שתף קטע נבחר
 

הפטנט שיאריך את חיינו: הכירו את הרפואה המותאמת אישית

מענה מיידי לחולים מודאגים, קיצור תהליכי אשפוז ומעקב תמידי אחר מטופלים - בין אם הם חולים כרוניים, מטופלים חד פעמיים, מבוגרים או ילדים. זו המהפכה שמתכננות חברות מכשור ומחשוב ישראליות, בזכות סנסורים זעירים שיוצמדו לגוף החולים ויעקבו אחריהם 24/7. בואו להכיר את עתיד הרפואה

גורמים בעולם הרפואה מספרים כבר שנים על המהפכה הבאה - זו שתשנה את הטיפול הרפואי שאנחנו מכירים כיום, ושתאפשר לראשונה לכל חולה לקבל את הטיפול המותאם לו, במינון ובעיתוי, מתוך הבנה עמוקה של ההיסטוריה הרפואית שלו. הכירו את תחום הרפואה המותאמת אישית - אשר רבים טוענים כי בקרוב יהפוך למנוע העיקרי לאריכות חיים.

 

"רפואה מותאמת אישית היא אחת ממגמות הפיתוח החזקות בעולם בשנים האחרונות", מסבירה אנג'לה רבינוביץ', מנהלת מחלקת מדעי החיים במכון היצוא. "זו למעשה רפואה שונה מזו שאנחנו מכירים היום - רפואה שבה המטופל המסוים הוא העיקר בתהליך שבו הוא זוכה לטיפול ספציפי, שמותאם אליו".

 

מדובר בתחום חדש המכסה את כל השלבים - בין אם מדובר במניעת מחלות, ובין אם מדובר באבחון נכון וטיפול אפקטיבי, הכולל גם מעקב. "בעולם הרפואה הזה לוקחים בחשבון את תמהיל האומדנים הרפואיים של החולה המסוים, מתוך הבנה שלא מדובר במקרה כוללני שדומה גם לאחרים", מסבירה רבינוביץ'. "רבים בעולם מאמינים שזה הצעד הבא של עולם הרפואה - כזה שיאפשר לראשונה לעסוק באורח חיים בריא, לעומת ניהול מחלות קיימות, שיאפשר לקצר משך זמן ועוצמת הטיפול, ובכך ימתן את תופעות הלוואי ויאפשר אורח החיים השגרתי."

 

על אף התקוות הרבות שתולים בו בעולם, מדובר עדיין ברעיון הנמצא בשלבי פיתוח, ואשר תלוי באופן מוחלט בפיתוח של כלי איבחון וטיפול חדשים, שאינם מוכרים לרופאים ולחולים היום. ובשלב הזה בדיוק נכנסת מעורבותן של חברות המכשור, המחשוב והביו-טק הישראליות - אשר מפתחות בימים אלו את הכלים שישמשו את עולם הרפואה בעתיד.

כבר היום מספקת ישראל פוטנציאל קידום אדיר לתחום הרפואה המותאמת אישית. הביתן הישראלי בתערוכת מדיקה ()
כבר היום מספקת ישראל פוטנציאל קידום אדיר לתחום הרפואה המותאמת אישית. הביתן הישראלי בתערוכת מדיקה

"כבר היום מספקת ישראל פוטנציאל קידום אדיר לתחום", אומרת רבינוביץ'. "התעשייה הישראלית מגוונת מאוד וידועה בעולם בכל המובנים -מבחינת בשלות החברות, סיפוק מרכזי מו"פ לחברות ענק וכמובן, מגוון עצום של חברות סטארט אפ שלא דומות אחת לשנייה, וספקות רעיונות מהפכניים בתחום הביו-רפואה".

 

"בישראל קיימות עשרות של חברות, שכל אחת מהן מציעה פתרון מעניין ופורץ דרך שיכול להיות רלוונטי בכל העולם. חלק מהפתרונות מסתמכים על מחקרים ישראליים - כאלה שנעשים במכון ויצמן או במימון קופות החולים, וחלק מתבססים פשוט על יצר היזמות הישראלי, שמניב מגוון עצום של טכנולוגיות שמאפשרות לקדם את רעיון הרפואה המותאמת אישית".

 

במטרה לקדם את היזמות הישראלית בתחום, יקיים מכון היצוא את כנס MEDinISRAEL 2017 בחודש מרץ הקרוב  במסגרתו יוצגו פיתוחים התואמים את פילוסופיית הרפואה המותאמת אישית ושירותי בריאות תפורים על פי מידה. בכנס צפויים להשתתף מאות בכירים מרחבי העולם המגיעים לישראל על מנת להיפגש עם נציגי החברות הישראליות ונציגי ממשל בכירים בתחום הבריאות, בתחומי הרגולציה והמכשור הרפואי. ביניהם שרי בריאות ונציגים בכירים מחברות בינלאומיות, מנהלי בתי חולים, מנהלי רכש, יבואנים וחברות אינטגרציה.

 

בין השאר יוצגו שלוש יוזמות ישראליות, אשר מאפשרות לקדם את הרעיון לכדי מציאות - כבר בשנה הקרובה:

 

MTX Matrix של סינוגה מדיקל‏

חברת סינוגה מדיקל הישראלית פיתחה את המכשיר MTX Matrix - מכשיר ביתי אשר מולבש על האצבע, ומאפשר מדידה של 14 פרמטרים רפואיים, בהם לחץ דם, דופק וסטורציה, מדד ההמוגלובין, מספר תאי הדם האדומים ופרמטרים הנוגעים לתפקוד הלב. מדובר למעשה בבדיקה דומה לבדיקת דם - ללא צורך בדקירה או בהפניה לגורם מטפל.

 

"המכשיר שלנו נועד לתת לחולה ולמטפל שלו מושג מקדים לגבי המצב - במטרה לקבל החלטות רפואיות בצורה מדויקת וטובה יותר", מסביר אלון קפל, מנהל המכירות של המיזם."בעזרת הפיתוח שלנו יכול החולה למדוד את מצבו בקלות ולהחליט מה הצעד הבא בצורה מושכלת יותר - בין אם מדובר בפנייה לרופא, טיפול ביתי או הפנייה לאשפוז".

 

חלק מחשיבות הפיתוח, מבהיר קפל, היא גם ביכולתו לספק טיפול מדויק ביותר - במחיר זול בהרבה מזה שאנו מורגלים אליו כיום. "מדובר בהפחתה משמעותית של משאבים", אומר קפל. "מעבר לכך שהמכשיר מאפשר לחולה לקבל מושג מיידי על מצבו, ובכך מרגיע אותו בצורה משמעותית - העובדה שהמטופל מקבל תשובות מיד, חוסכת מצד המערכת את הצורך לספק אנשי מקצוע וזמן טיפול, אשר במקרים רבים מעלה שלמעשה לא היה צורך בכך".

 

השפעת המכשיר על עולם הרפואה ועל חיי המטופלים כבר החלה - מאחר שהמכשיר כבר החל להימכר, וכבר נמצא למעשה בשימוש. כרגע משווק המכשיר בעיקר בשווקים בחו"ל - כאשר השחקניות המרכזיות בתחום הן מערכות הרפואה בסין ובברזיל, שם הושגו כבר אישורי שימוש ושיווק. בימים אלו עובדת החברה על השגת אישורי שיווק גם בארץ, ותלויה כרגע באישורי קופות החולים. עם השגת האישורים הדרושים, בחברה מתכננים מודל של השכרת המכשור לחולים הנמצאים במערב מתמיד - בהם חולים כרוניים, ומשוחררים טריים מהליכי אשפוז וניתוח - כדי לאפשר את המשך המעקב מביתם.

 

CMS של אטלסנס ביומד

חברת הסטרטאפ אטלסנסביומד היא האחראית על פיתוח מערכת המאפשרת לראשונה לעקוב אחר המצב הבריאותי של האדם בכל עת ובכל מקום, באופן אמין ומדויק. מדובר בסנסור זעיר המוצמד לגוף המטופל באופן קבוע, ומאפשר איסוף שוטף של הנתונים הפיסיולוגיים וזיהוי מוקדם של תסמינים ותופעות חריגות בזמן אמת.

המערכת מפיקה מידע רפואי משמעותי ואיכותי מגוף האדם, ומשדרת אותו בזמן אמת דרך ענן האינטרנט באופן מוצפן ל למוקד שירותי בריאות, בכל מקום בעולם.

 

"המערכת שלנו מאפשרת להתריע על אירועים בריאותיים מסוכנים, ומסייעת בגילוי מוקדם של התפתחות מחלה", מסביר טל אור, מנכ"ל החברה."המערכת מאפשרת הן לקרובי המשפחה ושכנים לקבל התרעת מצוקה והן לספקי שירותי הבריאות לקבל מידע מפורט ומקיף בזמן אמת, על מצבו העכשווי של הקשיש או החולה הכרוני המטופל - על מנת להתארגן בהתאם ולשלוח סיוע מידי".

 

בין השאר מאפשר המכשיר מדידת דופק, א.ק.ג., קצב לב, הפרעות קצב, זיהוי פרפור פרוזדורים, שינויי לחץ דם, ריאות ונשימה, קצב נשימה וחסימות נשימה, שינה, משך השינה, איכות שינה, תנועות ומנחי גוף, טמפרטורה, ושינויי חום זיהוי אבדן יציבות, חוסר ערנות ואירועים של נפילה. בנוסף מאפשר המכשיר לזהות מצבי מתח התרגשות וחרדה, שינויי לחץ דם, אחוז ריווי החמצן בדם, התייבשות, מוליכות העור, זיהוי מים בריאות, זיהוי שוק וטראומה, מתח שרירים, גלי מוח, ועוד.

 

"ניתוח הנתוניםהמצטברים מאפשר לזהות מראש אירועים מסוכנים ומגמות אשר יכולות להצביע על התפתחות אפשרית של מחלות", מוסיף אור. "המידע משודר בזמן אמת למוקד שירותי בריאות אשר יוכל לקבל התראות על פי הגדרות מותאמות אישית לכל מנוטר, וניתנות לשינוי בכל עת מרחוק".

 

כרגע מתמקדת החברה בטיפול קשישים שיש צורך לעקוב אחר מצבם, וחולים כרוניים המשוחררים מבית החולים, וניתן להמשיך לעקוב אחר מצב בריאותם מחוץ לבית החולים ובכך לחסוך הוצאות אשפוז יקרות. החברה עוסקת כעת בניסוי המכשיר, ומתכננת לשווק גרסה ראשונה שלו לשוק הלא רפואי לקראת הרבעון השלישי של 2017. בנוסף מתכננת החברה להכריז על גרסה רפואית מורחבת בתחילת 2018.

 

הסנסור של Bio Beat

חברת Bio Beat הישראלית נמצאת גם היא בשלבי סיום הפיתוח של סנסור זעיר, הפועל בטכנולוגיה רפלקטיבית ומאפשר מדידת מדדים חיוניים מכל איבר בגוף באופן רציף.

 

הסנסור של ביו ביט מאפשר למדוד את מצב ההכרה של החולה, להתריע מפני נפילות, מאפשרת את ספירת הקלוריות והצעדים של החולה, וכן מודדת דופק בתנועה, סטורציה, לחץ דם רציף, נפח פעימה, תפוקת הלב, תנגודת כלי דם, טמפרטורה, הזעה ועוד.

 

"המכשיר החדש שלנו מאפשר לעבור לאשפוזים ביתיים - ולחסוך במיטות אשפוז בבתי החולים", מסביר מספר אריק בן ישי, מנכ"ל החברה, אשר פיתח רעיון ראשוני של המוצר בזמן שירותו הצבאי בתפקיד פרמדיק ביחידה מבצעית. "בית החולים יוכל לשחרר אנשים שכיום נשארים במחלקות לטובת השגחה, שלעתים מהווה הליך פרוצדורלי שאינו תמיד מוצדק. בזכות השעון שלנו יכול בית החולים לשחרר אותם - ולהמשיך לעקוב אחר המדדים העיקריים שלהם בעזרת מוקד הניטור המרוחק של בית החולים".

 

"בנוסף מאפשר המכשיר שלנו לקבל התראות בזמן אמת, שיוכלו למנוע מצבים כגון אירועי לב ואירועים מוחיים, ועוד שלל בעיות". החברה מתכוונת להשיק את המוצר החדש כבר ב-2017, במסגרת שיתוף פעולה בין משרד הבריאות ובית החולים איכילוב.

 

MED in ISRAEL 2017

ב-7 במרץ יפתח בביתן 1 במרכז הירידים בתל אביב הכנס הבינלאומי הרביעי למכשור ומחשוב רפואי MEDinISRAEL 2017 בהובלת מכון היצוא ובשיתוף משרד הכלכלה והתעשייה, משרד הבריאות ומשרד החוץ. בכנס צפויים להשתתף מאות בכירים מרחבי העולם המגיעים לישראל על מנת להיפגש עם נציגי החברות הישראליות ונציגי ממשל בכירים בתחום הבריאות, בתחומי הרגולציה והמכשור הרפואי. ביניהם שרי בריאות ונציגים בכירים מחברות בינלאומיות, מנהלי בתי חולים, מנהלי רכש, יבואנים וחברות אינטגרציה.

 

הכנס יעלה וידון באתגרים המרכזיים בעולם בתחום הרפואה: רפואה מותאמת אישית, התייחסות למצבו הכולל של המטופל, הטמעת רצף טיפולי במערכת הבריאות, קידום בריאות האוכלוסייה, רפואה משתפת והעצמת המטופל וביג דאטה בעולם הרפואה.

 

לצד הכנס תתקיים תערוכה של למעלה מ- 100 חברות ישראליות אשר תצגנה טכנולוגיות בריאות חדשניות, ביניהן: זיהוי וניטור מצב בריאותי באמצעות הקול, דיאגנוסטיקה מוקדמת של סרטן באמצעות בדיקת שתן, סנסור זעיר למדידת מדדים חיוניים, מוניטור אולטרסאונד ביתי, פלטפורמה לאימון שיקומי מרוחק, הגנות סייבר בעולם הרפואי ועוד.

 

במסגרת הכנס תתקיים תחרות חדשנות בין החברות. שמונה מהן תוכרזנה כמועמדות טרום-סופיות ותצגנה את הטכנולוגיה שלהן בזירת מציאות מדומה VR בשטח התערוכה. יותר מ-2,000 מבקרי הכנס, אנשי מקצוע מקהילת הבריאות הישראלית ונציגים בינלאומיים, יבחרו שלושה מועמדים לגמר באמצעות הצבעה מקוונת.

 

מאות מפגשים עסקיים נקבעו בין האורחים המגיעים מלמעלה מ-50 מדינות ברחבי העולם, לבין החברות הישראליות בסיוע מערך הנספחים הכלכליים של מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה. בנוסף, יסיירו האורחים בסיורים מקצועיים במרכז הרפואי רבין, הקריה הרפואית רמב"ם ובית חולים אסותא.

 

בשיתוף מכון היצוא

פורסם לראשונה 30/01/2017 09:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן אקרמן
אנג'לה רבינוביץ'
צילום: רונן אקרמן
מומלצים