שתף קטע נבחר

מכורים

יושבי ראש ש"סוגרים ביניהם תוצאות ומחליפים מעטפות". שחקנים ש"יעשו הכל כדי להרוויח כסף מהצד". משערים עצמיים תמוהים, דרך פנדלים הזויים ועד תוצאות אסטרונומיות: שורה של עדויות מתארת שגרה בלתי נסבלת של הטיית משחקים בליגות הנמוכות

כל מי שמבקר במשחקי הליגות הנמוכות מכיר את התחושה. מגרש מרופט, משטח דשא עקמומי וכמה מאות אוהדים בטריבונה. פתאום מתפתחת על הדשא דרמה קטנה: שני שערים בהפרש של שתי דקות שגורמים למהפך בתוספת הזמן, הרחקה אחרי עבירה ברוטלית ברחבה ופנדל שמביא לניצחון מפתיע של הקבוצה הנחותה משמעותית (לעיתים היא אחרונה בטבלה), או מבול של שערים במחצית השנייה שמסדר תוצאה אסטרונומית של 3:6.

 

בהתחלה ההתלהבות סביב הדרמה גדולה, כי זכית ליפול על יופי של משחק. גם אם התפאורה מסביב לא נוצצת (לפעמים זה אפילו מוסיף לרומנטיזציה), קיבלת בלייב סיפור נפלא. אבל מה אם הכל היה הצגה? הטיית התוצאה לטובת המהמרים שמתחבאים מאחורי הקלעים וגורפים רווחים נאים? או אולי סיכום מראש בין בעלי המועדונים בהתאם לאינטרסים משותפים?

בהתחלה הסיפור נפלא אבל אז עולה תהייה האם הכל אמיתי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בהתחלה הסיפור נפלא אבל אז עולה תהייה האם הכל אמיתי(צילום: AFP)

 

במקרה כזה, כל ההתלהבות והרומנטיקה הן פתטיות במיוחד, אבל יותר מכך: מדובר ברמאות ובשקר שפוגע באחד העקרונות הכי בסיסיים בספורט – הידיעה שהתחרות שמתרחשת מול עיניך היא אותנטית, שכולם עושים הכל כדי לנצח.

 

"כל הליגה מכורה"

התלונות והשמועות סביב מכירות משחקים בליגות הנמוכות עולות ויורדות מהכותרות, אבל בשטח כולם מדברים על הרעה החולה כל הזמן. כמו סוד גלוי שאיש לא מצליח ממש להוכיח או לא באמת רוצה לחקור לעומק. מדי פעם מתפוצצת פרשייה, חברת חקירות מגויסת לנושא, אבל ברוב המקרים זה מסתיים בלי כלום. הרבה עשן סמיך ואיש לא מוצא את האש, בטח לא מכבה אותה.

 

הדיבורים מגיעים משחקנים, ממאמנים, מיושבי ראש וגם משופטים שמריחים בזמן אמת שמשהו מוזר מתרחש במשחק שהם מנהלים. לפעמים החשדות הם סביב השופטים עצמם.


הרומנטיקה הופכת פתטית (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
הרומנטיקה הופכת פתטית(צילום: עוז מועלם)

 

מה שמאפשר את מכירות המשחקים היא העובדה שקשה מאוד להוכיח את החשדות. שחקנים שעושים שגיאה בהגנה או מכשילים חלוץ ברחבה בצורה חסרת אחריות אפשר לראות בהרבה משחקים ברמות הכי גבוהות. בליגות הנמוכות זה אפילו קל יותר, כי המשחקים לא מצולמים ואת רצף הטעויות המוזרות שהביאו לשלושה שערים בעשר דקות ראו מקסימום 200 איש בטריבונה.

 

שחקן ותיק בליגות הנמוכות (שמו שמור במערכת) מספר על התופעה ומדבר בצורה חד־משמעית: "בטח שיש מכירות, כל הליגה הזו מכורה. היינו מגיעים ביום חמישי לאימון המסכם ואנחנו מתאמנים עם ההרכב הכי חזק. פתאום מגיע יום שבת, חמישה שחקנים מהנוער עולים בהרכב ואנחנו מקבלים 4:0 או 5:0. היה גם מקרה שהיו"ר הולך מאחורי השער ומדבר עם השוער שלנו, ובדקה ה-80 הכדור בידיים של השוער ופתאום הוא נכנס".

 

אותו שחקן מוסיף בפטאליות: "תמיד היה את זה ותמיד יהיה. יושבי ראש בליגות הנמוכות תמיד היו לוחצים על מאמנים, ולמעשה הם קובעים את ההרכבים".

 

גם שופטים מעורבים בהטיית משחקים?

"שופטים מוכרים, אבל לא כמו שחקנים ובעלי קבוצות. לפעמים היינו מקבלים שריקה לפנדל הזוי בדקה ה־90, אבל זה לא כמו יושבי ראש ומה שהם עושים".

 

"שופטים מוכרים, אבל לא כמו בעלי קבוצות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"שופטים מוכרים, אבל לא כמו בעלי קבוצות(צילום: אורן אהרוני)

 

שחקן אחר שנדד בין רבות מהקבוצות בליגות ב' ו־ג' ממשיך באותו טון: "30 שנה שיחקתי בליגות הנמוכות ובמגזר הערבי, ושם הכי קל למכור משחקים. יושבי ראש סוגרים ביניהם תוצאות, שופט יכול להכריע משחק בדקה ה־93 גם אם השוער תפס יום אדיר. פתאום שריקה לא הגיונית גומרת משחק".

 

גורם מקבוצה בליגה א' מספר על משחק שנערך העונה במחוז צפון ובו נרשם מהפך דרמטי בדקות הסיום: "שחקן מהקבוצה שלנו אמר לי שהוא חושד שחברים שלו מכרו את המשחקים מול אותה יריבה. היו"ר שם מחליט הכל, והמאמן הוא רק בובה".

 

שוער ששיחק בליגות הנמוכות מאיר את התופעה מהזווית שלו: "שיחקתי בעבר בקבוצה מליגה ב', יצאנו למשחק חוץ ובהפסקה היה 0:0. במחצית השנייה החליפו את הבלם שלנו, פתאום הבלם שהכניסו שם לי בדקה ה־90 גול עצמי ואנחנו מפסידים. בסוף המשחק אתה רואה את שני יושבי הראש מחליפים מעטפות. מסתובב שם הרבה מאוד כסף. גם כששיחקתי בקבוצות אחרות בליגות האלו ראיתי תופעות דומות. היו נסגרות עסקאות במחציות".

 

"בסוף המשחק ראיתי שמחליפים מעטפות" (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
"בסוף המשחק ראיתי שמחליפים מעטפות"(צילום: דורון גולן)

 

באמצע משחק?

"כן. היו שומעים ברדיו שהיריבה לתחתית הפסידה והיו נכנסים ביניהם לסגור עסקה. מי שאומר שאין כסף בליגות הנמוכות, שקרן. מי שאומר שאין מכירות, שקרן. יו"ר קבוצה הציע לי פעם כסף, יצא שהפסדנו בלי שאני אמכור. הזמינו אותי לחברת החקירות ויצמן־יער ויצאתי דובר אמת. הכי קל להפיל על שוער שהוא מכר. בליגות האלו יושבי ראש מחוברים אחד לשני ויש הרבה מאוד מכירות".

 

שחקן אחר מוסיף לגבי החקירות בנושאים הללו: "ויצמן־יער זה בולשיט, הם לוקחים המון כסף מההתאחדות, אבל לא עולים על מכירות. אי אפשר לעצור מכירות".

 

גורם הקשור לחברת החקירות אמר השבוע בתשובה לשאלה אם ידוע לו על מכירות משחקים בשנים האחרונות: "כל הזמן יש פעילויות חקירה. אני זוכר לפחות מקרה אחד. אני לא רוצה להיכנס לפרטים. נושא הטיות המשחקים תמיד קיים. אנחנו תמיד באים ובודקים, ומה שמבשיל לכתב אישום מעבירים הלאה גם למשטרה".

 

"כל הזמן יש פעילויות חקירה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"כל הזמן יש פעילויות חקירה"(צילום: shutterstock)

השלמת הכנסה

הקלות שבה אפשר להטות משחקים ותוצאות בליגות הנמוכות נובעת משלושה גורמים מרכזיים: 1. העובדה שהמשחקים לא מצולמים; 2. מדובר בליגות חצי חובבניות והשחקנים מקבלים שכר נמוך, אם בכלל. במצב כזה, השלמת הכנסה של אלפי שקלים תמורת מכירת משחק הופכת למפתה מאוד; 3. בשלבים מתקדמים של העונה אין לקבוצות מרכז הטבלה על מה לשחק, ולכן קל יותר לשדל שחקנים מהקבוצות הללו.

 

באשר לסעיף השלישי, בהתאחדות ניסו למזער את הסיכון ולהקטין את מספר המשחקים חסרי החשיבות. לצורך כך הכניסו לפני מספר שנים את שיטת הפלייאוף גם בליגות הנמוכות. עם זאת, השוער מהעדות הקודמת טוען נחרצות: "הפלייאוף לא הקטין את המכירות".

 

מנהל הליגות החובבניות אבי לוי דווקא משדר אופטימיות: "בחמש־שש השנים האחרונות יש ירידה דרסטית בדבר הזה. מאז שהנהגנו את שיטת הפלייאוף לעלייה ולירידה כולם משחקים עד הסוף. השבת אנחנו גומרים את ליגות ב' הסדירות וכמעט לא שלחנו את ויצמן־יער למגרשים. אין רינונים. אין בטן בליגה, ומשחקים עד הסוף".

 

מנהל הליגות הנמוכות בהתאחדות, אבי לוי (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מנהל הליגות הנמוכות בהתאחדות, אבי לוי(צילום: אורן אהרוני)

 

הפעלתם אותם העונה?

"במקרים בודדים, בתלונות שקיבלנו ושמועות שהיו. לא בצורה דרסטית כמו שהיה לפני שיטת הפלייאוף".

 

אז השנה אין כלום ובחמש השנים האחרונות העסק נקי?

"יש ירידה דרסטית בתלונות ובחשדות. אם אנחנו מקבלים מידע, מיד חוקרים לעומק. מרגישים שינוי, ויש ירידה בכל שנה בתקציבים לשליחת פיקוח למגרשים".

 

אתה טוען שהליגות הנמוכות מסתיימות בצורה כשרה?

"כל שנה ושנה בשנים האחרונות זה מסתיים כשר. מי שיורד ליגה אף פעם לא מאשים את עצמו ותמיד טוען ש'לקחו לי, עשו לי'. בעונה הבאה יהיה פלייאוף עלייה גם בליגה ג'".

 

ועדיין יש הרבה חשדות ושמועות. מתי זה הבשיל לחקירת משטרה ולכתב אישום?

"הפעם האחרונה שעירבנו את המשטרה בנושא הזה הייתה לפני חמש־שש שנים. זה היה במקרה של מאמן מאום אל־פאחם, סמיר עיסא".

 

"הפעם האחרונה שעירבו משטרה הייתה לפני חמש-שש שנים" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"הפעם האחרונה שעירבו משטרה הייתה לפני חמש-שש שנים"(צילום: אורן אהרוני)

 

"תכבוש, אל תקשיב לו"

ומה באשר לטענה שבגלל השכר הנמוך בליגות הללו קל יותר לגורמים בהימורים לא חוקיים לפתות שחקנים עם הצעות לכסף מהיר וקל? שחקן בליגה א' מודה: "בליגה הזאת אפשר לעשות המון כסף מהצד, וברור שיש מכירות. כשקבוצות לא משלמות לשחקנים, אז הם יעשו הכל להרוויח כסף". שחקן אחר בליגה השלישית הודה שפנו אליו בהצעה להטות משחק, ותיאר זאת בצורה מעט ציורית: "חוץ מלאנוס אותי הציעו לי הכל כדי לתת להם את המשחק".

 

סדרת מערכונים בתוכנית הסאטירה "אנחנו במפה" מתארת קבוצה מליגה נמוכה שמעורבת בעקביות במכירת משחקים. התיאורים מהשיחות שמתרחשות באוטובוס הקבוצה נשמעים מוקצנים, אבל העדות הבאה – מפי גורם מאחת הקבוצות בליגה א' – מוכיחה שלעתים המציאות עולה גם על דמיון התסריטאים.

 

"היה מתווך שמכיר את שתי הקבוצות, והם סיכמו על מכירת המשחק ביניהן", הוא מספר. "בסביבות הדקה ה־80 בלם של הקבוצה המוכרת כבש שער עצמי, והם הפסידו. המצחיק הוא שבסוף הקבוצה המנצחת לא שילמה למפסידה, דפקו לה ברז. לאחר המשחק הזה היחסים בין הקבוצות הידרדרו. אחרי שנה הן נפגשו שוב, והקבוצה הקונה סירבה לתת את המשחק וכאילו להחזיר להם".

 

שחקן מליגה אחרת מעיד על תדריך שקיבלו הוא וחבריו לפני משחק שקבוצתו קנתה: "מישהו מחברי ההנהלה נכנס לחדר ההלבשה ואמר לנו בפירוש: 'אם תהיה קטטה או משהו כזה, אל תדאגו. הכל בסדר, אבל אל תתקרבו. הם נתנו לנו את המשחק, אבל פחדו מהאוהדים שלהם'".

 

והנה דוגמה ממשחק מהמחזור האחרון בליגה ג', שבו נרשם אירוע מחשיד במיוחד. קבוצה אחת בצמרת, השנייה כבר איבדה עניין בליגה. בדקה ה־75, במצב של 0:1 לטובת הקבוצה ששואפת לעלות לליגה ב', נפסק פנדל לזכות הקבוצה ממרכז הטבלה. מאותו רגע, מה שאירע על הדשא נראה כמו פארסה אחת גדולה.

 

עד ראייה מספר: "לקח זמן עד לביצוע הפנדל. המנהל של קבוצת הצמרת הלך לספסל של היריבה והתלחשש שם עם האנשים. מי שהיה אמור לבעוט הוזז הצידה, מנהל הקבוצה לא אישר לו לבעוט. הוא הורה לשחקן אחר לבעוט במטרה שיחמיץ. השחקן השני ניגש לכדור ופשוט שלח מסירה לשוער היריבה. זה לא מפתיע, אבל זה היה מאוד שקוף".

 

צופים ביציע צילמו את הבעיטה התמוהה, ובסרטון אפשר

לשמוע אוהדים קוראים לשחקן הבועט: "תכבוש, אל תשמע לו, זה מכור, זה מכור". לאחר ההחמצה המביכה הם צעקו לו: "צילמנו את זה, צילמנו את הפנדל הזה בלייב". המשחק הסתיים בתוצאה 0:2 לקבוצת הצמרת. אם זה לא מספיק, אחרי המשחק העלו שחקני המפסידה תמונה שלהם בפייסבוק מחויכים יחד עם השוער ש"הציל" את הפנדל.

 

"כולם לפוליגרף"

בשנים האחרונות מתרבות השמועות על כך שמכירות המשחקים תפסו תאוצה גם בליגה הלאומית. אמנם מדובר בליגה מקצוענית, והמשחקים בה מצולמים ומסוקרים בעקביות, אבל הטענות מספרות כי המגיפה הגיעה גם לשם. לא פעם מתארים אנשי כדורגל את הלאומית כ"ליגה משוגעת" ש"הכל יכול לקרות בה". השאלה הגדולה היא האם השיגעון הזה, חוסר היציבות והתוצאות המפתיעות הם לא פרי של כספים ואינטרסים שעוברים מצד לצד.

 

מנכ"ל הפועל נצרת־עילית גיל ברעם מודה ששמע לא פעם את הדיבורים הללו, אבל לטענתו "היום הכל יותר מקצועי. יש מענקי מיקום, מענקי שידור, יותר חשיפה ויותר שידורים. זה לא הימים שלא היית רואה מי נגד מי, מתי, איפה, כמה ולמה. לדעתי, יש היום הרבה פחות שמועות ודיבורים סביב משחקים. אבל אין ספק שהליגה הלאומית צריכה להשתנות מקצה לקצה כדי שלא יהיו אפילו חשדות".

 

שחקני נצרת עילית. "הליגה הלאומית צריכה להשתנות" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
שחקני נצרת עילית. "הליגה הלאומית צריכה להשתנות"(צילום: אורן אהרוני)

 

ועדיין יש הרבה שמועות וחשדות, והטענה היא שלא מצליחים להוכיח.

"כל הזמן יש שמועות, זה לא בריא. צריך לנקות את הכדורגל הישראלי. להעביר את כולם במכונת אמת, וכל מי שיש בו איזה נגע או משהו חשוד - שלא יוכל לעבוד בליגה הזו. כמו בכל מקום עבודה מסודר".

 

אתה מציע להעביר בפוליגרף את השחקנים ובעלי התפקידים?

"כן. צריך לעשות את זה פעם אחת ולתמיד ולהסיר את החשדות, שכולם יידעו שהכל כשר, שאנשים יידעו שיש עליהם סוג של פיקוח ושלא כל אחד יכול לעשות פה מה שהוא רוצה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים