שתף קטע נבחר

אגדת דשא

שלום חנוך, בן 70 תאמינו או לא, מגיע לסיבוב הופעות אמריקאי. בראיון ל’ידיעות אמריקה’ הוא מסביר איך זה להיות מיתוס ישראלי ולמה דונלד טראמפ לא מעניין אותו

לא מזמן, כששלום חנוך חגג 70 (גם אנחנו היינו המומים), בירכו אותו במסגרת פרויקט מיוחד אמנים רבים. "בעצם בשבילי הוא היוצר הכי חשוב שקם פה", אמר אז אביב גפן. "שלום הוא סוג של אליל ומורה דרך. היה ותמיד יהיה".

 

שלום חנוך, בקולו, במילותיו, שוזר את הישראליות עבורנו. מחזיר אותנו לזכרונות מהארץ, לישראל של פעם, לשירים שמסמלים, כל אחד מהם, רגע משמעותי במסלול חיינו.

בימים אלו הוא מבלה בניו יורק. הוא הגיע לבקר את בתו שמתגוררת כאן, אבל מביתה הוא יוצא השבוע למסע הופעות גדול עם המופע 'יציאה' ברחבי ארה"ב. מופע שאין הרבה ישראלים שמתכוונים לפספס. "זו הופעה אינטימית וזו המהות שלה", מספר שלום חנוך בראיון מיוחד ל'ידיעות אמריקה'. "יהיו הרבה שירים מוכרים, הופעה שאני עושה בארץ כבר שנים, המופע הוא קבוע אבל הרפרטואר שמתחדש ומשתנה".

 

במסגרת ה'יציאה', יופיע חנוך על הבמה עם שותפו משה לוי, וגם אם יש מבחר עשיר כל כך של שירים לבחור ממנו, שלום משאיר את בחירת השירים לערב המופע עצמו. "המופע נקרא יציאה בדיוק בגלל זה. הנושאים בהופעה הזו הם רחבים יותר, עם שירים שאנשים מכירים ואוהבים עם ביצועים מיוחדים. לפעמים אני מחליט על המקום לעשות משהו אחר", הוא מוסיף, "או שאני שואל את הקהל מה הוא רוצה לשמוע, זה מופע מאוד פתוח ובגלל שאני ומשה עובדים כבר כל כך הרבה שנים ביחד, מאוד קל לנו לעשות שינויים”.

 

"כל הופעה היא נתינה, לא עבודה". שלום חנוך ()
"כל הופעה היא נתינה, לא עבודה". שלום חנוך

 

חנוך הוכתר בשנים האחרונות כרוקיסט הישראלי של כל הזמנים. גם כיום, בגיל 70, נראה שהתואר נוחת עליו בטבעיות. "היום אלה שעוסקים במוזיקה הזו שנקראית רוק" אמר, "בכל העולם יש המונים בגילי ואפילו יותר זקנים, ישישים, קשישים".

 

כבר 50 שנה שחנוך הוא שם מוכר בכל בית בישראל. הוא גדל בקיבוץ משמרות, עם חברים כמו מאיר אריאל וחנן יובל, הוא קיבל את הגיטרה הראשונה שלו בגיל 13, ניגן על חלילית ומנדולינה והתאהב. רוק הגיע בשלב מאוחר יותר, ובאותם ימים היו אלו סגנונות כמו ג'אז וגוספל שעיצבו את חנוך.

הוא היה מראשוני האמנים בארץ על המסלול שעבר מהקיבוץ לבית הספר לתיאטרון 'בית צבי', משם ללהקת הנח"ל, לחלטורות ב'חלונות הגבוהים' עם חברו הקרוב מהקיבוץ מאיר אריאל, ומשם למפגש עם הכוכב של אותם ימים אריק איינשטיין ששינה את הכל והוביל את שלום חנוך להפוך לאחד הכותבים, מלחינים, זמרים ויוצרים הגדולים של כל הזמנים."מאז ומתמיד הייתי יוצר", תיאר בראיון. "מעולם לא עבדתי בעבודה אחרת. כתבתי שירים, ידעתי שזה מה שיביא לי פרנסה. כשלא היה לי כסף, כתבתי עוד שיר".

 

בישראל, גם היום, הוא מופיע באופן קבוע, בפני אלפי אנשים בחודש. "בבסיס ההופעות שלי בחו״ל הן בדיוק אותו הדבר כמו בישראל, כל הופעה היא נתינה, לא עבודה", אמר.

בישראל הביקורות מהללות את המופע. לטענת המבקרים, הקלאסיקות הישנות זוכות לטיפול מעודן והאווירה האינטימית רק מעצימה את עוצמת השירים. "חנוך ושותפו הנאמן, הקלידן והמעבד משה לוי, הצליחו לזקק ולנסח במדויק עבור הקהל שהתבגר לצדו את הרוקר הנינוח, המנוסה והנבון", נכתב. "בקברט האפלולי של שלום אפשר לגלות מחדש את כישוריו כמלחין עילאי וככותב חד אבחנה".

 

אחרי שהוציא אלבום נוסף לעשרות שכבר פרסם, הוא מספר לנו שההתחדשות היא בסיס חיוני לאמן בכל שלב. "מה שמעניין אותי זה לא כמה אנשים שומעים, אלא לכתוב, ליצור. אני כל הזמן מוציא שירים חדשים. התבגרתי. מעצם העניין אני תמיד מוגבל במספר השירים שאני יכול לבצע. מדי פעם איזה שיר מגיע ליותר אנשים".

 

 

"אם פעם זה היה אדם, היום זה ים". חנוך עם אריק איינשטיין ז"ל ()
"אם פעם זה היה אדם, היום זה ים". חנוך עם אריק איינשטיין ז"ל

 

במופעים שמעלה בימים אלו ממש  בארה"ב הוא לא מתכוון לשנות הרבה אבל ברור לו שהקהל הישראלי באמריקה מגיע עם ציפיות גדולות. "המופע זהה, אבל הידיעה שזה כאן, עושה אותו אחר. אני יודע שלקהל יש חיבה אליי, אני חושב שהם אוהבים את השירים שלי וכנראה באופן מסוים, המופע הוא זיקה גם לישראל".

 

עם השנים, הודה חנוך בראיונות שונים,  שהוא מבין היום את הסמל שהוא עבור דורות שלמים. "אני לא יכול להתעלם מהדבר הזה”, אמר. "ככל שאני מתבגר יותר כיף לי לפגוש אנשים. בעבר הייתי יותר סגור, אולי עבדתי יותר או הייתי פחות רגוע, אבל הזמן הזה נותן לי משקע שחוזר אלי ואני מאוד שמח להיות הצרצר הזה".

 

בשנים האחרונות הרבה לדבר על החברים הקרובים, מאיר אריאל ואריק איינשטיין שהלכו לעולמם. "כל איש על פי דרכו יישא, לבד את הכאב, שמור אתו בתוך קופסה, במצולות הלב", ספד. כמי שנשאר אחת מאגדות המוזיקה הגדולות בישראל, הוא מודה שהיום הכל נראה אחרת. "הכל השתנה, קשה למנות. אני חושב שאם פעם זה היה אדם , אז היום זה ים, וזה נהדר אני בעד המון פעילות, המון כשרון וכל הזמן מתרבים, בישראל ובכל העולם".

 

 

בימים של פוליטיקה סוערת, נראה שמי שנודע כזמר מחאה, מי ששחרר משפטי מפתח כמו 'הציבור מטומטם, הציבור ישלם', כמו 'אל תקרא לי עם' וכמובן 'המשיח לא בא, המשיח גם לא מטלפן', לא ממהר בימים אלו לקבל על עצמו את התואר הזה. "לא חשובות לי אמירות פוליטיות, בטח לא על מה שקורה בארה"ב, אבל שיר כמו משיח”, הוא מוסיף, "מתאים לכל ציבור, בכל תקופה. בין השירים שלי אני לא מהסס לומר כל דבר".

 

אי אפשר כמובן שלא לבדוק גם עם חנוך מה דעתו על הנשיא האמריקני המדובר, דונלד טראמפ. "אני דאגתי גם לפני טראמפ ואני דואג גם עכשיו, אבל זה לא נושא שאני עוסק בו. כולם מתעסקים בו וכל אחד יש לו מה להגיד. זה לא מהדברים שמעניינים אותי במיוחד. זה מרגיש כמו סרט שהולך לעבור מהר. אני חושב שזמניות זו מילת המפתח פה. התרשמתי שאין לו מה לספר לי. האמת שהוא לא בעיה שלי, הוא בעיה של אחרים".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"המופע קבוע אבל הרפרטואר מתחדש ומשתנה". חנוך
מומלצים