שתף קטע נבחר

דו"ח: הממשלה ממשיכה להחזיק במבקשי מקלט בתנאים ירודים

דו"ח "המוקד לפליטים ולמהגרים" מציג מציאות קשה עבור הפליטים שמגיעים לישראל: רבים עצורים במשך חודשים ושנים, בצפיפות ובתנאים ירודים. יש גם ממצאים חיוביים: ירידה במספר העצורים ושיפור באיכות המזון הניתן להם

גם בשנת 2016 המשיכה הממשלה להשתמש במעצר כאמצעי להרחקת מהגרים ומבקשי מקלט מגבולות ישראל, למות שנציבות האו"ם לפליטים קבעה כי "מעצר הוא אמצעי חריג ויכול להיות מוצדק רק למען מטרה לגיטימית". זו השורה התחתונה שעולה מדו"ח המעקב השנתי של עמותת "המוקד לפליטים ולמהגרים" שעוסק בכליאת מהגרים ומבקשי מקלט.

 

רוב המהגרים העצורים בבתי הכלא ובארבעת מתקני הכליאה - חולות, סהרונים, גבעון ויהלום - הם אריתראים וסודנים, מדינות שישראל נמנעת מלגרש את אזרחיהן בשל מחויבויותיה לדין הבינלאומי. מהדו"ח, שמתבסס על ראיונות שערך המוקד עם עצורים במתקנים עולה כי כיום עצורים כ-3,000 מהגרי עבודה ומבקשי מקלט. רבים מהם עצורים חודשים ארוכים ואפילו שנים. לפחות 33 מהגרים הוחזקו במעצר במשך יותר משנתיים, 25 הוחזקו במעצר יותר משלוש שנים, 18 יותר מארבע שנים, עשרה מעל חמש שנים וחמישה מהם הוחזקו במשך יותר משש שנים.

מתקן חולות (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מתקן חולות(צילום: הרצל יוסף)
 

ממצאי הדו"ח מצביעים על צפיפות בתאים בניגוד לתקנות שירות בתי הסוהר. נמצא כי מהגרים כלואים במרחב מחייה של 25.2 מטרים רבועים בלבד - מחצית מהנדרש על פי תקנות שב"ס ורבע מהנהוג במדינות המערב. זאת על אף שבניגוד לשנים קודמות, בבתי הכלא יש תאים רבים ריקים ונעולים שלא בשימוש.

 

בנוסף מצביע הדו"ח על שירותי תרגום ורפואה לא מספקים, ועל מחסור במוצרי היגיינה בסיסית. עולה כי מופעל לחץ מצד רשות ההגירה והאוכלוסין על העצורים לעזוב את הארץ, וכי קיים חוסר בנגישות למערכת המקלט הישראלית וחוסר בהירות בנוגע לסמכות ממוני ביקורת הגבולות של רשות ההגירה ודייני בית הדין.

 

 

מהדו"ח עולים גם ממצאים חיוביים המצביעים על שיפור בתנאי הכלואים: בשנה שחלפה הצטמצם מספר המהגרים העצורים במתקני שב"ס והסתמן שיפור באיכות ובכמות המזון שסופק להם במתקני הכליאה. עוד עולה כי חל שיפור בהתנהלות שב"ס בכל הנוגע לחלוקת מזון בתקופת צום הרמדאן וכן התקצרו משמעותית תקופות החזקתם של עצורים ב"כלובה" - תא שבו ממתינים עצורים בעת יציאה מהאגפים למטרות שונות. בנוסף התקצרו משמעותית תקופות המעצר במתקן יהלום בנתב"ג. עם זאת, מספרם של העצורים ביהלום הכפיל עצמו במהלך השנה.

 

אנשי "המוקד לפליטים ולמהגרים" סיפקו בדו"ח שורה של המלצות, בהן להימנע ממעצר מהגרים ומבקשי מקלט ולתת עדיפות לשימוש באמצעים הומניים, ולהימנע ממעצר ניצולי עינויים ופליטים הסובלים מתסמונת פוסט טראומה או הפרעות נפשיות אחרות ולהעדיף חלופות מעצר.

 

בנוסף המוקד המליץ להמעיט בהחזקת ילדים במתקני כליאה, להפחית את צפיפות ומספר העצורים בתאים, להימנע מאיזוק העצורים במעצר מנהלי ולהימנע ממעצר מהגרים בתאי בידוד. "יש להבטיח את זכות העצור להגיש תלונה נגד סוהר או פקח שפגע בו ולהבטיח שתלונתו תיחקר על ידי הגורמים המוסמכים לפני גירושו מהארץ", נכתב בנוסף. "יש להבהיר לעצורים את זכויותיהם, לספק להם שירותי תרגום הולמים, לספק מוצרי היגיינה באופן קבוע ושוטף".

 

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "בהתייחס לטענות בדו"ח הנוגעות לתנאי החזקת המהגרים ומבקשי המקלט בשירות בתי הסוהר, הנושאים תלויים ועומדים בארבע עתירות משפטיות שיידונו בשבוע הבא בבית המשפט. כל התשובות נמסרו על ידי המדינה כבר לפני מספר חודשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מתקן חולות. ארכיון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים