שתף קטע נבחר

דיון בחוק הפללת צרכני זנות: "חלק חשוב בצמצום התופעה"

דיפלומטים מרחבי העולם השתתפו בדיון מיוחד שנערך בוועדת משנה של הכנסת בנושא החוק להפללת צרכני זנות. סגנית השגריר השבדי: "נתונים מוכיחים שהוא עזר למיגור התופעה". יו"ר הוועדה, עליזה לביא: "הגיעה שעתה של ישראל להצטרף למאבק למיגור הזנות"

ועדת המשנה של הכנסת למאבק בסחר בנשים ובזנות ערכה היום (ד') דיון מיוחד בהשתתפות דיפלומטים מכמה מדינות שונות שסיפרו כיצד השפיע החוק להפללת צרכני זנות במדינותיהם.

זונה ולקוח. תמונת אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זונה ולקוח. תמונת אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

"לחוק הפללת צרכני מין יש חלק חשוב בצמצום שוק הזנות, מניעת סחר בנשים והפחתת הניצול של נשים באשר הן", אמר בדיון שגריר נורבגיה בישראל, הנסן באוור. הוא הוסיף: "אנחנו מודעים לכך שקיימת תיירות זנות ולכן החוק אוסר על נורבגים לצרוך מין בתשלום גם במדינות אחרות וניתן להעמיד אותם לדין על כך. נתונים משנת 2014 מעידים שבעקבות החוק נרשמה ירידה של כ-20% בצריכת מין בתשלום".

 

עם זאת הוא אמר כי יש הטוענים שבעקבות המהלך הזנות ירדה למחתרת והפכה לאלימה ומסוכנת יותר. "הפללת לקוחות היא דבר חשוב ונכון אך יש לנקוט בצעדים נוספים כדי למגר את התופעה. צריך להושיט עזרה ולדאוג לשיקום הנשים שרוצות לצאת ממעגל הזנות".

לביא. "הגיעה שעתה של ישראל להצטרף למאבק למיגור הזנות" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לביא. "הגיעה שעתה של ישראל להצטרף למאבק למיגור הזנות"(צילום: אורן אהרוני)

יו"ר הוועדה, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), הביעה תמיכה בהחלת חקיקה דומה בישראל: "יש כאן מודל חזק ומצליח. הגיעה שעתה של ישראל להצטרף למדינות מתקדמות ולעמוד בחוד החנית במאבק למיגור הזנות".

 

סגנית השגריר השבדי בישראל, אלכסנדרה רידמרק, סיפרה על החוק במדינתה: "החוק מתבסס על כך שזנות אינה בחירה חופשית, אלא נובעת מחיים קשים ושוליים חברתיים, ולכן הוא רק מרכיב אחד בתוכנית למלחמה בזנות". היא הוסיפה: "חשוב לזכור שההפללה אינה הכול, אלא רק מרכיב במכלול האסטרטגי למלחמה בזנות ובסחר בנשים. לאחר 18 שנים של יישום החוק והמודל, קיימת תמיכה של רוב הציבור ונתונים מוכיחים כי הוא בהחלט עזר למיגור התופעה".

 

ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי) אמרה בדיון כי בכוונתה לקדם את החקיקה בנושא כבר במושב הקרוב של הכנסת והוסיפה: "מבחינתנו ההישג הגדול הוא השילוב - זרוע אחת של הפללה והשנייה של שיקום.אם היינו הולכים רק על הפללה היינו משאירים את הנשים בעולם קשה מאוד".

מועלם. "אם היינו הולכים רק על הפללה היינו משאירים את הנשים בעולם קשה" (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
מועלם. "אם היינו הולכים רק על הפללה היינו משאירים את הנשים בעולם קשה"(צילום: אלי מנדלבאום)
". 

יו"ר הוועדה, ח"כ לביא, סיכמה את הדיון: "המסקנה הרשמית והעיקרית היא שהפללת לקוחות עובדת ומשנה סדרי עולם. ברגע שנבחרי ציבור ומובילים חברתים יבואו ויתמכו במאבק, וברגע שנקדם חקיקה והממשלה תירתם לנושא – נראה שינוי דרמטי".

 

ההצעות שעל הפרק

בכנסת מקודמת הצעת חוק של ח"כ זהבה גלאון (מרצ) ושולי מועלם (הבית היהודי) שמתבססת על מודל של הפללת לקוחות תעשיית הזנות, בדומה לחוקים בכמה מדינות באירופה. בחלקה הראשון מתייחסת הצעת החוק להפללת צרכני זנות לצד ענישה הכוללת שנת מאסר או קנס. בחלקה השני היא עוסקת בשיקום נשים שבחרו לצאת ממעגל הזנות.

 

הצעה דומה של ח"כ שרן השכל (הליכוד) צפויה לעלות בשבועות הקרובים לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, אך היא אינה עוסקת גם בשיקום נשים שהיו במעגל הזנות.

 

בשנה האחרונה עוסקת בנושא ועדה מקצועית של משרד המשפטים והיא נמצאת לקראת גיבוש מסקנות. בראש הוועדה עומדת מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, יחד עם נציגי משרדי הרווחה, המשפטים וביטחון הפנים ונציגי ארגונים חברתים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים