שתף קטע נבחר

נגמרים תחת הלחץ: הילדים המתאבדים של סוריה

בסוריה חיים כבר יותר משלושה מיליון ילדים בני שש או פחות - כלומר ילדים שלא ידעו בחייהם יום אחד ללא מלחמה. דו"ח חדש מזהיר: הילדים מפתחים הפרעות נפשיות, סובלים מפוסט-טראומה, מרטיבים במיטה - ומנסים לפגוע בעצמם

שש שנים של מלחמת אזרחים איומה בסוריה נותנות את אותותיהן בנפשם של הילדים הסורים: דו"ח של ארגון Save the Children קובע כי הילדים הסורים סובלים מ"לחץ קטלני" ורבים מהם מנסים לפגוע בעצמם ולהתאבד בשל הסבל שחוו בשנות המלחמה. הארגון מדווח כי ילדים אינם חשים בטוחים בבית הספר, ומפתחים בעיות דיבור ואי שליטה בסוגרים. לפי הדו"ח, חלק מהילדים אף מאבדים את היכולת לדבר.

ילדים מתפנים מקובאני במהלך המלחמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ילדים מתפנים מקובאני במהלך המלחמה(צילום: EPA)

ילדה מחולצת מהריסות אחרי הפגזה בסוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדה מחולצת מהריסות אחרי הפגזה בסוריה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"אחרי שש שנות מלחמה אנחנו נמצאים בנקודת מכרעת, שאחריה ההשפעה על השנים המעצבות של הילדים ועל התפתחותם בילדות תהיה כה גדולה שהנזק עלול להיות קבוע ובלתי הפיך", אומרת מרשה ברופי, יועץ לענייני בריאות הנפש ב-Save The Children. "הסכנה שנישאר עם דור שבור ומוכה טראומה הנתון ללחץ עצום מעולם לא הייתה גדולה יותר", הזהירה.

 

לפי הדו"ח חוקרים שוחחו עם 450 ילדים, מתבגרים ובגירים בשבעה מ-14 מחוזות טורקיה. המרואיינים הבגירים אמרו כי הסיבה העיקרית ללחץ הנפשי שממנו הם סובלים היא ההפגזות וההפצצות העקביות לאורך המלחמה. במהלך מלחמת האזרחים הופצצו והופגזו בתי ספר ובתי חולים כדבר שבשגרה, וכך נהרסו דווקא רבים מאותם מוסדות שאמורים לסייע לילדים מוכי טראומה.

 

לפי הדו"ח 80% מהמרואיינים אמרו כי הילדים נעשו תוקפניים יותר, ו-71% אמרו כי ילדים סובלים יותר ויותר מבעיות של הרטבה במיטה ובריחת שתן. ב-Save the Children מסבירים ששתי התופעות האלה הן תסמינים שכיחים של לחץ וחרדה ושל הפרעות פוסט-טראומה בקרב ילדים. במחקר התגלה ששני שלישים מהילדים איבדו את אחד מיקיריהם, גילו שביתם הופגז או סבלו מפציעות הקשורות למלחמה.

ילדים לומדים בבית ספר בחלב, סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדים לומדים בבית ספר בחלב, סוריה(צילום: AFP)

ילדה שחולצה מהלחימה בשכונת באב א-ניירב בחלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ילדה שחולצה מהלחימה בשכונת באב א-ניירב בחלב(צילום: רויטרס)

לפי Save the Children זה הדו"ח הראשון המתמקד בבריאותם הנפשית של הילדים שעדיין חיים בסוריה. לדברי הארגון מעריכים שבסוריה חיים לפחות שלושה מיליון ילדים בני שש או פחות – כלומר ילדים שמעולם לא ידעו דבר פרט למלחמה.

 

אלכסנדרה צ'ן, מומחית לעניינים של הגנת הילד ובריאותו הנפשית מאוניברסיטת הווארד, מסבירה שחיים תחת לחץ כבד לצד הפרעת לחץ פוסט-טראומטי עלולים לשבש את התפתחות המוח ואיברים אחרים ולגרום להפרעות נפשיות ולהתמכרויות בבגרות. הסיכוי של ילדים המגויסים ללחימה לסבול מטראומה שתישאר איתם בבגרותם גבוה במיוחד. יותר מחצי מהמרואיינים הבגירים סיפרו ל-Save the Children כי הם מכירים ילדים או בגירים שגויסו לארגונים חמושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הילדים נעשים תוקפניים יותר
צילום: רויטרס
מומלצים