שתף קטע נבחר

גם אבא בחופשת לידה

גידול הילדים נחשב באופן מסורתי כעניין נשי, אך בשבדיה, יותר ויותר אבות הפנימו את היתרונות הגלומים בחופשת הלידה והבינו איך זה מסייע לפיתוח הקשר עם בנות זוגם ועם ילדיהם בשלב כה מוקדם לחייהם

שבדיה היא המדינה הראשונה בעולם שהחליפה את חופשת הלידה בחופשת אבהות. זה קרה בשנת 1974 וכמה שנים לאחר מכן, בסוף שנות ה-70, הרשויות יזמו בזמנו קמפיין מיוחד עם אחד הגברים הפופולאריים ביותר בשבדיה, מרים המשקולות המפורסם לנהרט דולגרן, כדי לעודד את הגברים במדינה לקחת חופשת לידה. בשיא הקמפיין פורסמה תמונה של דאלגרן השרירי מחזיק תינוק בזרועותיו תחת הסלוגן "אבא בחופשת לידה!"

 

יותר מ-40 שנה לאחר מכן אנו יכולים לומר שהשינוי נעשה וכיום המשפחות השבדיות מחלקות את חופשת הלידה בין שני ההורים וכך האבות זוכים לזמן איכות עם ילדיהם הצעירים ואף מעצימים את הקשר שלהם עם בנות הזוג. אך למרות זאת יש מקום לשיפור. אנו עדיין שואפים שיותר אבות יכירו בזכות שלהם ויהנו מחופשת לידה ומזמן איכות עם ילדיהם.

 

חופשת לידה בשבדיה - אחת הנדיבות בעולם

שבדיה עושה הכל כדי לעודד שיוויון ואחריות משותפת והיא נחשבת לאחת המדינות הנדיבות בעולם בכל הקשור להורות. כשגריר שבדיה בישראל אני נשאל לא פעם על הנושא ובכל פעם אני מגלה עד כמה הציבור הישראלי סקרן ורוצה לדעת יותר פרטים על השיטה השבדית. המדינה מעניקה 480 יום חופשת לידה במהלכה כל הורה זכאי לקבל כ-80% משכרו. ניתן לחלק את הימים בין ההורים, אך לכל אב שמורים לפחות 90 יום. אם האב לא מוכן או לא מסוגל לקחת את חופשת הלידה, הימים הנזקפים לזכותו לא יכולים להיות מנוצלים על-ידי האם. בנוסף, כל אב זכאי גם ל-10 ימי חופשה לאחר שהילד נולד.

 

 

למרות ששבדיה דוגלת בשיוויון בין המינים עדיין קיימים פערים בין גברים לנשים בשוק העבודה ובהבדלי השכר. אחת הסיבות העיקריות לכך היא חלוקה לא אחידה של חופשות הלידה בין הגברים לנשים. כדי לעודד שינוי גם בעניין הזה המדינה מעניקה בונוס מיוחד כדי לעודד חלוקה שיוויונית של חופשת לידה. ככל שההורים משתפים ביניהם יותר ימים, הבונוס שיקבלו יהיה גבוה יותר ויכול להגיע עד לסכום של 15,000 קרונה (כ-6,000 שקלים). כמו כן, בימים אלה נבדקת האפשרות להגדיל את ימי חופשת הלידה לאבות.

 

לצערינו, חלוקה של חופשת הלידה בין שני ההורים אינה אפשרית במקומות מסוימים ומדינות רבות עדיין אינן מאפשרות חופשת לידה לאבות. בתרבויות מסוימות טיפול בתינוקות אינו מתאים לנורמות הגבריות הנהוגות באותו המקום וזה לא עולה בקנה אחד עם הגדרת הגבריות. בישראל, המחוקקים רק הצביעו בעד הגדלת קיצבאות הלידה, האימהות נהנות כעת מחופשת לידה בת 15 שבועות ודבר חופשת הלידה לאבות עלה לאחרונה על סדר היום יותר מבעבר. חברות מסוימות, כמו למשל חברת ההייטק השבדית "קלרנה" שבסיסה בת"א, בוחרות להעניק לעובדיהן חופשת לידה נדיבה יותר ממה שחוק זה מאפשר. הניסיון השבדי משנות ה-70 מלמד אותנו שההתפתחויות הללו חשובות למשפחות, לבודדים ולחברה כולה.

 

ההשפעות החיוביות של ההורות המשותפת

למעורבות הפעילה של הגברים כאבות וכמטפלים יש חשיבות עצומה גם בבניית הקשר עם בנות זוגם. בדרך זו הנשים יכולות להגשים את עצמן ביותר מובנים ויש להן את האפשרות לפתח ולבנות את הקריירה שלהן ולהפוך לחלק משמעותי משוק העבודה. מלבד עניין השיוויון היא תורמת ומעצבת את חייהם של גברים וילדים. מחקרים רבים שנערכו בנושא הראו בבירור שאבות המעורבים יותר בחיי המשפחה עוזרים לילדיהם לשגשג בעתיד.

 

מחקרים נוספים מוכיחים שיש קשר חזק בין מעורבות פעילה של האב בגידול ילדיו לבין התפתחות קוגנטיבית גבוהה ולהישגים בבית הספר. זה תורם גם לבריאות נפשית טובה יותר בקרב הבנים והבנות ולשיעור נמוך של פשיעה בקרב הבנים. מעורבות הורית תורמת גם לאבות וגורמת להם להיות בריאים ומאושרים יותר. גברים המעורבים באופן משמעותי בגידול ילדיהם מדווחים שזהו אחד המקורות החשובים עבורם לאושר ולרווחה.

 

כמי שמכיר מקרוב את הנושא אני יכול לומר שכולם נהנים יותר כשהאב לוקח חופשת לידה. הכרה בצעד זה מקדמת את הכלל והיא מהווה צעד חשוב וחיוני לקידום רווחתם של הילדים ושיוויון בין המינים בבית, בעבודה ובחברה כולה. אין לי ספק שתחילת השינוי שאנו חווים כעת בישראל יתרום בעתיד לחברה הישראלית ובסופו של דבר גם המדינה עצמה תרוויח מהשינוי.

 

הרעיון של חופשת לידה לאבות מועברת לציבור גם בדרך אמנותית: תערוכת "האבות השבדים" שתוצג במסגרת יריד האמנות "צבע טרי" בין התאריכים 28 במאס ל-1 באפריל,  מראה את סיפורם של האבות שלקחו חופשת לידה ובחרו להישאר בבית עם ילדיהם לפחות 6 חודשים. הצלם, יוהן בבמן, בוחן מדוע האבות האלה לקחו חופשת לידה, מה מעניקה להם החוויה וכיצד זה השפיע על מערכת היחסים עם בנות הזוג שלהם, הילדים ושאר בני המשפחה. לאחר מכן תוצג התערוכה גם בכנסת. אני מזמין את הציבור הישראלי לבוא ולהתרשם.

 

הכותב הוא שגריר שבדיה בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרל מגנוס נסר. צילום: נופר בוגנים
מומלצים