שתף קטע נבחר

פרשת סימנס: בכירים לשעבר בחברת חשמל הורשעו בשוחד

לביהמ"ש המחוזי בת"א הוצג הסדר טיעון לפיו על הבכירים יוטלו עונשי מאסר שינועו בין 24 ל-45 חודשים. על דוד קון, לשעבר המשנה למנכ"ל חברת החשמל, ביקשו להטיל 45 חודשי מאסר. ביהמ"ש יצטרך להכריע בעונש בהמשך

הרשעה בפרשת סימנס: בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע היום 5 עובדים בכירים לשעבר בחברת החשמל בלקיחת שוחד, לאחר שהוצג הסדר טיעון בפני השופט בני שגיא. השופט הרשיע אותם לאחר שהתנהל הליך גישור בינם לפרקליטות. הצדדים סיכמו בניהם גם על עונשי מאסר שנעים בין 24 ל-45 חודשים. השופט יצטרך להכריע בהמשך אם לקבל את העונשים או לא.

 

דוד קון, ששימש כמשנה למנכ"ל חברת החשמל, הורשע בשלוש עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובשתי עבירות של הלבנת הון. קון הודה כי קיבל 500 אלף דולר מסימנס.. הכספים הופקדו עבורו במזומן בכספת באנגליה. לפי ההסדר ייגזרו עליו 45 חודשי מאסר, עונש נוסף של מאסר על תנאי וכן יחולטו הכספים התפוסים בידי התביעה בסך מיליון שקל. התביעה תעתור בטיעון לעונש לקנס ולחילוט נוסף.

 

יונה שוויצר, לשעבר מנהל אגף לתכנון הנדסי, הורשע בשתי עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור; יעקב חאין, לשעבר סגן מנהל אגף הייצור ומשנה למנכ"ל חברת החשמל, הורשע בשתי עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור והלבנת הון. חיים ברנר, לשעבר סגן מנהל באגף לתכנון הנדסי, הורשע בארבע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובשתי עבירות של הלבנת הון; וצבי אייל, לשעבר מנהל מחלקה באגף לתכנון הנדסי, הורשע בשלוש עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובשלוש עבירות של הלבנת הון.

 

הצדדים יבקשו בהסכמה לגזור על שוויצר 29 חודשי מאסר, על חאין 29 חודשי מאסר, על ברנר 24 חודשי מאסר ועל אייל 33 חודשי מאסר.

 

נרקמו יחסי "קח ותן" בין נציגי סימנס בישראל לבין בכירים בחברת החשמל

את האישום הגישה פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) במאי 2016 והוא נגע תחילה בשוחד, הלבנת הון ומרמה והפרת אמונים נגד חברת סימנס ישראל ונגד שישה בכירים לשעבר בחברת החשמל. לפי כתב האישום, לקחו בכירים בחברת החשמל מסימנס תשלומי שוחד שהסתכמו במיליוני דולרים בתמורה להטיית מכרזים ומידע.

 

במקביל נקבע כי סימנס העולמית תשלם 160 מיליון שקל על פרשת השוחד בחברת החשמל. לפי ההסדר, שכבר נקבע בעת ההגשה לסגירת התיק של סימנס העולמית, החברה תיקח אחריות על תשלום שוחד בהיקף של כ-2.5 מיליון דולר בתמורה לתשלום הקנס.

 

המעשים המיוחסים בוצעו בשנים לפני כ-15 שנה ב-2002-2001. בנוסף למאסר, הוסדרו בהסדר הטיעון הקנסות שישלם כל אחד מהצדדים, וכן חילוט של רכוש בסך של מיליוני שקלים. יודגש, כי עניינם של סימנס ישראל והנאשם דוד אלמקייס, ימשיך להתנהל בביהמ"ש.

 

במסגרת הפרשה, המכונה "פרשת סימנס - השוחד בחברת החשמל", נרקמו יחסי "קח ותן" בין נציגי סימנס בישראל לבין עובדים בכירים בחברת החשמל, במסגרתם נטלו מי שהיו אז בכירים בחברת החשמל טובות הנאה מסימנס. השוחד שולם לכאורה על מנת שיפעלו לקידום ענייניה של סימנס בחברת חשמל, בקשר למכרזים והתקשרויות של החברה בשנים 2005-1999. מערכת יחסים זו הוסתרה על ידי הנאשמים ממוסדותיה של חברת חשמל.

 

שיקול מרכזי שנלקח בקביעת העונש נוגע לזמן הרב שחלף מאז בוצעו מרבית העבירות, כ-15 שנה. המסכת הראייתית התגלתה רק בסמוך לפרוץ החקירה הגלויה בשנת 2014, וזאת בשל פעולות ההסתרה של הנאשמים, בין היתר תוך שימוש בכספות וחשבונות בבנקים זרים, שהצריכו מאמץ חקירתי ממושך בפיצוח הפרשה, ובכלל זאת עריכת חיקורי דין בחו"ל. עוד נלקחו בחשבון נסיבותיהם האישיות והרפואיות של חלק מהנאשמים.

 

הפרקליטות: "אכיפה אפקטיבית ויעילה"

נוכח שיקולים אלה ואחרים, סברה המדינה כי ההסדר משרת את תכליות האכיפה ועונה על האינטרס הציבורי בנסיבות העניין. "סיום הפרשה בהודאות הנאשמים ולקיחת אחריות על מעשיהם במסגרת הסדר, בטרם תחילת ניהול התיק בבית המשפט, משקפים אכיפה אפקטיבית ויעילה, תוך חיסכון בזמן שיפוטי, ומעבירים מסר לעובדי ציבור כי המבצע עבירות שחיתות יתפס וישלח למאסר בפועל, גם אם לאחר חלוף שנים רבות מביצוע העבירות", כך על פי הפרקליטות.

 

הפרשה כללה חקירה מאומצת ומורכבת של מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך, במסגרתה בוצעו חיקורי דין ברחבי העולם, נוכח הצורך לחשוף את מנגנון הסתרת כספי השוחד באמצעות חשבונות קש.

 

התיק מנוהל בידי עוה"ד יהודית תירוש-גרוס, אבי ארוניס ואסף עיסוק מפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה).

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים