שתף קטע נבחר

עולם תת ימי מופרע ומרתק באינדונזיה

הנוף במדינת האיים הגדולה בעולם הוא צבעוני ומיוחד לכשעצמו, אבל בעולמה התת ימי הטבע פשוט השתגע. על חיות הים שתפגשו רק בדימיונכם, ובאינדונזיה

בשיתוף החברה הגיאוגרפית

 

אינדונזיה היא מדינת האיים הגדולה ביותר בעולם והיא ממוקמת באזור אסטרטגי וחשוב מבחינת עושר החיים התת-ימי: היא תופסת את רוב שטחו של "משולש האלמוגים הפסיפי", האזור בעל המגוון הביולוגי הגדול ביותר באוקיינוסים. מי שיצלול, או ישחה עם שנורקל בשוניות האלמוגים של אינדונזיה עתיד לפגוש במבחר עצום של בעלי חיים ייחודיים, שונים ומוזרים, שלא חלם כלל שקיימים.

עיצוב: איתן פלד ()
עיצוב: איתן פלד

 

אינדונזיה. עולם צבעוני ומרתק (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
אינדונזיה. עולם צבעוני ומרתק(צילום: רפי עמר)

 

אינדונזיה – במרכז משולש האלמוגים

כל צולל חולם לצלול באתרים שופעים בשוניות אלמוגים צבעוניות, בריאות ומרהיבות, המשמשות בית למגוון אינסופי של מיני בעלי חיים. אינדונזיה, על כל 17,541 האיים שלה, ממוקמת ממש במרכזו של מה שמכונה בפי המדענים "משולש האלמוגים הפסיפי", ועונה בדיוק על שני סעיפים אלה: שונית מרשימה ועושר ביולוגי בלתי נגמר. משולש זה אינו מצויר על מפות העולם, וגם לא ניתן לראותו ממש כשמפליגים באינדונזיה, אבל חוקרי שוניות האלמוגים בעולם מכירים אותו היטב ומייחסים אותו לאזור הכולל את מלזיה, פפואה גינאה החדשה, איי שלמה, הפיליפינים ואינדונזיה – שכמובן תופסת את השטח הגדול ביותר בשטחו.

 (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
(צילום: רפי עמר)

שוניות האלמוגים באזור זה, לחופי המדינות שנכללות בתחומו, הן סביבת החיים עם מגוון המינים הגדול ביותר באוקיינוסים. לא בכדי האזור מכונה לעתים קרובות "האמזונס של האוקיינוסים", או "פסגת מגוון המינים הימי". באזור זה מתקיימים למעלה מ-3,000 מיני דגים, כ-500 מינים של אלמוגים בוני שונית ועוד מספר עצום של מיני אלמוגים שאינם בוני שונית, וחסרי חוליות אחרים. ארגון WWF מגדיר את האזור בעדיפות עליונה לשימור ימי, ובשנת 2007 השיק תכנית שימור המוקדשת לאזור זה בלבד.

מה שמייחד את הסביבה הימית באינדונזיה יותר מכל הוא עולם עשיר וביזארי של בעלי חיים קטנים, צבעוניים ומרתקים. באנגלית השתרש המונח "קריטרס" (Critters), עיוות פופולרי של המילה Creatures, לתיאור כל אותם יצורים ימיים מוזרי מראה, שנראה שהומצאו על ידי מעצב תחפושות בעל דמיון מופרע במיוחד. העושר התת-ימי של אינדונזיה מצטיין באוסף ענק של יצורים כאלה וזה חלק ממה שמייחד את הצלילות באיים השונים של מדינת הענק הזו.

 (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
(צילום: רפי עמר)

 אזור מסוים באינדונזיה, מפרץ למבה, זכה לכינוי "המייל הרבוע המוזר ביותר בתבל" על שום בעלי החיים הביזאריים שמקובצים בו. אבל גם באזור האי באלי, או שמורת קומודו, למשל, לא חסרים "פריקים של הטבע", המצאות הזויות של המדען המטורף שאנחנו קוראים לו "אבולוציה". רוצים דוגמאות? בבקשה, להלן 7 יצירות מובחרות:

 

1. התולעת שבולעת

אחד מאותם חסרי חוליות מרתקים, היא תולעת בוביט (שם מדעי: Eunice aphroditois), הקרויה על שמה של לורנה בוביט (Lorena Bobbitt) המפורסמת מאותה תקרית ידועה לשמצה (האישה שחתכה את ה... של בעלה) בשנת 1993. באותה שנה בדיוק התגלתה באינדונזיה התולעת הרב-זיפית המוזרה, שאורכה יכול להגיע לכ-3 מ' (!). רוב הזמן כל גופה מחופר באדמה ורק מחושים דקים בולטים מעל קרקעית הים. כשאחד המחושים חש בטרף מתקרב, התולעת מזנקת במהירות אדירה וקורעת את הטרף, תוך שהיא מזריקה לגופו רעלן הגורם לערפול חושים ושיתוק, כך שאם הדג הצליח לשרוד את הנשיכה, סביר להניח שהוא יישאר בסביבה לעוד אחת.

והרי היא - התולעת שבולעת. נעים להכיר (או פחות) (צילום: אמיר גור) (צילום: אמיר גור)
והרי היא - התולעת שבולעת. נעים להכיר (או פחות)(צילום: אמיר גור)

 

2. התפוח לא נופל רחוק מהשונית

בעל חיים ייחודי נוסף, נדיר, אנדמי וצבעוני, הוא תפוח הים (Sea Apple). כן כן, תפוח ים. התפוח הוא מלפפון ים בינוני בעל צבעים מרהיבים של סגול-צהוב-אדום, אלא שבניגוד למרבית מלפפוני הים שניזונים מרקב שבקרקעית הים, התפוח עומד זקוף ושולף זרועות סינון מיוחדות המלקטות חלקיקי מזון מגוף המים. באתר הצלילה המפורסם Canibal Rock, הסמוך לאי קומודו, ניתן לצפות בהם פורשים טבעת של זרועות ומלקטים לפיהם חלקיקי מזון. כל זרוע בתורה, מתכווצת לכיוון הפה, הנמצא במרכז הטבעת, נכנסת פנימה ויוצאת כשהיא נקייה ממזון, מוכנה לקליטת הסיבוב הבא של יצורים פלנקטוניים זעירים – מזונם של התפוחים. ככל מלפפוני הים, בעת סכנה הוא משחרר חלקים מאיבריו הפנימיים, ונותן לטורף המאיים (יהיה זה כוכב ים או חילזון טורף, למשל) "משהו ללעוס בינתיים". מלפפוני הים מסוגלים לבנות מחדש רקמות שהושלכו ולחדש את תפקודם של האיברים שהוקרבו בתוך זמן קצר. אך לתפוח הים יש קו הגנה נוסף, מקורי ביותר ומרתק לצפייה במהלך הצלילה: כשהוא מבחין בסכנה הוא מסוגל למלא את גופו במי ים ולהכפיל את נפחו המקורי, כך הוא מתחיל לרחף ו"יוצא לטיול" באדיבות הזרם, כשהוא מותיר את הטורף ההמום הרחק מתחתיו, מנסה להבין לאן נעלמה ארוחת הצהריים שלו.

תפוח הים (צילום: אמיר גור) (צילום: אמיר גור)
תפוח הים(צילום: אמיר גור)

 

3. סוסונים ונהנים

סוסוני הים הננסיים הם שחקנים חדשים יחסית מאחר שעד לשנות ה-90 של המאה העשרים כלל לא ידעו על קיומם. היצורים העדינים והמתוקים הללו חיים בסימביוזה עם אלמוג גדול בעל צורת מניפה, וחיים רק עליו. האבולוציה דבר מופלא היא, והיא סיגלה לאותם דגיגים זעירים וחסרי הגנה, הסוואה מופלאה: הסוסונים זהים בדיוק עוצר נשימה לאלמוג שעליו הם חיים, ולא מדובר רק בצבע זהה, אלא גם במרקם גוף המחקה בדיוק את פני השטח של האלמוג. מאז שהתגלו במעבדה במקרה זוהו עשרות מינים שלהם, כולם בתחומי משולש האלמוגים, ובפרט בתחומי המדינות פפואה גיניאה החדשה, הפיליפינים ואינדונזיה כמובן. כמו יתר סוסוני הים, גם אצל הסוסונים הזעירים הזכרים הם אלו שנושאים את הצאצאים, הנקבה היא שמחדירה את תאי הביצית לחלל ההפריה בבטנו של הזכר, וההפריה מתרחשת בגופו. כלומר בהחלט אפשר לומר על סוסוני הים שהזכרים הם שבהריון, והנקבות חיות חיי הוללות, עם אסטרטגיית רבייה של "שגר ושכח".

סוסון ים ננסי. פמיניזם ימי במיטבו (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
סוסון ים ננסי. פמיניזם ימי במיטבו(צילום: רפי עמר)

 

4. חסילון, גמל וטווס נפגשו באינדונזיה

אחד מבעלי החיים המרתקים ביותר בכל האזור האינדו-פסיפי הוא חסילון גמל שלמה. באינדונזיה נפוץ אחד המינים הצבעוניים והמרהיבי ביותר בעולם, שבהתאם לכך מכונה: "" (Peacock mantis shrimp). למען האמת, יצור זה איננו באמת חסילון, אלא סרטן מקבוצה אחרת, וגם אינו ממש קשור לגמלי שלמה, למעט דמיון צורני בלתי ניתן להכחשה. מאחר שהוא גם בוודאות אינו באמת טווס, נוצר מצב ששמו של מין אומלל זה מורכב משמות של שלושה בעלי חיים אחרים, שאינם קשורים אליו בכלל. ניתן לפגוש ביצורים מקסימים אלו על הקרקעית באזור שונית האלמוגים, חפורים בתוך מערכת מחילות מסועפת, כאשר רק ראשם מבצבץ החוצה. אורכם על פי רוב 10-15 ס"מ, אבל יש מינים המגיעים לגדלים מרשימים ביותר, של עד 45 ס"מ ממחוש עד קצה זנב.

בדומה לגמל השלמה, גם סרטן זה הוא טורף אימתני, מהיר כברק, הלוכד את טרפו באמצעות רגליו הקדמיות החזקות והמהירות, ומכאן לפחות חלק מהשם. מהירות הפתיחה של הזרועות מגיעה לכ-10 מ' לשנייה (תאוצה של 10,000 ג'י). מהירות זו גבוהה יותר מקליע 0.22 כשהוא יוצא מלוע האקדח! וכל העוצמה הזו פוגעת בדג מסכן, או בסרטן אחר, ולוכדת אותו. בנוסף, חסילון גמל השלמה מצויד בעין המורכבת ביותר שהטבע יצר, שמאפשרת ראייה מצוינת לא רק בתחומי האור הנראה, אלא גם לקרינה אולטרה סגולה ואור מקוטב, שעין אנושית כלל אינה מסוגלת לראות.

חסילון גמל שלמה טווסי (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
חסילון גמל שלמה טווסי(צילום: רפי עמר)

 

5. סרטני עכביש או עכבישי ים?

"סרטן האורנג אוטן", כפי שהוא מכונה, הוא סרטן ימי מקבוצה המכונה "סרטני העכביש". ייחודו של מין זה הוא הזרועות הקדמיות הארוכות בהרבה מיתר הזרועות, שיחד עם כיסוי שערות בגוון אדמדם המשוות לו צורה של פרווה, הוא מזכיר מאוד, בתמיכה של קצת דמיון יצירתי, את קוף האדם האנדמי לאותו אזור ממש שבו שוכן גם הסרטן – אינדונזיה, ומכאן הכינוי ההומוריסטי.

 (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
(צילום: רפי עמר)

בעל חיים נוסף, שמתהדר גם הוא בכינוי "עכביש" למרות שהוא לא כזה, אלה הם עכבישי הים – הפיקנוגונידים (pycnogonids). הם לא עכבישים וגם לא שייכים לקבוצת הסרטנים, אלא למחלקה נפרדת בממלכות פרוקי הרגליים, אליה משתייכים גם החרקים והעקרבים למשל. עכבישי ים הם בעלי תפוצה עולמית, וניתן למצוא מינים שגודלם מספר מילימטרים ועד 90 סנטימטרים בכל הימים והאוקיינוסים, מהים התיכון ועד למעמקי האוקיינוס האנטארקטי. באינדונזיה נפוצים מספר מינים של עכבישי הים, רובם בגודל של מספר סנטימטרים והסוואה כמעט מושלמת על גבי האלמוגים שמהם הם ניזונים. באמצעות איבר אכילה דמוי חדק הם שואבים ומוצצים רקמות חיות ושאר חומרי הזנה מחסרי חוליות ישיבים בשונית האלמוגים, כגון אלמוגים והידרתיים שונים.

 

6. אינדונזיה – ממלכת הדרקון

"דרקוני קומודו" החיים באי קומודו שבאינדונזיה הם הלטאות הגדולות ביותר בעולם. הם אמנם מסוגלים לשחות אך מבלים את רוב זמנם על היבשה. למים יכנסו רק אם תצוץ סיבה ממש טובה לכך, למשל התדלדלות מקורות המזון באי, שריפה או אסון אחר המחייב אותן לנטוש. סיבה מצוינת נוספת היא כדי לבוא להגיד שלום לקבוצת צוללים מרוגשת. הדרקונים מרשימים מאוד, גם מבחינת גודלם, גם ביבשה ובמיוחד אם אחד מהם מחליט להפגין באלגנטיות מרשימה את כישורי השחייה שלו, אל מול המצלמות השלופות.

יגיע לבקר אתכם מתחת למים. דרקון קומודו (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
יגיע לבקר אתכם מתחת למים. דרקון קומודו(צילום: רפי עמר)

 

7. סולמות ונחשים תת ימיים

זוחלים נוספים שפוגשים לעתים תכופות יותר מתחת למים באזור זה, הם נחשי הים של אינדונזיה. נחש הים הוא בין הנחשים הארסיים ביותר בעולם, אבל למרות זאת הוא אינו מסוכן לבני אדם, פשוט מפני שהוא אינו נוהג לנשוך שלא לצורך. בניגוד לנחשים יבשתיים רבים, מפתח הלוע שלו קטן יחסית והיכולת שלו לנשוך גוף גדול כמו של צולל מוגבלת למדי. זאת ועוד – הארס משמש אותו לציד דגים קטנים, ו"דג" מסדר גודל של צולל, יהיה זה גם ילד קטן גוף, לא מסתמן אצלו כטרף פוטנציאלי. לכן המפגשים עם נחשי הים הם נטולי דאגות, גם מצדנו וגם - כך נראה - מצד הנחשים.

עולם עשיר, מוזר ומסקרן. אינדונזיה (צילום: רפי עמר) (צילום: רפי עמר)
עולם עשיר, מוזר ומסקרן. אינדונזיה(צילום: רפי עמר)
 

בנוסף למגוון היצורים המוזרים שפוגשים מעל ובעיקר – מתחת למים באינדונזיה, יש בה עושר של נופים, חופים, בעלי חיים ואתרים מעניינים. החוויה האנתרופולוגית והמפגש עם התושבים המקומיים ומנהגיהם מרתקת לא פחות ומשלימה את התמונה. לבסוף כשנפרדים וחוזרים הביתה אומרים תודה למצלמה הנאמנה, שתוכיח גם בעוד ימים רבים שאותם יצורים אכן קיימים, בעולם אחר, בפלנטה מקבילה - אינדונזיה שמה.

 

בשל איום קונקרטי גבוה, ישנה אזהרת מסע לאינדונזיה של המטה ללוחמה בטרור

 

הכותב מנהל את מחלקת הצלילה בחברה הגיאוגרפית

 

רוצים לצלול איתנו באינדונזיה?

 

בשיתוף החברה הגיאוגרפית

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי עמר
עושר תת ימי עצום. אינדונזיה
צילום: רפי עמר
מומלצים