שתף קטע נבחר

אושר ההסדר: מאסר על תנאי והורדה בדרגה לאופק בוכריס

בית הדין הצבאי בקריה כיבד את הסדר הטיעון שהושג עם מפקד גולני לשעבר, שהורשע בבעילה אסורה בהסכמה ובהתנהגות שאינה הולמת. הוא הורד לדרגת אלוף-משנה ונגזרו עליו 7 חודשי מאסר על תנאי. השופטים: "ללא הסדר - היה צריך להוריד את בוכריס בשתי דרגות. הורדה בדרגה משקפת את כישלונו"

 

 

 

בוכריס בבית הדין הצבאי, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בוכריס בבית הדין הצבאי, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

בית הדין הצבאי בקריה בתל אביב הקריא הבוקר (ה') את גזר הדין במסגרת הסדר טיעון למפקד חטיבת גולני לשעבר, תא"ל במילואים אופק בוכריס, שהודה והורשע בבעילה אסורה בהסכמה והתנהגות שאינה הולמת. במסגרת הסדר הטיעון הורד בוכריס לדרגת אלוף-משנה ונגזרו עליו שבעה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים בעבירה של הטרדה מינית וחודשיים מאסר על תנאי למשך שנתיים בעבירה של התנהגות שאינה הולמת. בית הדין החליט כי בוכריס לא יפצה את המתלוננות.

 

ההרכב השופטים בראשות תא"ל אורלי מרקמן קבע שיש לכבד את ההסדר, אך קיבל את מרכיב העונש של הורדה בדרגה אחת בדעת רוב. "סברנו לאחר לבטים כי על פי המבחנים המשפטיים, נוכח מעמדו של הסדר טיעון, כי יש לכבדו ובדעת רוב הוחלט על הורדתו בדרגה אחת. עם זאת, עיינו בדעת המיעוט שקובע שהאינטרסים של התרעה מחייבים את הורדת הנאשם בשתי דרגות", אמרה מרקמן בהחלטה. את דעת המיעוט של הרכב השופטים השמיע השופט צבי גורפינקל.  

 

"פגיעה בצבא ובאמון הציבור בו"

השופטת מרקמן ציינה בגזר הדין כי "מה שעומד בבסיס ההכרעה בתיק הוא מה דינוי של קצין ערכי ועתיר זכויות שכשל תוך קיום יחסין מין שם שתיים מהפקודות שלו. בחנו את הסדר הטיעון בצורה מחמירה, כלומר במתחם העונש ההולם באירועי כתב האישום. בנוגע לבעילה אסורה בהסכמה תוך ניצול יחסי מרות – מדור בהתנהגות שלפי טבעה פוגעת באוטונומיית הרצון והחירות בנפגע העבירה".

 

עוד ציינה השופטת כי "עסקינן בקצין בכיר שניצל את מעמדו לניצול חיילת צעירה. מעשים אלו פוגעים בצבא ובאמון הציבור בו. ככל שהחייל מטפס בדרגה – כך הוא חייב לשמש דוגמה ומופת. הורדה בדרגה משקפת את כישלונו. ההורדה בדרגה מהווה גם סמל ואמירה. התנהגות שאינה הולמת מבטאת כישלון פקודי וערכי. יש חשיבות לנטילת אחריות של הנאשם במעשיו ולהבעת חרטה בגלוי".

בוכריס מגיע לבית הדין הצבאי עם אשתו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בוכריס מגיע לבית הדין הצבאי עם אשתו(צילום: מוטי קמחי)

בנוגע לעברו הצבאי של בוכריס אמרה מרקמן כי "עסקינן במי שקשר את עצמו מגיל צעיר לצבא, השתתף בקרבות עזים והוביל לוחמים בתושייה תחת אש, חירף את נפשו למולדת ונפצע אנושות למען המדינה. עדויות ההגנה חשפו עדויות לאומץ לבו של הנאשם לאורך השנים במהלך שירותו בצה"ל. דרכו של הנאשם הייתה סלולה בצבא ונצברו לו נקודות זכות רבות. המסר שיש להעביר הוא מסר על ניצול מעמד וגם להגן על חיילות סדירות שלא ניתן יהיה לנצלן ואל להן להיכנע לגחמות של מפקדם".

 

עו"ד עודד סבוראי, סנגורו של בוכריס, אמר לאחר מתן גזר הדין כי "אין כאן תיק אונס. אונס היה בחיל האוויר. מדובר בבעילה אסורה בהסכמה. אנחנו מודים לבית הדין שקיבל את הסדר הטיעון, ובוכריס עכשיו ימשיך את חייו". עו"ד רועי בלכר, שייצג אף הוא את בוכריס, אמר: "הייתה זכות גדולה לייצג את אופק בוכריס. תושבי מדינת ישראל זכו לקצין מצטיין ואנחנו רוצים להודות לאילן שיף המגזר הקשיים הראייתיים הראו שלא מדובר בתיק אינוס".

 

עו"ד אביטל בן נון, פרקליטתה של המתלוננת א', אמרה: "אנחנו מרוצים מפסק הדין ואילולא הסדר הטיעון, המצב היה חמור יותר ודעת המיעוט אמרה זאת. בית הדין כיבד את ההסדר תחת מחאה של דעת המיעוט והוא הקל איתו כי לקח אחריות. הסכמנו להסדר. העונש פחות עניין את המתלוננת, ומה שהיה חשוב לה זה שיכיר במעשיו. מדובר בניצול יחסי מרות ובית הדין נתן ביטוי לחומרת המעשים".

 

בדיון לפני שבועיים, שבו הוצג בפני בית הדין הסדר הטיעון בין הצדדים, הקריא בוכריס דברים מדף שכתב: "אני לוקח אחריות על מעשיי ומביע עליהם צער עמוק. שירתי את מדינתנו באהבה ובאמונה במשך שלושה עשורים. צה"ל היה כל חיי וכעת נותר בהן ריק עצום. בדבר אחד אין לי כל ספק, אמשיך לתרום למדינה בכל דרך שבה אוכל".

 

לדיון הקודם הגיעה רס"ן ל', שהתלוננה נגד בוכריס. לדיון הבוקר היא לא הגיעה כמו גם המתלוננת המרכזית א' שנעדרה מהדיון הקודם. במהלך הדיון הקודם שבו הוצג ההסכם בין הצדדים התגלה נתון נוסף שיחזק את השיקולים של בית הדין לאשר את הסדר הטיעון: תסקיר מבחן מסוכנות שהוכן לשופטים גרס כי רמת המסוכנות לציבור שנובעת מבוכריס כעבריין מין היא נמוכה. בוכריס עבר את ההליך המביך המחויב בחוק בשבועות האחרונים, רואיין על ידי פסיכיאטר וגורמי מקצוע מטעם המדינה, שגיבשו את ההערכה החיובית לגביו.

המתלוננת רס"ן ל' (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המתלוננת רס"ן ל'(צילום: מוטי קמחי)

בדיון הציגה התובעת הצבאית הראשית, אל"מ שרון זגגי-פנחס, את ההסדר ואמרה כי העונש בדמות הורדה בדרגה לאלוף משנה היא "חריפה וחמורה". השופט צבי גורפינקל הקשה על התובעת. "הורדה בדרגה לתא"ל קשה אין ספק. המעשים שלו היו כאל"מ כשהיה מח"ט אז למה להחזירו לדרגה בה עשה את מעשיו?".

 

התובעת השיבה כי "בכל דרגה לא ראוי לבצע עבירות כאלה. בוכריס כבר קודם לדרגת תא"ל ודרכו לדרגת אלוף הייתה סלולה. זה בבחינת ירידה מאיגרא רמה לבירה עמיקתא". השופט גורפינקל לא הרפה: "את לא רואה בעייתיות בהכחשות שלו? גם בפני בית הדין? ההכחשה שלו לא הייתה מיד. רק אחרי ההסדר טיעון". אל"מ זגגי-פנחס השיבה: "זכותו לכפור. היה תהליך בגישור".

 

פרקליטו של בוכריס, עו"ד עודד סבוראי מהסנגוריה הצבאית, ציטט את סגן הרמטכ"ל המיועד ומפקד פיקוד צפון אלוף אביב כוכבי שכתב לבית הדין לטובת בוכריס: "לא בכדי מסלולו של אופק עבר מפסגה לפסגה. אין לי ספק שכאלוף היה מצטיין. נגדעה קריירה מפוארת. יש לקחת בחשבון את מלוא זכויותיו ולשכלל זאת". עם זאת, ציין אלוף כוכבי בתחילת מכתבו כי הוא מסתייג ומגנה את מעשהו של בוכריס.

 

מלבד כוכבי כתבו לבית הדין לטובת בוכריס גם מפקד מערך המבצעים המיוחדים באמ"ן (פרטיו חסויים), תא"ל יניב עשור (מפקד אוגדת הגולן, החליף את בוכריס בזמנו כמח"ט גולני), סגן מפקד אוגדה 36 (אל"מ אייל אסרף), מג"דים ומח"טים. כדי להקל בעונש, הסנגורים הזכירו בדיון את פרשת לירן חג'בי ושורת מקרים שבהם קציני משטרה סרחו בעבירות עם אופי מיני כלפי שוטרות וזכו לעונשים סבירים.

 

כתב האישום המקורי נגד הקצין הבכיר ייחס לו 17 אישומים חמורים שכללו עבירות אונס, מעשים מגונים ומעשי סדום בחיילת ובקצינה ששירתו תחת מרותו בעת היותו מפקד חטיבת גולני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
בוכריס בבית הדין הצבאי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים