסיעה קרובה לאדינבורו הקפואה, אפשר לקנות בסופרמרקטים המקומיים גרסה קפואה של האגיס לחימום ביתי (מומלץ לא במיקרוגל), האגיס בקופסת שימורים ואפילו קיימת גרסה טבעונית של המאכל - עובדה שבוודאי גורמת לברנס להתהפך בקברו (הוא נפטר ב-1796 הרבה לפני שהטבעונות הפכה למגמה), שגם כך אפוף באדים של וויסקי.

    האגיס בסופר (צילום: יח"צ)
    האגיס בסופר(צילום: יח"צ)

    "האגיס", הוא היה אומר בקולו החרוך, "נועד להיות בשרני וחסון, ממש כמו בניה של ארץ הסקוטים". דרך אגב, ברנס - הידוע גם כ'דה בארד' (הפייטן), היה הולל ונואף, אבל למרות שנפטר בגיל 37, הותיר אחריו הספק מרשים וזכה להכרה עוד בחייו.

    רוברט ברנס (צילום: יח"צ)
    רוברט ברנס(צילום: יח"צ)
     

    בארצות הברית נמכר האגיס מתוצרת מקומית, אך כיוון שחוקי בטיחות המזון אוסרים על שימוש במוצרים מסוימים (למשל, ריאות) למאכל אדם - ישנם מהגרים סקוטים המבריחים האגיס מקורי מסקוטלנד. טיפ לסיום: רצוי לרדת על כמות משמעותית של גלנפידיך לפני האוכל - ככה יש סיכוי שתשכחו מה בעצם אתם אוכלים. לא מומלץ לבעלי כולסטרול גבוה.

     

    השנה יצוין אירוע ברנס סאפר, חלקם בליווי האגיס, במספר מסעדות וברים בארץ, ובין השאר גם במלון הסקוטי בטבריה (26-28 בינואר), לצד מבחר גדול של וויסקי גלנפידיך.

     

     (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים