שתף קטע נבחר

ההתפרצות שכמעט החריבה את האנושות

פתרון לתעלומת הסופר-וולקנו: חוקרים גילו מה מוביל להתפרצויות געשיות אדירות, כמו זו שאירעה לפני 73 אלף שנה באינדונזיה. הסוד הוא בקריסטלים

לפני 73 אלף שנה הייתה התפרצות געשית באינדונזיה. וזו לא הייתה סתם התפרצות געשית. אותה "מגה-התפרצות" באגם טובה החריבה את האזור כולו, והייתה כל כך אדירה עד שהייתה קרובה למחיקת האנושות כולה. כעת, סבורים המדענים כי גילו מה מוביל ל"סופר-וולקנו", לאותן התפרצויות געשיות אדירות.

 

התפרצות טובה הייתה לפי ההערכות ההתפרצות הגעשית הגדולה ביותר ב-25 מיליון השנים האחרונות. 2,800 קמ"ר כוסו באפר וולקני, והתוצאה הייתה גשמי זעף אדירים באינדונזיה ובהודו.

 

כיום ידוע כי מה שמכונה "סופר-וולקנו" יכול להוביל לשינוי אקלימי עולמי. אבל באתר "ביזנס אינסיידר" נכתב כי איך בדיוק נוצרות אותן כמויות מגמה אדירות, ומדוע הן מתפרצות בעוצמה שכזו היו שאלות שהובילו למחלוקות בין החוקרים במשך תקופה ארוכה.

 

הרי געש מתפרצים בעקבות צפיפות ולחץ, ולרוב זו הדרך של כדור הארץ לשחרר חום ולחץ עודפים. אך הטריגר המדויק נותר תעלומה. כעת קבוצת חוקרים באוניברסיטת אופסלה שבשבדיה סבורים כי פענחו את התעלומה. במחקר שפורסם במגזין המדעי "Scientific Reports" הם כתבו כי לדעתם הסוד הוא בקריסטלים זעירים שנמצאים בסלעים ובאפר הוולקני.

אגם טובה, שם התרחשה התפרצות הענק ()
אגם טובה, שם התרחשה התפרצות הענק

קריסטלי הקווארץ גדלים במגמה, ולפני התפרצות מופיעים אצלם שינויים כימיים - בדומה לטבעות עצים שמתעדות שינויי אקלים. כך אומר ד"ר דיוויד באד ממחלקת לימודי כדור הארץ באוניברסיטת אופסלה, מוביל המחקר: "ברגע שהתנאים במגמה משתנים, הקריסטלים מגיבים והשינוי מתועד. הבעיה היא שכל 'טבעת העץ' שכזו היא בגודל של מיקרומטרים, כך שקשה מאוד לנתח זאת".

 

בעת ניתוח הקווארץ מטובה גילו החוקרים שינוי בקומפוזיציה ובמשקל של החלק החיצוני של הקריסטלים, בהשוואה לחלק הפנימי. בחוץ הקריסטלים היו כבדים יותר והכילו סוג של חמצן שנקרא 18O. בפנים סוג החמצן היה קל יותר - 16O.

 

לפי המחקר, הדבר מעיד שמשהו השתנה באופן דרסטי, זמן קצר לפני התפרצות הענק. החוקרים סבורים כי בזמן שהמגמה ניתכה, היא לקחה איתה סלעים רבים דומים. "סוג הסלע הזה מכיל מים רבים, שאולי שוחררו למגמה, יצרו אדים – וכך לחץ הגז עלה בתוך 'תא המגמה'", הסביר ד"ר פרנסיס דגאן. "כך עלה במהירות לחץ הגז, מה שאפשר למגמה לקרוע את שכבת הקרום שמעליה, ולשלוח אלפי קמ"ר של מגמה לאטמוספירה".

 

מגה-התפרצות כמו זו שאירעה בטובה היא דבר נדיר מאוד. בילוסטון שבארצות הברית אירעה התפרצות כזו לפני 2.1 מיליון שנה, בצ'ילה נרשמה התפרצות דומה לפני 4 מיליון שנה.

 

התפרצות הר הגעש טמבורה באי סומבווה באינדונזיה ב-1815 נחשבת לחזקה ביותר שתועדה. 100 אלף איש נהרגו אז. לעומת זאת, התפרצות הר הגעש וזוב שהחריב את פומפיי בשנת 79 לספירה מפורסמת מאוד, אבל היא קטנה מאוד ביחס לסופר-וולקנו האלה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים