שתף קטע נבחר

מחסור חמור בעובדים בבתי אבות: "שברון מוחלט"

נציג בתי האבות טען בכנסת כי קיים מחסור של אלפי עובדים זרים בטיפול באוכלוסייה המבוגרת: "מזלזלים בזקנים". נציג האוצר הציע להעלות שכר, ומנכ"ל משרד הבריאות רוצה עובדים ישראלים. ח"כ אמסלם תקף את שניהם: "בן 80 ששוכב במיטה מבוזה ואין מי שיטפל בו. ישראלים לא באים לסיעוד"

 

תמונת מצב עגומה של הזנחת אוכלוסיית הקשישים בבתי האבות נחשפה היום (ב') בדיון בוועדת הפנים של הכנסת. המשתתפים בדיון, שעסק במחסור בכוח אדם סיעודי בבתי אבות ובמוסדות גריאטריים, הצביעו על כשלים בירוקרטיים ואי הקצאת משאבים שמביאים למחסור באלפי עובדים לביצוע עבודת סיעודיות בבתי האבות. יו"ר הוועדה, ח"כ דודי אמסלם (ליכוד), האשים בפתח הדיון כי "במדינת ישראל אין תוכנית סדורה בבתי אבות. זו שלומיאליות במקרה הטוב וחוצפה במקרה הרע".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, השיב: "בראיית מערכת הבריאות הזדקנות האוכלוסייה זה האתגר הכי גדול שעומד לפתחנו. בשנת 2015 הגידול בבני ה-70 ויותר עומד על כ-7,000 איש. בעוד חמש שנים זה יהיה יותר מ-20 אלף. בשנים הקרובות אנחנו צופים גל אדיר של הזדקנות האוכלוסייה. זו דרמה אדירה מבחינת מערכת הבריאות שמשפיעה על כל תחומי החיים". הוא הוסיף: "אנחנו מכשירים 100 אחיות לדרישת בתי האבות והכשרתן מסתיימת בקרוב. אך אלה עדיין לא עובדות".

"אין תוכנית סדורה בבתי אבות" (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
"אין תוכנית סדורה בבתי אבות"(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

יו"ר איגוד בתי האבות, רוני עוזרי, קטע את דבריו ואמר: "בתי האבות זקוקים ל-800 אחיות מעשיות אבל בתי האבות לא מכירים את העובדות הללו", מנכ"ל משרד הבריאות הסביר בתגובה כי הוא אינו יכול להעביר את מספרי הטלפון של האחיות שהוכשרו להנהלת בתי האבות בשל חוקי "הגנת הפרטיות". עם זאת, בר סימן טוב ציין כי "נעשה כל דבר אפשרי כדי להכשיר את כוח האדם המתאים לבתי האבות".

 

יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם הגיב לדבריו: "זה אבסורד שאין כדוגמתו. אם אספר את זה בחוץ אנשים יצחקו, לא יאמינו. איך יכול להיות שאתם מכשירים אחיות בשביל בתי האבות והם לא מכירים אותם?". בר סימן טוב הסביר כי הבעיה נעוצה במחסור חריף בכוח אדם וכי משרד הבריאות מטפל בכך בשילוב גורמים נוספים.

 

"בכל תחום אחר מביאים עובדים זרים" 

"אנחנו במצוקה אדירה ולקראת שברון מוחלט", הגיב עוזרי, "דרישות משרד הבריאות הן לכוח אדם מקצועי. חסרים לנו 5,000 עובדים זרים. בכל תחום אחר מביאים עובדים זרים. המדינה מזלזלת בזקנים ונאלצנו להגיש עתירה כדי שנוכל להביא עובדים זרים שיהיו מטפלים סיעודיים".

משה נקש מרשות האוכלוסין וההגירה הסביר כי דרושה החלטת ממשלה חדשה, משום שההחלטה הנוכחית קובעת שלא ניתן להביא עובדים זרים לסיעוד בבתי אבות. לדבריו, החלטת ממשלה כזו תלויה במשרדי ממשלה אחרים.

 

בר סימן טוב הסביר כי עמדתו האישית היא שיש להביא עובדים ישראלים: "יש לתת תמריצים כלכליים לעובדים". הוא נשאל על ידי היו"ר אמסלם מדוע צעד כזה לא נעשה עד כה והשיב כי "יש מגבלה של משאבים תקציביים". ח"כ אמסלם דרש לבסוף מנציגי משרד הבריאות והואצר כי בתוך שבועיים תובא החלטת ממשלה שתתיר ייבוא עובדי סיעוד זרים לבתי האבות. "ישראלים לא באים לסיעוד ולא באים לחקלאות, אל תספרו לנו סיפורים, הם רוצים לתרום במקומות אחרים וזה לא משנה מה נעשה, לכן יש להתמקד בהבאת עובדים זרים".

 

"המדינה השליכה לעת זקנה". ח"כ אמסלם (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"המדינה השליכה לעת זקנה". ח"כ אמסלם(צילום: אלכס קולומויסקי)

אורן גבע, נציג משרד האוצר, השיב שהתעריף המחושב במכרזים להפעל בתי האבות כולל שכר גבוה משכר מינימום לעובדים. "לבתי האבות יש אופציה להעלות את שכר העובדים. הבאה של עובדים זרים לתחום הזה תפגע בעובדים הכי חלשים במשק". ח"כ אמסלם הגיב בחריפות: "אתם תלושים. יש איש בן 80 ששוכב במיטה מבוזה וחסר אונים ואין מי שיטפל בו. הקשישים מבינים שלעת זקנה המדינה השליכה אותם".

 

נתן לבון, יו"ר עמותת "כן לזקן", תקף את הממשלה בראיון לאולפן ynet במחדל מתמשך. לדבריו, "המצב חמור מכול הבחינות, יש פה שתי סוגיות שונות, א', בתי חולים סיעודיים ודבר שני בתי אבות או דיור מוגן רגיל לזקנים בריאים, בשניהם יש בעיות רצינות. יש בעיות של עלות, קודם כול, שהזקנים לא יכולים, בפרט הנזקקים, לא יכולים לעמוד בזה. יש בעיות של שירות שמקבלים באותם המקומות, בעיקר בגלל המחיר הנמוך שמקבלים, שהממשלה נותנת ודבר נוסף בגלל חוסר כוח אדם מקצועי, חוסר כוח אדם בכלל וגם חוסר כוח אדם מקצועי, כי לוקחים אנשים שאין להם שום מושג בטיפול בזקנים, לא למדו כלום והם פתאום צריכים להתמודד עם בעיות של זקנים וגם חולים, שצריכים יחס וטיפול מיוחד, אלו בעיות מאוד חמורות".

 

לבון אמר עוד כי עשרות אלפי שקלים ניזוקים מכך. "השר ליצמן מבטיח כבר שלוש קדנציות שהטיפול הסיעודי הזה יעבור רפורמה רצינית שהיא כשלעצמה מבורכת. שיהיה טיפול מונע, שהכל ייעשה במסגרת סל הבריאות. אז הוא מבטיח והעניין הזה לא התקיים. רופאים פסיכוגריאטריים צריכים להיות לפי החישובים מעל 2,000, אתה יודע כמה יש? 365".

 

*מוקד הזכויות הטלפוני שמפעילה עמותת "כן לזקן" 2284*

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים