שתף קטע נבחר

ניו יורק נגד BDS

בשבוע שעבר עברו במדינת ניו יורק 3 הצעות חוק שמטרתן למנוע חרמות נגד מדינת ישראל. מדוע טוענים מסביב שמדובר בהחלטות מנוגדות לחוקה?

בשבוע שעבר עברו בסנאט של מדינת ניו יורק 3 הצעות חוק נפרדות שנועדו לצמצם את היקף התמיכה בחרמות נגד ישראל' משיכת השקעות עם ובעסקים ישראלים וסנקציות כאלו ואחרות. וכמובן, נגד מאמצי תנועת ה BDS לפעול נגד ישראל.

 

בהתאם לשתיים מהצעות החוק שעברו, יוקפא מימון מטעם מדינת ניו יורק לכל סטודנט, אוניברסיטה או קבוצות שונות שיקחו חלק בדברי שטנה שקשורים במדינת ישראל וכל מי שלוקח חלק בחרם ישראלי. לפי הצעת החוק השלישית, מדינת ניו יורק תאסור השקעה או התקשרות כלשהי עם התנועה לחרם על ישראל או עסקים אשר תומכים בתנועה, החלטה שנכנסה לתוקפה כבר בחודש יוני האחרון, בזכות צו מנהלתי של המושל אנדרו קואומו, כפי שדיווחנו מיד אחרי הפסטיבל למען ישראל בעיר.

בשנת 2005 הוקמה תנועת ה BDS שבלי ששמנו לב, הפכה להיות אחת הקבוצות האנטי ישראליות הבולטות ביותר בסביבה, תנועה שהיום באופן מובהק גם בעיני רבים בעולם, שנויה במחלוקת.

 

לכאורה מצהירה התנועה על מטרת העל שלה לשים קץ לכיבוש הישראלי וההשתלטות הישראלית על שטחים פלסטינאים, בין השאר מכריזים בתנועה על מלחמה לשיוויון זכויות של הפלסטינים במדינת ישראל וזכות השיבה.  הסנאטורית הרפובליקנית איילין פיליפס עמדה מאחורי שתיים מהצעות החוק. "מוסדות אשר מזמינים פעילות של מלחמה כלכלית נגד ישראל, מפחידים ומאיימים על סטודנטים יהודים לא צריכים לקבל ולו פני אחד מהמדינה",אמרה. כשהסנאטורית ציינה מוסדות אקדמיים היא רמזה, כך טוענים, על פעילות של מוסד מאוד מסוים, ה- CUNY "בקמפוסים היו מקרים חוזרים ותכופים שלמקרי אנטישמיות בחסות התנועה".

 

 

 

ההחלטה מגיעה על רקע האיומים הגוברים נגד מוסדות יהודיים אבל נציגי התנועות נגד ישראל מיהרו להביע זעם. "כשמתפרצת אנטישמיות ברחבי הקמפוסים אותם סנאטורים לא טורחים לעשות עניין" אמר בראיון אחד התומכים בתנועת BDS, "אבל כאן יש ניסיון מובהק לעשות דה לגיטימציה לתנועה למען פלסטין על ידי בנית תשתית של פחד ושנאה".

על אף העובדה ששתיים מהצעות החוק הגיעו מהצד הרפובליקני של המפה, התמיכה הייתה גורפת. כשקאומו חתם על הצו המנהלתי בקיץ הוא הצהיר "אם אתה מחרים את ישראל, אנחנו נחרים אותך".

 

החוקים מתקבלים במקביל לחוק החרם שיצא בישראל גם הוא בשבוע שעבר, לפיו הכניסה לישראל תיאסר בשני מקרים. הראשון הוא במקרה שאזרח זר קורא במודע ובפומבי לחרם על ישראל, והשני הוא במקרה שהאזרח מייצג ארגון שקורא לחרם.


בימים האחרונים הביעו תנועות ליברליות רבות את התנגדותן בשל מה שהן הגדירו, הגבלת חופש הביטוי. את ההתנגדות לחוק הביעו גם ארגונים פרו ישראלים כמו ארגון הליגה נגד השמצה שידוע בפעילותו נגד תנועת ה- BDS בהודעת טוויטר שפרסמה הליגה נאמר שהחוק נוגד את הפלורליזם והפתיחות אשר המדינה מתהדרת בהם.

 

בהתאמה, גם הארגונים בעד חרם על ישראל הביעו את אותה טענה, לפיה החוקים שאושרו בניו יורק השבוע הם איון ממשי על חופש הביטוי והזכות החוקתית להחרים. "החוקים נגד התנועה ונגד החרם הם במהותם חוקים המונעים מחאה לגיטימית", טענו. "כל הניו יורקרים אשר מודאגים בימים אלו בעידן טראמפ לגבי הזכויות שלהם צריכים לזעום ולהתקומם אל מול ההחלטה של הסנאט בניו יורק להגביל את זכויותינו במקום להגן על הזכות שלנו למחאה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים