בלי תעודה: כשר, אבל אחרת
השגחה פרטית או השגחה אלוהית: על מסעדות ברחבי הארץ שבחרו בכשרות ללא תעודה ועל כאלה שממשיכות לדבוק בפיקוח של הרבנות. הדיי עפאים: "הסכום שאני נדרש לשלם בעד השגחה פרטית הוא פעוט, אפילו בהשוואה למה שאני משלם על תו התקן האורגני שאנחנו נדרשים להחזיק״
לפני כמה שנים, הכריז נתן כהן, הבעלים של מסעדת ״הבית התימני האורגינלי״ בבאר שבע, שהוא ממשיך לעבוד כרגיל - רק בלי תעודת כשרות. כהן החליט שהוא סומך על עצמו בענייני הכשרות יותר מאשר על המשגיח מטעם הרבנות. וכן, כהן חובש כיפה.
אמירה מסוג זה הייתה אז הפתעה, אבל לאחרונה אנו עדים ליותר ויותר מסעדות ובתי קפה המנוהלים על פי כל כללי הכשרות, אך מטעמים כאלה ואחרים אין להם משגיח וגם לא תעודת כשרות. האם עסקים אלה, הנקראים ״כשר ללא תעודה״, נחשבים כשרים? התשובה היא חד משמעית לא.
בשנת 2014 הוטל קנס על שתי מסעדות ירושלמיות - "קרוסלה" ו"טופולינו", מכיוון שהמשיכו להציג את עצמן כמסעדות "כשרות", גם לאחר שבחרו להפסיק את הפיקוח של הרבנות הראשית. השתיים עתרו לבג"צ וטענו כי משגיחי הכשרות העלו בפניהם "דרישות לא הגיוניות", כמו תשלום נוסף למשגיחים ודרישות לשימוש בירקות מסוג "גוש קטיף" בלבד, ובכך פגעו, לטענתם, בחופש העיסוק.
בג״צ דחה את העתירה נגד הרבנות הראשית, אך בחודש פברואר השנה חזר לדון בה בהרכב מורחב. מסעדת "טופולינו", אגב, כבר מזמן לא בירושלים, וכיום שמה הוא "לוקה ולינו", והיא שוכנת בתל אביב ועושה חייל כמסעדה לא כשרה המוכרת פירות ים ושות'.
אבל נחזור לבג"צ - אז עד שתוכרע הסוגייה, קיימות כיום בפני בעלי מסעדות שתי אלטרנטיבות: האחת, היא לפעול על פי דרישות הכשרות, מבלי להכריז כי המקום כשר, או להסתפק בכשרות של ״השגחה פרטית״. מה שהתחיל בתור פיילוט למודל של כשרות קהילתית שיזמו חיה (שטרן) גלבוע (חברה בקהילת ROI של קרן שוסטרמן) והרב אהרון לייבוביץ', הפך לגוף שמספק אלטרנטיבה לכשרות של הרבנות הראשית.
"השגחה פרטית" הוא גוף המאגד כיום לא מעט בתי עסק בירושלים, וגם כמה בודדים בבאר שבע ובמודיעין, והרעיון פשוט - בחזית המסעדה תלוי כתב אמנה, שבו מתחייבים כלפי הסועדים על שמירת הכשרות במקום. תהליך הצטרפות לכשרות של ״השגחה פרטית״ כולל השתלמות שנערכו לכל צוות המקום, וחתימה על ברית נאמנות בין בית העסק לבין הקהילה שקיומו יפוקח באמצעות ביקורים של מתנדבות ושל רכזות שטח. על מנת לממן את שכרו של רכז שטח בעל העסק מתבקש לשלם כ-400 שקלים לחודש, סכום זעום ביחס לסכומים שנדרשים לשלם בעלי עסקים אשר מחזיקים תעודת כשרות מטעם הרבנות.
מצב הכשרות בארץ מעורר בימים אלה עניין רב, ובחינתו לעומק מגלה שגם במקרה זה המוח היהודי מנצח כל קושי. מצד אחד, פועלות בישראל מסעדות טבעוניות כשרות כמו "מושקא" החדשה של גולן דור, ומצד שני אנו מגלים כי מסעדה בעלת ותק של 20 שנה כמו "פדרו שוק" שבאילת, הפכה להיות מסעדה כשרה, ותוך חודשים ספורים חוזרת לפעול כלא כשרה.
סיפור מעניין לא פחות התרחש במסעדת ״עזורה״ הירושלמית הוותיקה, שעבדה במשך 60 שנה ללא תעודת כשרות, והחליטה פתאום להפוך למסעדה כשרה עם תעודה. ״זה לא שהיינו לא כשרים", מחדד אלרן שרפלר, "במשך 60 שנה המסעדה פעלה על פי ערכי הכשרות הכי מוקפדים שעליהם התחנכנו בבית, ועכשיו החלטנו להוציא תעודת כשרות ממניעים כלכליים בלבד, רק מכיוון שיש לזה ביקוש אדיר לאחרונה".
המגמה ברורה: יותר ויותר עסקים בתחום המזון מעדיפים לפעול על פי המצפון הפרטי בכל מה שנוגע לענייני כשרות, ולוותר על ההשגחה הרבנית ועל תעודת הכשרות. כך עשה גם הבעלים של רשת "Red Burger״, שיש לה שני סניפים פעילים. "הסניף שממוקם באייר פורט סיטי כשר עם תעודה. כאשר ניגשתי לרבנות תל אביב על מנת להוציא תעודת כשרות גם לסניף התל אביבי, נתקלתי בביורוקרטיה מכבידה ובדרישה לעמוד בעלויות גבוהות בהרבה ממה שאני נדרש בתור בעל עסק כשר באייר פורט סיטי", מלין מאור בן שמואל, מבעלי הרשת.
"באמונתי אני מאמין בכשרות, אבל אני גם סבור שאני לא זקוק לרב על מנת להיות כשר. העסק שלי סגור בשבת, אני לא מחזיק מוצרים שאינם כשרים ואין ערבוב בין חלב ובשר. אני אפילו מגיש צ׳יזבורגר פרווה כשר שבו הגבינה עשויה מחלב קוקוס, אבל ברבנות תל אביב כל כך הקשו עלי עד שהחלטתי לוותר על התעודה ולעשות את מה שאני מאמין בו״.
צפו במסעדת "קרייב", מסעדה כשרה עם תעודה בשוק מחנה יהודה בירושלים המוכרת בייקון טלה וצ'יזבורגר מגבינה טבעונית:
טל אורן, הבעלים של ״קפה טל״ במושב אורה סבור כי ״רק אם הבעלים של המסעדה באמת רוצה להיות כשר, המקום יהיה כשר. משגיח כשרות שמגיע ל-15 דקות ביום לא באמת יכול לפקח על כשרות. אנחנו, למשל, מקפידים על כל הלכות הכשרות ברצון ובאהבה שלמה".
השף ליאור בר, שפתח לפני פחות מחודש את ״פסטה בר לוינסקי״, נולד וגדל בבית דתי. הוא למד בישיבה ומכיר את רזי הכשרות, לא פחות טוב מכל משגיח, לטענתו. ״ההכרח לרכוש ירקות רק מגוש קטיף זה מונופול, זה יקר וזה לחלוטין חסר תועלת״, הוא מצהיר.
ויש גם עוד אופציה למי שפחות מחמיר: האחים אבידן, שמחזיקים במקומות בילוי נחשבים בתל אביב כמו ״נלסון״, ״רום סרביס״, ״קונסיירג׳״ ו״סנטרו קפה״, ויתרו על תעודת כשרות מטעמים עסקיים, מכיוון שהם מעוניינים להפעיל את מקומות הבילוי שבבעלותם בסופי השבוע, אבל המטבחים בכל המקומות שלהם כשרים, והם אף מקפידים לרכוש חומרי גלם אך ורק מספקים בעלי תעודת כשרות.
״אני מאמין כי העסק צריך להיות ערכי מכל ההיבטים", אומר הדיי עפאים, מבעלי "משק עפאים", "לכן היה לנו קל מאוד להתחבר להשגחה פרטית. מאוד נוח להיות חלק מהמערך שבנו שם, ומבחינה הלכתית הכשרות שלהם אפילו יותר קפדנית מזו של הרבנות, מכיוון שיש להם השגחה צמודה. אז נכון שלא מכתיבים לנו איפה לקנות את הירוקים שאנחנו משתמשים בהם, אבל כן מחייבים אותנו לבדוק שאין שום חרקים או מזיקים בתוך עלים של חסה למשל, וזה בעיניי הרבה יותר חשוב. הסכום שאני נדרש לשלם בעד ההשגחה הזו הוא פעוט, אפילו בהשוואה למה שאני משלם על תו התקן האורגני שאנחנו נדרשים להחזיק״.
עסקים כשרים ללא תעודה רשמית מהרבנות
המקומות שמופיעים ברשימה זו עובדים ללא תעודת כשרות, תוך שמירה על דרישות הכשרות. בנוסף למקומות האלה ישנם גם עסקים המחזיקים בתעודת כשרות אלטרנטיבית מטעמה של ״השגחה פרטית״ ביניהם ״קפה קרוסלה״ ו״קפה שרגא״ בירושלים, מסעדת ״הודו הקטנה״ בבאר שבע, ״דולצ׳ה״ פיצה בגבעת משואה, ״לה קוצ׳ינה״ ברמת גן, חוות בר קיימא ״משק עפאיים״ ו״קיימא״ ועסקי מזון נוספים.
קטי ועופרה
מה שהיה פעם בית הקפה הראשון בטבעון, נולד מחדש בזכותן של אביטל שרון ויעל גרינברגר, שבתור ילדות היו משחקות באזור, ולא שכחו את זה גם כשבגרו. לפני כמה חודשים השתיים פתחו מחדש את ״קטי ועופרה״, בית קפה חדש לזכרו של בית הקפה המיתולוגי, שהיה אהוב על
תושבי טיבעון.
השתיים מציעות קפה אורגני ולידו מאפי "סקונס" בגרסה מלוחה או מתוקה (22 שקלים ל-2 יחידות) ואוכל של בית קפה: כריכים סלטים וקישים. כדאי לא לפספס את האקשן האמיתי שמתרחש כאן בימי שישי, אז המקום הופך למפגש קהילתי עם הופעות חיות.
על כשרות ללא תעודה: "על מנת להמשיך את המסורת של 'קטי ועופרה המקורי, היינו שמחים לעבוד עם תעודת כשרות, בעיקר כי זה מתאים לסוג האוכלוסייה של טבעון, אך זו פרוצדורה מורכבת מדי עבורנו".
כיכר בן גוריון 1 קרית טבעון, 04-9835522, ראשון-חמישי 8:00-21:00
בלוז כנעני
בר חדש בפרדס חנה כרכור ששם לעצמו כמטרה לתת מחירים הוגנים ומשתלמים. עם ליווי קולינארי של עינת לובטון (שאחראית בין השאר על הפן הקולינארי של הבר המדובר באילת ״5th Avenue״), הורכב למקום תפריט עם 5 מנות קרפצ׳יו שמוגשות בתוך לחמניה (22-42 שקלים), פיש אנד צ׳יפס (39 שקלים), סיגרים תוצרת בית עם טחינה צבעונית (27 שקלים), המבורגר (53 שקלים), באן עם בקר (33 שקלים) וגם פלטת שרקוטרי זוגית (108 שקלים) עם יקיטורי חזה אווז, שייטל, נקניקיות בוטיק, סיגרים ובאן עם בשר.
לצד תפריט ברים משודרג תקבלו במקום מאווירה סולידית ובימי חמישי מנגן במקום די.ג׳י עבור הבליינים הצעירים יותר.
על כשרות ללא תעודה: "אנחנו כשרים רק מתוך כבוד למושבה ולצביון שלה".
המייסדים 33 פרדס חנה כרכור, 050-9144544, ראשון-חמישי 19:00-02:00, שבת 19:00-01:00
אלחנן תרבות לחם
מאפיית לחמי מחמצת עם "מטבח לחם". במהלך השבוע מוכרים במקום לחמי שיפון, אגוזים וכוסמין במחיר 3.5 שקלים ל-100 גרם.
מלבד הלחם יש גם מבחר לא שגרתי של מאפים (12 שקלים ליחידה), וגם פוקאצ׳ות, קרואסונים, בבקת שוקולד של פעם (24 שקלים) ומבחר עוגיות (20 שקלים). בתפריט הלחם תמצאו סנדוויצים מושקעים טבעוניים, עם דגים או עם גבינות (18-24 שקלים), סלט עם קרעי לחם ומנות נוספות כמו וירקות צלויים בטחינה (42 שקלים) או מלנזנה פרמז׳נה מלחם (52 שקלים).
על כשרות ללא תעודה: "זה מרגיש כמו הדרך הנכונה"
קיבוץ משמרות, 04-8838200, ראשון-חמישי 6:00-20:00, שישי 6:00-16:00
כלבא שבוע
בר אוכל מרוקאי שנקרא על שמו של החתן של רבי עקיבא שהיה נדיב ואדיב. המטבח ממוקם מאחורי הבר והשירות הוא לא רשמי: כאשר המנה שלכם תהיה מוכנה תשמעו את שמכם באוויר מתערבל במוזיקה שמחה.
כל המנות מוגשות במקום בתוך לחם פרנה (35 שקלים) או בתוך צלחת (40 שקלים) ובין המנות תמצאו קבב עם ביצה קשה ועגבניה, מנת הבורר - טחול ממולא בשומן ובכבד בקר עם לימון כבוש פלפל חריף בצל ועגבניות צלויות, פרגיות עם רוטב מעושן (35 שקלים) או מנות צמחוניות מהגינה כמו עלי גפן או קולורבי אפוי.
על כשרות ללא תעודה: "בחרתי שלא לעבוד עם הרבנות מכיוון שאני לא מוכן לעבוד עם גופים שמקשים על העסקים, במקום להיות שותפים להצלחה של העסק. אני בא מבית שומר כשרות ואין לי שום דבר נגד כשרות, אבל הסכומים שהרבנות דורשת אינם הגיוניים בהתחשב לכמות העבודה של המשגיח. ישנו גם חוסר אחידות בדרישות, וכל משגיח מציג דרישות אחרות. הרבנות גם קובעת עם אילו ספקים לעבוד, והם יקרים יותר ואינם מאפשרים למשל לעבוד עם כרובית או ברוקולי שזה אבסורד".
דרך מגדיאל 54 הוד השרון, 09-7455504, ראשון-רביעי 11:00-22:00, חמישי 11:00-23:00, שישי 10:00-15:00
גלבי - המקום של ענת
מסעדה ביתית קטנטנה בפאתי שוק הכרמל, שבה ענת מבשלת כבר 7 שנים אוכל ביתי טבעוני. במטבח יש פתיליות ומעליהן סירים ענקיים עם תבשילים כמו קוסקוס (38 שקלים) מרקים שונים (30-35 שקלים) ופלפל או קישוא ממולאים אך מנת הדגל של המקום היא חומוס חצילים (30 שקלים).
על כשרות ללא תעודה: "אני לא מאמינה בהשגחה הרבנית אלא בעצמי".
סמטת הכרמל 23, 052-4097455, שני-חמישי 9:00-19:00, שישי 9:00-18:00
דורמא
חומוס בר שכונתי שנפתח ממש לאחרונה, שבו מגישים גם סלטים מיוחדים כמו סלט בורגול, חציל קלוי עם בצל שרוף וטחינה ומבחר מנות החומוס שהוא מציע, כולל חומוס גרגרים (24 שקלים), חומוס פול (24 שקלים), מסבחה (24 שקלים) וחומוס בובס (28 שקלים).
החומוס מוגש עם פיתות, חמוצים ביתיים וסחוג תוצרת בית, ואפשר גם להזמין את הסלטים בתור מנות לצד החומוס. עבור ילדים יש בתפריט מנת ילדים מיוחדת של תפוח אדמה אפוי בצורת צ׳יפס, סלט קטן, חומוס ופיתה (15 שקלים). בצהריים תוכלו להזמין כאן מעסקית שכוללת חומוס סלט ולימונדה ב-35 שקלים.
על כשרות ללא תעודה: "כי שבת הוא יום למשפחה וכי ההשגחה של הרבנות אינה נתפסת כאמינה".
שדרות ההשכלה 1 תל אביב, 03-5453040, ראשון-חמישי 10:00-17:00, שישי 9:00-16:00
פסטה בר לוינסקי
בר קטן שבו 15 מקומות ישיבה בלבד, ובו מגישים מנות פסטה תוצרת בית, המכילות מרכיבים כמו קרם עגבניות שבושל במשך 4 שעות, סרדינים ואנשובי איכותיים ועוד. גם הפסטה שמוגשת במקום היא איכותית מכיוון שהיא מיוצרת במקום מקמחים מיוחדים, ויש כאלה שהן נטולות גלוטן, פסטות מקמח מלא אורגני וגם פסטה מקמח כוסמין. מי שעומד מאחורי המקום הוא ליאור בר, שגדל בבית דתי ואף למד בישיבה, ומשמש כטבח כבר 15 שנים.
על כשרות ללא תעודה: "כמי שבא מבית דתי אני מכיר את נושא הכשרות, ולכן אני לא מוצא סיבה לשלם לרבנות על ההשגחה. מעבר לכך, הרבנות פועלת כמונופול וזה נראה בעיניי חסר טעם ויקר".
נחלת בנימין 84 תל אביב, ראשון-חמישי 12:00-17:00, שישי 12:00-15:00
Home Made
מסעדה-מעדנייה עם אוכל ביתי באווירה של בית, שבה תוכלו לאכול "אוכל פועלים" משודרג ולהרגיש כמעט כמו בבית. במקום אפשר גם לקנות אוכל מוכן הביתה, ובקיוסק קפה שצמוד למסעדה תוכלו לשתות קפה ועוגה. אם תגיעו בצהריים אל תוותרו על העסקית המשתלמת שמחירה 54 שקלים (כי בתמורה גם מקבלים נוף של סלבס מקומיים שפוקדים את המקום לא מעט).
על כשרות ללא תעודה: זיו גולדשטיין מבעלי המקום: "אני מגדיר את עצמי כמישהו שלא אוהב לשלם כסף ללא תמורה, ואני ממילא קונה רק מוצרים כשרים ולא מעוניין לעבוד בשבת מטעמים אגואיסטים. התמורה שהרבנות מציעה תמורת הכסף שהיא גובה בעד תעודת הכשרות, אינו מוצדק בעיני".
הנציב 18 תל אביב, 03-6248111, ראשון-חמישי 8:00-17:00
מהרג׳ה
מסעדה הודית ותיקה ומוערכת שנמצאת בסמוך לשוק רמלה. בחזית המקום חנות ממכר למוצרים המיובאים מהודו, ובמסעדה אוכל צמחוני וטבעוני המבושל בשיטות מסורתיות המשמרות את הטעמים המקוריים. התפריט מציע מנות כמו בטטה וואדה (18 שקלים ל- 2 יחידות), סמוסה פנג'בי (20 שקלים ל-2 יחידות), מהרג'ה טאלי, (45 שקלים), בייגן מסאלה, (30 שקלים), פניר פלאק, (37 שקלים) ומנות נוספות.
על כשרות ללא תעודה: "מעבר לעובדה שהמסעדה סגורה שבת, היא מציעה רק מזון צמחוני וטבעוני ללא בשר, ללא ביצים, ללא דגים. כך שבאופן טבעי לא היה נראה שיש צורך בתעודת כשרות. במהלך כל שנות הפעילות גם לא עלתה דרישה כזו מהשטח, כי השומרים על הכשרות אוכלים במסעדה ולא מרגישים שיש להם מה לדאוג בשל העובדה שאין בשר דגים וביצים".
הרצל 87 רמלה, 08-9223534, ראשון-שני 10:00-21:30, שלישי 10:00-17:00, רביעי - חמישי 10:00-21:30, שישי, 10:00-15:30
מאפיית ג׳יקובס
מאפיית בוטיק בעלת 75 שנות ניסיון באפייה, אשר שייכת למשפחת "ודש". מלבד 20 סוגי לחם המאפייה מציעה גם מגוון מוצרי בולונז'רי צרפתי, בגטים, לחמניות ןקישים. בצמוד למאפייה פועל גם בית קפה שמציע תפריט תפריט חלבי עם מנות שנולדו מתוך המוצרים שנמכרים במאפייה, כמו חביתה ים תיכונית (44 שקלים) ומאפה בלקני עם גבינות עזים ותרד (38 שקלים).
על כשרות ללא תעודה: "זו הדרך שבה אנו מאמינים".
איתן 1 (מתחם הקאנטרי החדש), קריית אונו 03-5511333, ראשון-חמישי 7:00-23:00, שישי 7:00-16:00
קפה טל
קפה טל שבמושב אורה הוקם לפני 5 שנים על ידי הזוג טל וימית אורן. המקום התחיל מביקתת עץ עם 2 שולחנות, שבה מכרו קפה טוב וג'חנון בעבודת יד, והפך לבית קפה היושב בתוך בוסתן שגם אותו מטפח טל בעצמו. ייחודיות נוספת שיש במקום מתבטאת במבחר מקומות ישיבה שונים כמו שטחי מרבץ, שולחנות פיקניק, ברים ונדנדות. את האוכל מכינים במקום ממוצרים כשרים מתוך בחירה, מרצון ומאהבה.
על כשרות ללא תעודה: טל אורן: "רק אם הבעלים רוצה להיות כשר המקום יהיה כשר".
הנרקיס 122 אורה, 052-4740562, ראשון-רביעי 7:00-23:00, חמישי 7:00-24:00, שישי 8:00-15:00
פלורה
פיצריה ירושלמית צעירה שממוקמת בשוק מנה יהודה. במקום מגישים פיצה נפוליטנית ופסטה מסוג פרפדלה, שמגיעה בכמה וריאציות (38 שקלים). מחיר הפיצה 44-49 שקלים ומחיר התוספות 3-8 שקלים, ויש גם קלצונה (27 שקלים) ו-2 סוגים של סלטים (33 שקלים).
על כשרות ללא תעודה: "מאוד רצינו להיות כשרים, אך מניסיוננו בעבודה במסעדות ידענו שזה לא תקין מבחינת מה שאנחנו מאמינים בו, לכן בחרנו לשמור על הכשרות ללא תעודה כי אנחנו סומכים על עצמנו. בהמשך נשקול את הכשרות האלטרנטיבית".
הדקל 2 ירושלים, 02-6222216, ראשון-רביעי 12:00-24:00, חמישי 12:00-02:00, שישי 12:00-16:00, שבת 20:00-01:00
אנונה
בית קפה שכונתי קטן שנפתח לפני 12 שנים בשכונת מגדל, והפך להיות ביסטרו מרווח שפועל כיום בשכונת ברנע. מלבד קרואסונים מציעים במקום תפריט הכולל ארוחות בוקר, מנות טבעוניות, כריכים, סלטים, דגים ופסטות ומנות כמו פילה דניס על ריזוטו דלעת (88 שקלים) ומעורב ים שהוא תבשיל תאילנדי עם קרם קוקוס ולמון גראס.
על כשרות ללא תעודה: "קרוב ל-12 שנים עבדנו עם הרבנות, וכשרות בעיניינו זה יחס מכבד ותשלום הוגן לעובדים וגם שימוש בחומרי גלם מצויינים. עיקר המחלוקת עם הרבנות נוצרה סביב עניין הירקות, מכיוון שישנם ירקות שאסור בכלל להשתמש בהם וכל העלים חייבים להיות 'ירק עלים ללא תולעים' שהוא ירק שידוע בכמויות אדירות של רעלים שמבחינתנו. החלטנו להיצמד לאמת שלנו ולעבוד ללא תעודה כשאנחנו מקפידים ביתר שאת על כל עניין הכשרות".
אנונה קפה, הרצל 30 בית פרנק, אשקלון, 08-6723881, ראשון-חמישי 8:00-22:00, שישי 8:00-14:00
אנונה, יפתח הגלעדי 17 אשקלון, 08-9123697, ראשון-חמישי 8:00-22:00, שישי 8:00-14:00
Luchana
מסעדה איטלקית כפרית שממוקמת בתחנת דלק בכניסה למושב אמונים. המסעדה מציעה תפריט טעימות שכולל מנות ראשונות המוגשות למרכז השולחן, מנה עיקרית לכל סועד וקינוח אישי במחיר 150 שקלים לאדם.
על כשרות ללא תעודה: מאתר המסעדה: ״אין לנו תעודת כשרות, אבל כל המוצרים כשרים, המסעדה סגורה בשבת (אנחנו שומרים שבת). הירק לא מגוש קטיף אבל נשטף בחומר סטרילי".
תחנת דלק בכניסה למושב אמונים, 08-8661396, ראשון-חמישי 17:00-23:00
הבית התימני
נתן כהן הוא גם הבעלים גם הטבח וגם המלצר במסעדת הפועלים הזו שבתפריט שלה תמצאו את כל הרפרטואר של מאכלי העדה התימנית וגם אוכל שיכול לענות על ההגדרה ״ביתי״. מלבד הגחנון והקובנה הוא יגיש לכם גם קציצות, קבב עסיסי וגם ממולאים. כל המנות מוגשות סלטים, אורז, ופיתות הנאפות בטאבון (20-60 שקלים למנה).
על כשרות ללא תעודה: "כי אני סומך על עצמי יותר ממה שאני סומך על הרבנות".
הרצל 25 באר שבע, 08-6288858, ראשון-שישי 12:00-17:00