שתף קטע נבחר

שרון דוידוביץ

"אני בטוח שיגיע היום בו אהיה מאמן ראשי במכבי ת"א"

עמיר תורג'מן הוא דמות שונה בספורט הישראלי. מצליח בשקט בבית"ר ת"א/רמלה, עוזר לאלישע לוי בנבחרת, ולא ממהר לשום מקום: "ראיתי שחקנים מהדור שלי בפרונט ובפאנלים בטלוויזיה, אבל אלה שעשו את הצעדים מהר לא נשארו באימון. תגיע מוכן, תגיע שלם"

חורף 2014. עוד משחק טעון ועצבני בדוחא, סכנין מול בית"ר. המולה בחוץ, מאות שוטרים, חסימות כבישים. הבלגן חוגג, הגשם מטפטף והקור חודר, אבל כולם מזיעים. כמה דקות מהפתיחה, אחרי שהצליח לפלס בכלל את דרכו פנימה, עולה אל גרם המדרגות הגבוה של יציע העיתונאים, בעודו מתנשף וחמוש בשני תיקים גדולים עם מחברות ומחשב, עמיר תורג'מן.

 

בזמן שכמה מהבכירים מבני דורו ככדורגלן מתיישבים בניחותא בפאנלים ממוזגים או מתחברים כמו שצריך לברנז'ה, הנה שחקן נבחרת ואלוף מוערך לשעבר – נוסע בדרכים כסקאוט של מכבי ת"א, מזיע ו"מתלכלך".

  

"זו עבודה שחורה". עמיר תורג'מן (מימין) ()
"זו עבודה שחורה". עמיר תורג'מן (מימין)
 

 

"זו לא עבודה מלוכלכת", הוא סיפר לנו השבוע בבית קפה באמצע הדרך בין ת"א לרמלה, ובאמצע יומו העמוס כמאמן בית"ר ת"א/רמלה מהלאומית, כעוזרו של אלישע לוי בנבחרת וכאב שחוגג בדיוק יום הולדת לבתו. "זו עבודה שחורה, זה נכון. פאקו בזמנו אמר לי: 'הייתי 18 שנה עוזר מאמן בוולנסיה ולמדתי המון'. ומה לעשות, אדם צריך לעבור תהליכים בחיים. וחלק מהנסיעות ולא להיות באור הזרקורים גורמים לך ללמוד ולדעת הרבה יותר".

 

אבל כל החבר'ה מהדור שלך מעורבבים היטב איפה שצריך ובקדמת הבמה. אתה רחוק מהעין.

"אתה מציג את זה כדבר שלילי, אני רואה את זה כחיובי. ראיתי שחקנים מהדור שלי בפרונט ובפאנלים בטלוויזיה, אבל אלה שעשו את הצעדים מהר לא נשארו באימון. חשיפה לא משנה לי. סימנתי מטרה להיות מאמן ליגת על, מאמן לגיטימי, ואולי גם להגיע לחו"ל".

 

"לא מעניין אותי להיות בטלוויזיה". עמיר תורג'מן (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"לא מעניין אותי להיות בטלוויזיה". עמיר תורג'מן(צילום: אורן אהרוני)
 

 

אתה עובד קשה בתחומים לא מושכים, למרות שהיית שחקן מוביל. אחרים מקבלים הזדמנויות ואתה לא.

"זו לא חוכמה לקבל הזדמנות, חוכמה לנצל אותה. אפשר ללכת הלוך־חזור מקבוצה לטלוויזיה, אבל זו לא הדרך שלי. יכולתי לא להיות סקאוט, אבל החלטתי מה שטוב לי ולמשפחה, להוריד מהלחץ. שמע, לפני המון שנים עשיתי כמה עסקים שלא הצליחו. דווקא מהמקום הזה למדתי שצריך לעשות דברים לאט, בשקט, בלי לקפוץ. בכדורגל אתה משחק לפי הכישרון, בחיים האמיתיים זה עניין של תהליך".

 

אז אתה לא שונה מכדורגלנים מצליחים אחרים שהיו בטוחים שזה יבוא להם בקלות. לך פשוט היה ניסיון חיים שנתן לך את המכה.

"לגמרי. לאן אתה ממהר? תגיע מוכן, תגיע שלם".

 

"מאמני מכבי ת"א הביאו אנשים משלהם"

אם אתם לא בליבת הכדורגל הישראלי, יכול להיות שעבורכם עמיר תורג'מן זה עדיין שם מהעבר. חלוץ נוסטלגי שכיכב באשדוד, זכה באליפות עם מכבי ת"א ואפילו פתח במשחק ההוא נגד דנמרק. היה מאמן הנוער של מכבי ת"א, לאחר מכן הסקאוט וכעת בבית"ר ת"א/רמלה. זה לא נשמע הרבה, אבל תואר אחד אי אפשר לקחת לו – הישראלי הבכיר במחלקה המקצועית של מכבי ת"א בעידן ג'ורדי קרויף. דג עברי בבריכת כרישים בינלאומית.

 

למה בעצם עזבת את מכבי ת"א?

"ראיתי שאין לי מקום בצוות המקצועי".

 

אולי לא הסתדרת עם פיטר בוס?

"זה לא נכון. בוס הגיע והחליט שמישהו אחר יעשה משהו שקשור בעבודת הסקאוט. הבנתי שזה הזמן שלי לעבור. ג'ורדי ידע, וגם שוחחתי איתו, שאני רוצה להיות אחד מאנשי הצוות על המגרש, אבל המאמנים תמיד הביאו אנשים משלהם".

 

"הוא רצה מישהו אחר לתפקיד הסקאוט". פיטר בוס (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
"הוא רצה מישהו אחר לתפקיד הסקאוט". פיטר בוס(צילום: ראובן שוורץ)
 

 

ואולי זה לא הסתדר כי במכבי ת"א פשוט לא סומכים על המאמן הישראלי. מזלזלים בו.

"זה לא נכון. היו לג'ורדי אפילו כמה שמות ישראליים כאופציה לעמדת המאמן שהוא העביר למיץ', אבל זה לא קרה. אם זר עושה את העבודה, למה להביא ישראלי? "עלתה תמיד המחשבה במכבי ת"א – כשמאמן ישראלי לא מצליח, הוא ישר רץ לעיתונאים ורוצה שישמרו לו על הגב. כשמאמן זר לא מצליח, הוא רץ לאנשי הצוות שלו ומנסה לפתור מה לא בסדר. אני בטוח שיגיע היום בו אהיה מאמן ראשי במכבי ת"א".

 

אבל זה לא יקרה אצל קרויף. כי אתה ישראלי.

"זו הצהרה מוגזמת".

 

מה למדת מקרויף?

"המון. מדובר באדם חכם עם ידע עצום. למדתי איך הוא לא נלחץ, גם בימים קשים. נכנסים לחדר, מנתחים ומוצאים פתרון".

 

"למדתי ממנו המון", עמיר תורג'מן. ג'ורדי קרויף (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
"למדתי ממנו המון", עמיר תורג'מן. ג'ורדי קרויף(צילום: עוז מועלם)
 

 

רק שעם כל ההצלחות, יש סוגיה שעדיין מפריעה לאוהדים – חוסר האמון בצעירים שגדלו במועדון. תורג'מן זכה בשתי אליפויות ודאבל עם הנוער, אבל דווקא יישר קו עם הגישה. "לא משלבים צעירים כי הם חסרי ניסיון, ובמכבי ת"א רוצים הצלחה מיידית. בכל העולם קבוצות שרוצות את כל התארים לא יכולות לספוג 'שכר לימוד'. חייבים שחקנים בכירים עם מנטליות חזקה".

 

אם כך, אז מה בכלל המטרה של מאמן נוער?

"הפער בין גיל 18 ל־21 הוא עצום. חייבת להיות ליגה לשחקנים צעירים, והיום לדעתי זו צריכה להיות הליגה הלאומית".

 

אבל זה יותר מזה. הקבוצה קונה צעירים מבחוץ, כמו שגיב יחזקאל.

"בונים לעתיד, כמו שעושה באר־שבע. שחקן צעיר צריך לעבור תהליך ולשחק מגיל 18 עד 21 במקום שמתאים ליכולות שלו. אחרי זה, אם הוא ברמה, הוא ישתלב

במכבי ת"א".

 

מאמן לפטופ

תורג'מן חווה עונה מלאה ראשונה כמאמן בוגרים, עם הצלחה לא מועטה ב"קבוצה־הבת" של מכבי ת"א ("זה סתם שם סקסי שנתנו בתקשורת. יש ארבעה־חמישה שחקנים שמכבי ת"א משלמת את השכר שלהם"). אבל השבוע מרב תשומת הלב שלו מופנית לנבחרת ולספרד. "אני אחראי על ניתוח הווידיאו, היריבה, השחקנים שלנו. הירידה לפרטים הקטנים אותם אלישע אוסף ומחליט".

 

 

עובד גם עם הנבחרת. תורג'מן עם אלישע לוי  (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
עובד גם עם הנבחרת. תורג'מן עם אלישע לוי (צילום: ראובן שוורץ)

 

כלומר, אתה "מאמן לפטופ" עבור אלישע.

"ללא ספק. עניין המחשב והטכנולוגיה מאוד חשוב. באימונים עובדים שעתיים, רוב העבודה היא מול מחשב".

 

גם אתה מרגיש שינוי בגישה לנבחרת מאשר בימים שלך כשחקן?

"האהבה השתנתה. הקהל יותר חשדן, רוצה לראות נבחרת נלחמת. קהל למוד אכזבות".

 

אז מנצחים בספרד?

"0:3 (צוחק)".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
עמיר תורג'מן
צילום: עוז מועלם
מומלצים