שתף קטע נבחר

האם המים שיוצאים מהדוד עלולים להזיק לבריאות? כל הסיבות להחלפת הדוד שלכם

קיומה של עופרת במים והסכנות הכרוכות בכך הם נושאים אשר עולים לאחרונה לשיח הציבורי, בין היתר בעקבות מציאת עופרת במכונות הקפה של חלק מרשתות בתי הקפה. במקביל, בחודש האחרון נכנס לתוקף תקן חדש, האוסר על יצרני דודי המים לייצר ולמכור דוודים עם ציפוי מלט, בשל הסכנה לחדירת מתכות שונות המזהמות את מי השתייה ובכללן עופרת. מהם הנזקים הפוטנציאליים של העופרת ואיך תדעו האם הדוד שלכם עשוי להיות מסוכן?

החשש להימצאות עופרת במים החמים המגיעים מהדוד, עלה כבר לפני מספר שנים. עוד ב-2013 פורסם תחקיר מקיף בתוכנית 'כלבוטק', שחשף את הסכנות הבריאותיות הנובעות מחדירת עופרת ומתכות כבדות - אשר הוכרו כמקדמי סיכון להשפעות מסרטנות - אל גופנו ישירות מדוד המים שלנו. לקראת סוף 2014, התפרסמה כתבה באמצעי תקשורת גדול, אשר חשפה כי משרד הבריאות המליץ לאמץ תוך שנה את התקן האירופאי, האוסר על ציפוי מלט בדוודים, אך משרד הכלכלה עיכב את יישום התקן בשנה נוספת.

 

כתוצאה מכך, משרד הבריאות המליץ על הפסקת השימוש בציפוי מלט בדוד עקב החשש מפני העברתן של מתכות כבדות אל המים ועקב כך סיכון מוגבר לחלות בסרטן. לדברי המשרד, ההחלטה היא מניעתית ותואמת תקנים אירופאים.

 (צילום: א.ס.א.פ / shutterstock) (צילום: א.ס.א.פ / shutterstock)
(צילום: א.ס.א.פ / shutterstock)

החל מפברואר האחרון, שנתיים לאחר תחילת תקופת ההיערכות שניתנה ליצרני הדוודים על ידי משרד הכלכלה ומכון התקנים, נכנס לתוקפו התקן החדש, האוסר על שימוש בציפוי מלט, עקב החשש מפני חדירת עופרת למים והסיכון המוגבר שהיא יוצרת לבריאותנו. היצרן מחויב לעמידה בדרישות שנקבעו בתקן ישראלי 5452, בדיקת מוצרים הבאים במגע עם מי שתייה. בתקן מפורטים ריכוזים מותרים של יסודות מבוקרים במי השתייה ובהם מתכות רעילות שפוגעות בבריאות המשתמש. התקן החדש מתיר שימוש אך ורק בציפויי צבע או אמייל, שגם מאריך את חיי הדוד. החל ממועד כניסתו לתוקף של התקן החדש, אסור ליצרנים לייצר או למכור דוודים עם ציפוי מלט, גם אם נותרו דוודים כאלו במלאי שלהם.

 

על פי ההערכות הקיימות של ארגון אמון הציבור, כמיליון משקי בית בישראל משתמשים בדוד עם ציפוי מלט, אשר ייצורו ומכירתו נאסרו כאמור.

 

מהם הנזקים של הימצאות עופרת במים?

דוד המים המוכר לנו, מורכב ממיכל פנימי עשוי פלדה. חלקו הפנימי של המיכל מוגן בציפוי שמטרתו מניעת קורוזיה, המובילה להפרשת מתכות כבדות, הידועות כרעילות ומסרטנות, כגון עופרת, אלומיניום, ניקל, קדמיום ונחושת, אל המים העוברים דרכו.

 

בישראל נפוצים שני סוגי ציפוי: האחד, ציפוי אמייל (זכוכיתי), המונע קורוזיה וכניסה של מתכות כבדות מהפלדה אל המים, והשני ציפוי מלט, אשר הינו הסוג הנפוץ ביותר בישראל. ציפוי המלט עשוי להתקלף ולהתפורר, ובכך לאפשר כניסה של מתכות רעילות אל המים. בישראל נפוצים גם דוודים עם ציפוי מלט דק במיוחד, שעשוי להיסדק ולהתפרק עוד לפני שהחל השימוש בדוד, עובדה אשר חושפת את המשתמשים בו לסיכון כבר מהרגע הראשון.

 

על פי המחקרים שנערכו בתחום, חשיפה לעופרת ומתכות כבדות אחרות עלולה להוביל להשפעות בריאותיות מגוונות, לרבות מחלות סרטניות, תופעות נוירו־התפתחותיות, מחלות לב וכלי דם, פגיעה בכליות, לחץ דם מוגבר ופגיעה בפוריות. האוכלוסייה הרגישה ביותר להשפעות העופרת היא פעוטות ועוברים. על פי המחקרים, קיים קשר בין חשיפה לעופרת לבין עלייה בסיכון להפלה, לירידה במשקל העובר בלידה ולפגיעה בהתפתחות הקוגניטיבית בקרב ילדים.

 

באופן עקרוני, מרבית השימוש במים המגיעים מהדוד נעשה בחדר המקלחת שלנו. אך למרבה הצער, גם חשיפה של גופנו למים בעלי ריכוז עופרת, אף שלא כמי שתייה, יוצרת סיכוי לחדירתה של עופרת אל גופנו.

 

גם על פי עמדת משרד הבריאות, יש להתייחס למים חמים כמי שתייה לכל דבר, מתוך עיקרון הזהירות וכצעד מניעתי, ו"לדאוג כי חומרי המבנה של הדוד יהיו ראויים לכל מי שבא במגע עם מי השתייה, ולהגן על דודי המים החמים מפני שינוי כימי הגורם לחלודה ומזליגת חומרים רעילים למים".

 

יתרה מזאת - במציאות היום-יומית אנחנו צורכים מים מהדוד ולא רק במקלחת. ברוב המטבחים בישראל אין ברזים נפרדים של מים חמים וקרים, אלא ברז שמווסת את כמות המים החמים המגיעים מהדוד. לכן, בכל פעם שאתם משתמשים במים שהם לא קקרים בלבד' לבישול או שתייה, אתם עלולים להחדיר לגוף שלכם מתכות רעילות. גם הרתחה של המים לא עוזרת, משום שעופרת ומתכות כבדות אינן נעלמות בטמפרטורות גבוהות כמו חיידקים. גם משרד הבריאות ממליץ שלא לצרוך מים מברז המים החמים להכנת מזון ולשתייה, בעקבות החשש להופעת ריכוז חומרים רעילים שהגיעו מהצנרת בריכוזים שונים.


 (צילום: א.ס.א.פ / shutterstock) (צילום: א.ס.א.פ / shutterstock)
(צילום: א.ס.א.פ / shutterstock)


 

איך בודקים את סוג הדוד?

סוג הציפוי הפנימי של הדוד אינו ניתן לבחינה באופן חיצוני. הדרך היחידה היא להזמין טכנאי מוסמך שירוקן את הדוד, יפתח אותו ויבדוק באופן פיזי את הרכב הציפוי. בעקבות הפופולאריות הרבה של ציפוי המלט בישראל עד כה, קיים סיכוי לא קטן שהדוד שלכם כולל ציפוי מלט.

 

במהלך השנים, יצרני דוודים לא הקפידו לסמן באופן ברור על גבי חלקו החיצוני של הדוד את סוג הציפוי הפנימי, כאשר חלקם אף הדביקו על הדוד תווית עליה כתוב 'אמייל/מלט', מבלי לסמן את הסוג הנמצא בשימוש - מה שעשוי להטעות את הצרכן ולחשוב שהדוד שלו אולי מוגן מחדירת מתכות כבדות למים.

 

במהלך השנתיים האחרונות, החלו היצרניות הגדולות והמובילות בשוק להיערך לתקן החדש והן מייצרות ומוכרות דוודים עם ציפוי אמייל. עם זאת, קיימות עדיין חברות קטנות רבות בשוק, והאכיפה של התקן עדיין לא החלה, כך שעל הצרכן לפעול בתבונה ולוודא שהדוד החדש שהוא רוכש הוא בעל ציפוי אמייל.

 

האם אני חייב להחליף את הדוד?

עלינו להיות צרכנים חכמים ולדאוג למשפחה שלנו - אך אין סיבה להיכנס לפאניקה. דוודים עם ציפוי מלט אמנם מעלים את הסיכון לחדירת עופרת למים, מה שמגביר את הסיכון להשפעות בריאותיות, אך לא מדובר בפיקוח נפש הדורש פתרון מיידי.

בכל מקרה, הימנעו משתיית מים פושרים או צריכה של מים חמים מהברזים בבית.

 

לצד זאת, ההמלצה היא להחליף את הדוד אחת ל-5-10 שנים, כך שמתוך מיליון הישראלים שמחזיקים בבית דוד שמש/חשמל, רבים עומדים בפני החלפה של הדוד בכל מקרה. אם ברצונכם לדאוג לבריאות בני הבית, הזמינו בהקדם טכנאי מוסמך שיבדוק את מצב הדוד, את סוג הציפוי, וייתן המלצה האם להחליף את הדוד לדוד חדש עם ציפוי אמייל.

 

חשוב לציין כי הדוד אינו הגורם האפשרי היחיד לחדירת עופרת אל המים בבית שלנו - צנרת ישנה ורקובה, העשויה ממתכת, עלולה להוות מקור לחלודה ולגרום לחדירה של מתכות כבדות אל המים היוצאים מהברזים. במקרים כאלו, גם דוד תקין עם ציפוי אמייל לא יעזור לנקות את המים, ותהיו עשויים לעמוד בפני הצורך להחליף חלק מהצנרת שלכם.


 (צילום: א.ס.א.פ / shutterstock) (צילום: א.ס.א.פ / shutterstock)
(צילום: א.ס.א.פ / shutterstock)
 

 

 

 

הבחירה הבטוחה והאמינה - כרומגן

רכישה של דוד מים חמים היא החלטה למספר שנים, ולכן כדאי לבחור בחברה ותיקה, אמינה ומקצועית, המעסיקה מתקינים מנוסים ומוסמכים.

 

כרומגן היא אחת מהחברות הותיקות והמובילות בישראל בתחום דודי השמש והמערכות הסולאריות, והיא מייצרת ומשווקת דוודים עם ציפוי אמייל איכותי כבר שנים רבות. למעשה, כרומגן היא אחת משתי החברות שעמדו בתקנים הבריאותיים, עוד בתחקיר הראשון שנעשה בתוכנית כלבוטק, ועשרות אלפי בתים בישראל נהנים ממים חמים ונקיים המגיעים מהדוודים של כרומגן.

 

לכן, אם אתם רוצים לבדוק את סוג הציפוי בדוד שלכם ולשמור על בריאות בני המשפחה שלכם, הזמינו עוד היום טכנאי של כרומגן לבדיקת דוד המים שלכם.

 

בדיקה והחלפה לדוד עם ציפוי אמייל? רק עם כרומגן. הזמינו טכנאי עוד היום ב-9944* או באתר>>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: א.ס.א.פ / shutterstock
כרומגן
צילום: א.ס.א.פ / shutterstock
מומלצים