שתף קטע נבחר

הרב של הארי פוטר מגיש: "הגדת הוגוורטס"

מה בין גובלינים ובעלות? הארי פוטר וחז"ל? סלית'רין והבן הרשע? הוגוורטס ויציאת מצרים? הלהיט של פסח בקרב יהדות ארה"ב, על פי "אמאזון", הוא "ההגדה הלא רשמית של הוגוורסט". מאחוריה עומד הרב משה רוזנברג. "הרב של הארי פוטר", בשבילכם

 

הארי פוטר בא לסדר: הלהיט של חג הפסח בקרב יהדות ארה"ב, על פי "אמאזון", הוא "ההגדה הלא רשמית של הוגוורטס". מקום ראשון בקטגוריית "החיים היהודיים" והפריט הנמכר ביותר לפסח השנה. מאחורי ההגדה עומד הרב משה רוזנברג, רב קהילת "עץ החיים" בקיו גרדנס הילס, ניו-יורק; מרצה ו"ג'ודו טק" (מומחה לשילוב יהדות וטכנולוגיה) באקדמיית סאר בריברדייל. אה, והוא גם ידוע בתור "הרב של הארי פוטר".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

הרב רוזנברג מתגורר בקווינס ואב לשבעה ילדים (שהיו שותפים בעריכת ההגדה ופרסומה במדיה). הוא אוחז בידיו רקורד של אנלוגיות לספרי הסדרה, ובהם אנלוגיה בין סדרת הספרים לתנ"ך שהתפרסמה בשנת 2011. מי שייסד את "מועדון הארי פוטר" ב"סאר", חי על פי המוטו: קדושה נמצאת בכל מקום, אם אתה יודע איך לחפש.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

  • מכות מפרסי עם בצל ירוק: מנהגי הסדר הכי מוזרים

     

    את ההחלטה לכתוב את "ההגדה האלטרנטיבית של הוגוורטס" הוא מסביר במתן אמצעי לצעירים ולמבוגרים לקיים שיחה משמעותית על פסח ועל ערכי החג, ועל הדרך "להקסים את האורחים". על פי ביקורת הגולשים זה כנראה עובד: ההגדה המאוירת מכילה את הטקסט הפורמלי של ההגדה בעברית ובאנגלית, ומביאה "ערך מוסף" קסום.

     

    "נהניתי במיוחד מהדיון שערך הרב בין הגובלינים לבין יכולתם לבער חמץ", כותבת אחת הגולשות, ומזכירה גם "את ההשוואה בין ארבעת בתי בית הספר - לארבעת הבנים". גולשת אחרת כתבה: "נהניתי לקרוא על מושגים כמו 'החופש לעבדות' ו'אמפתיה לאויבים'. אני לא יכולה לחכות כבר לשבת עם הילדים לקרוא ולדון איתם ברעיונות שבהגדה".

     

    צא ולמד: מה בין הארי פוטר לדראקו מאלפוי

    נאמן למילתו, ההגדה של הוגוורטס היא בדיוק זה: שילוב מעורר מחשבה בין תכני החג היהודיים "למהדרין", לבין הדמויות והסיפורים מסדרת הספרים הנמכרת ביותר בעולם. כך למשל, ב"הא לחמא עניא" (זה לחם העוני) מציגה ההגדה את סיפור של פסח כסיפור על עושר ועוני.

     

    לדברי רוזנברג, הרעיון הזה נוכח היטב גם בספרי "הארי פוטר" המתארים את הניגוד שבין חייו האומללים של הארי אצל הדרסלים, למזל שהתהפך עליו בלילה אחד עם גילוי הירושה בבנק הקסמים. ואם זה לא מזכיר לכם את מהמפך שעברו בני ישראל מעבדות לחירות, אז אתם לא באמת אוהדי הארי פוטר.

     

    הרב רוזנברג אומר כי המסורת היהודית וספרי הסדרה גם יחד, מבקשים מאיתנו לשקול את השימושים שאנו עושים בכסף - ואת הערך שאנו מיחסים לו. ההגדה שואלת אותנו שאלות כמו מיהו עשיר אמיתי? ורוזנברג מבקש להמחיש זאת דרך המאבק בין הארי פוטר לדראקו מאלפוי – והיחס השונה שלהם לכסף.

     

    קווידיץ' בהגדה

    כמו יהודי אמיתי, ועוד רב – הרב רוזנברג יודע להתפלפל. והתפלפלות יהודית שכזו סביב עלילת הארי פוטר, גם ג'יי. קיי. רולינג לא יכלה לשער. מאלפוי והוריו, למשל, עושים שימוש בכסף על מנת להבטיח את קבלתו של בנם אל קבוצת הקווידיץ' – בעוד שהארי מעניק את כספי הטורניר שלו לאחים וויזלי לחנות התעלולים שלהם.

     

     

    הרב רוזנברג מסביר כי נדיבותו ניתנת תמיד בצורה שלא תביך את מי שלא ירצו להצטייר כנזקקים. מזכיר לכם את מצוות "מתן בסתר"? צדקתם. הארי מבין מההתחלה שהעושר האמיתי הוא האהבה, לכן הוא מעריך דווקא את המתנות הפשוטות שהוא מקבל מגברת וויזלי, ואת החמימות המשפחתית שהיא מעניקה לו.

     

    "היהדות במידה רבה דגלה תמיד בערך הפנימי של כל דבר", הסביר הרב רוזנברג ל"טאבלט מגזין"."האדם העשיר לפי היהדות, הוא מי ששמח בחלקו, ואפילו העושר הגדול שהבטיח אלוהים לבני ישראל אינו מתייחסים לשלל של המצרים, אלא לקבלת התורה".

     

    מי שירצה לשוחח בענייני ההגדה עד אור הבוקר, יוכל לעשות זאת בהקשרים של "בעלות וגובלינים", עבדות וגמדוני בית - ולא רק בסיפורי הארי פוטר, אלא גם במדרשים ובפרשנות חז"ל.


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים