שתף קטע נבחר

מתכוננים לחדירה של חיזבאללה מכיוון הים: מג"ד מגולני וקצין חיל הים יחד על הספינה

צה"ל מתכונן לתרחיש שלפיו כוח קומנדו יחצה את הגבול הימי וייקח חלק בפיגוע משולב. ההיערכות מחייבת שיתוף פעולה בין כוחות חי"ר לחיל הים. כתב ynet הצטרף להפלגה שלהם לקו הגבול: "באירוע ניתן גיבוי זה לזה"

 

 

מבנה "השפיץ" הגיאוגרפי של ראש הנקרה לא מאפשר לרוחצים בחופה הצפוני ביותר של ישראל ולמבקרים בנקרות להבחין במתרחש בעבר הלבנוני של הגבול הימי. מי שכן מביטים, עוקבים ומתצפתים על לשם, ונערכים לאפשרות שמכאן תיפתח הרעה, הם לוחמי פלגה 914 של חיל הים, מספינות הדבורה והדבור שלהם, שבהן הן מבצעים פעילות ביטחון שוטף גלויה וסמויה.

 

חרף השקט והפסטורליות שמושכים לנקרות תיירים ומטיילים רבים מדי יום, בחיל הים סימנו את הגבול הימי כנקודת תורפה מבצעית שקומנדו חיזבאללה מתאמן לנצל ביום פקודה, בדומה לחדירה של קומנדו חמאס לחוף זיקים במבצע צוק איתן. אבל יש גם הבדלים והם ברורים: חיזבאללה, בניגוד לחמאס, נשען על יכולות, אמצעי לחימה ומשאבים מדינתיים של איראן וסוריה. לכך ניתן להוסיף את הביטחון העצמי הרב שצבר על חלקו המסיבי במלחמת האזרחים בסוריה.

 

התוצאה שאליה נערכים בחיל הים היא אפשרות לכניסה חשאית של צוללנים או שחיינים חמושים של חיזבאללה לחוף הישראלי שמצפון לנהריה, במטרה לבצע לפיגוע המוני בשילוב ירי טילי נ"ט מהחוף הלבנוני לעבר כוחות חיל הים ומטחי פצמ"רים כבדים.

שיתוף פעולה בין כוחות ים ליבשה. סא"ל עדי גנון וסא"ל רונן מירקם  (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
שיתוף פעולה בין כוחות ים ליבשה. סא"ל עדי גנון וסא"ל רונן מירקם (צילום: יואב זיתון)

ספינת חיל הים מול חופי לבנון  (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
ספינת חיל הים מול חופי לבנון (צילום: יואב זיתון)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

צה"ל פרס בשנתיים האחרונות מערכת חיישנים קרקעית בקו הגבול הימי שאמורה להתריע מפני חדירה. במקביל, כמעט בכל שבוע מתרגלת פלגה 914 תרחישים מסוג זה, בשיתוף פעולה עם כוחות שאחראים על הגזרה היבשתית המקבילה. השת"פ הזה הוביל למחזה חריג: מג"ד הגזרה עד לאחרונה, מפקד גדוד 51 של גולני סא"ל עדי גנון, הצטרף להפלגה בגבול עם מקבילו בחיל הים, מפקד הפלגה סא"ל רונן מירקם.

 

"כמ"מ וכמ"פ לא הכרתי את חיל הים", מספר המג"ד מגולני עם ההתקרבות לקו הגבול. "היום שיתוף הפעולה והתיאום הוא ברמה האישית".

 

גנון ומירקם מביטים יחד אל הכפרים נאקורה, ראשדיה ובייד אל סיידא, שנמצאים במרחק כמה קילומטרים מהם. "רשמית, במוצבי התצפית שמולנו נמצא צבא לבנון, אבל גם חיזבאללה נמצאים במרחב הזה, ולכן אנחנו טעונים, דרוכים וממוגנים", אומר סא"ל מירקם ומנחה את חייליו לחבוש קסדות ולהיכנס לכוננות מבצעית.

 

מבט דרומה והעיר העתיקה של עכו ניצבת באופק. מבט צפונה – ובתיה של העיר צור תוחמים את קו הרקיע. כאן אין איזור חיץ כמו בין החופים שמדרום לאשקלון לבין החוף הצפוני של רצועת עזה. סירות לבנוניות משייטות כמה מאות מטרים מאיתנו. "סירה או אופנוע ים שכזה יכולים לפתוח מנוע ולהגיע לצד הישראלי, אבל בגלל זה אנחנו פה 24/7, עם כוחות תצפית מהחוף ואמצעים נוספים נגד האיום הזה, שמבחינתנו יגיע בהפתעה, ללא התרעה מודיעינית", אומר סא"ל מירקם.

 

גבולות הגזרה בין לוחמיו של מירקם לחיילים בגדוד החי"ר המקביל נבחנים בכל אימון משותף, כדי למנוע לירי דו צדדי או איבוד שליטה באירוע אמת. "באירוע ניתן גיבוי אחד לשני, ואם צריך, הכוחות שלנו ימשיכו לפעול אל תוך היבשה, תוך קשר רציף בינינו",

מסביר מפקד הפלגה הימית את אופן הפיקוד באירוע מורכב.

 

סא"ל גנון: "אנחנו משתתפים יחד בהערכות המצב השבועיות ואחד היתרונות הגדולים הוא ששנינו נמצאים על מערכת הפיקוד והשליטה הדיגיטלית 'משואה'. כשאני בדרך לזירה אני יודע בדיוק היכן נמצאות הספינות של חיל הים, והם יודעים היכן הכוחות שלי פרוסים על החוף או בקרבתו".

 

בבסיס ראש הנקרה עצמו השגרה נשמרת בדיונים משותפים תקופתיים שנערכים בין צבא לבנון לצה"ל, בתיווך כוחות יוניפי"ל. "ראש הנקרה הוא מקום אסטרטגי והחיכוך כאן יכול להגיע למקומות בעיתיים", מסכם סא"ל מירקם. "אני יכול לקבל פה את כל היכולות של חיל הים כדי לממש את הריבונות הישראלית עד לסנטימטר האחרון בגבול הימי. שני הצדדים זהירים מאוד וכל צד מעוניין לשמר את השקט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
ים-יבשה. סא"ל עדי גנון וסא"ל רונן מירקם
צילום: יואב זיתון
מומלצים