שתף קטע נבחר
 

נתוני משרד הבריאות: אשכנזים חולים פי 4 בסרטן

נתוני משרד הבריאות מגלים: יהודים ממוצא אשכנזי שעלו מאירופה ומאמריקה חולים בסרטן פי 4 יותר מיהודים ממוצא מזרחי שעלו מאסיה ומאפריקה. שיעור מקרי הסרטן בקרב ערביי ישראל ובקרב יהודים ילידי הארץ הוא הגבוה ביותר – והוכפל ב-20 השנים האחרונות

לרשימת גורמי הסיכון לתחלואה בסרטן, כמו עישון, חשיפה לשמש וקרינה, נדמה שצריך להוסיף מעתה גם מוצא: מנתוני משרד הבריאות עולה כי יהודים אשכנזים חולים בסרטן פי ארבעה ויותר מיהודים ממוצא מזרחי.

 

מהנתונים עולה כי בשנים האחרונות שיעור מקרי הסרטן בקרב יהודים ממוצא אשכנזי שעלו מאירופה ומאמריקה עומד על כ־111 לכל 100 אלף איש, בעוד שיעור מקרי הסרטן בקרב יהודים ממוצא מזרחי שעלו מאסיה ומאפריקה עמד על כ־27 בלבד.

 

הפער הגדול נשמר גם כשבודקים את שיעור התחלואה בסוגים שונים של סרטן. כך, למשל, שיעור מקרי סרטן השד בקרב יהודים ילידי אירופה ואמריקה עומד על 18 מקרים לכל 100 אלף איש, לעומת כ־4 בלבד בקרב יהודים ילידי אסיה ואפריקה. בסרטן הריאה שיעור החולים האשכנזים הוא 8.8 לכל 100 אלף איש, לעומת כ־2.5 בלבד בקרב יהודים ממוצא מזרחי.

 

אשכנזים אומנם חולים הרבה יותר ממזרחים, אבל מנתוני משרד הבריאות עולה כי השיעור הגבוה ביותר של מקרי הסרטן נמדד בשנים האחרונות דווקא בקרב ערביי ישראל ובקרב יהודים שנולדו בארץ. אצל שתי אוכלוסיות אלה שיעור מקרי הסרטן הכפיל את עצמו ב־20 השנים האחרונות. לשם השוואה, שיעור מקרי הסרטן בקרב ילידי אירופה ואמריקה ירד בתקופה זו בכ־30%.

 

 (אינפוגרפיקה: ידיעות אחרונות) (אינפוגרפיקה: ידיעות אחרונות)
(אינפוגרפיקה: ידיעות אחרונות)

 

כך, למשל, שיעור מקרי הסרטן בקרב גברים ערבים זינק מ־103 מקרים ל־100 אלף איש בשנת 1993, ל־211 מקרים ב־2013. בקרב נשים ערביות זינק המספר מ־148 מקרים ב־1993 ל־236 ב־2013. בקרב גברים ילידי הארץ זינק שיעור הסרטן מ־ 56 מקרים ל־100 אלף איש ב־1993 ל־117 ב־2013, ואצל הנשים מ־75 ל־165.

 

השפעת המוצא האתני על אירעות מקרי הסרטן עולה בקנה אחד עם נתוני המרכז לבקרת מחלות בארה"ב, ה־CDC, שמצא פערים משמעותיים בשיעור מקרי הסרטן בין מוצאים אתניים וגזעיים שונים בארה"ב.

 

בשנים האחרונות, בעקבות מיפוי הגנום האנושי והתפתחות הטכנולוגיה, מבינים החוקרים כי על אף שלרוב הסרטן איננו תורשתי, המקור שלו הוא גנטי. במילים אחרות, בשונה משינויים גנומים המועברים באופן תורשתי, יש שינויים בחומר הגנטי שמתרחשים בתאי הגידול בלבד כחלק מתהליך התפתחות הממאיר, כגון מוטציות מסוגים שונים ושינויים ברצף הגנים. המשמעות היא שלילדים ילידי הארץ של הורים אשכנזים שעלו מאירופה ומאמריקה יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן מאשר לילידי הארץ ממוצא מזרחי שהוריהם עלו מאסיה ומאפריקה.

 

מיפוי הגנים הקשורים לסרטן מהווה את החזית החדשה במלחמה בסרטן במסגרת "רפואה מותאמת אישית". כבר היום ניתן עם אבחון המחלה לבצע בדיקות גנומיות ולמפות את הפרופיל הגנטי של הסרטן הספציפי של המטופל. חברת הביוטכנולוגיה הראשונה שהנגישה לחולי סרטן ולאונקולוגים המטפלים מיפוי גנומי מקיף בסרטן הייתה חברת "פאונדיישן מדיסין", הנעזרת בניסיון הנרחב שנצבר כדי לזהות מוטציות חדשות ונדירות שיאפשרו טיפול מותאם אישית.

 

הבדיקות הגנומיות מסייעות לרופאים לבחור מבין כלל הטיפולים האפשריים את הטיפול היעיל ביותר נגד סוג הסרטן הספציפי שזוהה בבדיקה ולהתאימו למטופל, או לחזק את הצורך בטיפול הסטנדרטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הידע הגנטי מאפשר חזית חדשה ברפואה מותאמת אישית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים