שתף קטע נבחר

טראמפ מוריד את מס החברות מ-35% ל-15%

הבית הלבן הציג את תוכנית קיצוץ המס "הגדולה בהיסטוריה של ארה"ב": משפחות יזכו לפטור ממס על הכנסה שנתית של עד 24 אלף דולר, מס הירושה יבוטל. שר האוצר האמריקני: המטרה היא חזרה לצמיחה של 3%. כיצד תושפע ישראל? "לא נוכל להישאר עם מס חברות של 24%", מזהירים במשק

הבית הלבן הציג הערב (ד') את רפורמת המס של הנשיא דונלד טראמפ, הכוללת הפחתת מס החברות והטבות לאמריקני הממוצע. יו"ר המועצה הכלכלית הלאומית, גארי כהן, אמר במסיבת העיתונאים כי כחלק מהתוכנית, משפחות יזכו לפטור ממס על הכנסה שנתית של עד 24 אלף דולר. שר האוצר, סטיבן מנוצ'ין, אמר כי מטרת המהלך היא חזרה לצמיחה של 3%. 

 

במסגרת רפורמת המס יירד מס החברות ל-15%, לעומת 35% היום. הפחתת מס החברות תתייחס גם לעסקים הקטנים. כמו כן, התוכנית תפחית את המיסוי על השקעות ונדל"ן, מהלך אשר צפוי לסייע דווקא לשכבות החזקות, אולם בממשל טוענים כי סעיפים אחרים ברפורמה יוודאו כי היא תתמקד במעמד הביניים.

 

לפי התוכנית שהציגו כהן ומנוצ'ין, מספר מדרגות מס ההכנסה ליחידים יירד לשלוש, במקום שבע כיום, לפי הסדר הבא: 10%, 25%, ו-35%. כיום שיעור המס המרבי ליחידים עומד על 39.6%. התוכנית תעניק גם הטבות במס הכנסה בגין תשלומי משכנתא ותרומות, וכן בגין הוצאות משפחתיות עבור טיפול בילדים.

 

בנוסף יבוטל מס הירושה, וכן יבוטל מס של 3.8% שנועד לממן את תוכנית אובמה קר, תוכנית הבריאות של הנשיא הקודם ברק אובמה, המוטל על עסקים קטנים ורווחי הון.  

גארי כהן וסטיבן מנוצ'ין (צילום: AP) (צילום: AP)
גארי כהן וסטיבן מנוצ'ין(צילום: AP)

הבית הלבן אמור לגבש כעת את המתווה אשר יבטיח כי הצמיחה הכלכלית הצפויה עקב קיצוצי המס, תצמצם את הרחבת הגירעון בתקציב הצפויה עקב הירידה בהכנסות הממשל ממסים.

 

החשש מהגדלת הגירעון עלול להקשות על השגת תמיכת המחוקקים בתוכנית, גם בקרב המפלגה הרפובליקנית, מפלגתו של טראמפ. אנשי הממשל מתכוונים לחשוף בשבועות הקרובים בפני חברי הקונגרס פרטים נוספים בתוכנית, אשר צפויה להיות השינוי המהותי ביותר במערכת המס האמריקנית מאז שנת 1986.

 

בממשל מדגישים, כי התוכנית מתמקדת בהפשטת תקנות המס וסיוע למעמד הביניים האמריקני. ההכנסה החציונית למשק בית בארה"ב עומדת על קצת מעל 50 אלף דולר בשנה. עם זאת, כאמור, היא גם צפויה לסייע למעמדות המבוססים.

 

שר האוצר האמריקני הגדיר מוקדם יותר את המהלך - תוכנית קיצוץ המסים "הגדולה" בהיסטוריה של ארה"ב. "זו תהיה תוכנית קיצוץ המסים הגדולה ביותר, ורפורמת המס הנרחבת ביותר, בהיסטוריה של המדינה שלנו", אמר מנוצ'ין. הוא ציין, כי ישנה הסכמה גורפת בין ממשל טראמפ לבין הקונגרס בנוגע למטרות רפורמת המס, והפרטים יגובשו בהתאם. במקביל, יו"ר בית הנבחרים, פול ראיין, אמר כי הוא הציץ בתוכנית. "אנחנו אוהבים אותה מאד", מסר.

 

צפו במסיבת העיתונאים בבית הלבן: 

 

איך הממשל מתכוון לממן את התוכנית?

אורי גרינפלד האסטרטג הראשי של פסגות, מסר בתגובה: "מסיבת העיתונאים של שר האוצר לא הניבה, כצפוי, יותר מדי פרטים על רפורמת המס הממש גדולה שטראמפ מתכנן, אלא ציירה את הקווים המנחים העיקריים שלה. בכך, ההודעה היתה לא יותר מהמשך של הקמפיין לנשיאות של טראמפ וסימני השאלה הרבים עדיין קיימים.

 

"שתי השאלות העיקריות שעומדות באוויר הן ראשית, איך הממשל מתכוון לממן את התוכנית? הפחתות המס שטראמפ מתכנן צפויות להביא את הגירעון של ממשלת ארה"ב ליותר מ-5% מהתוצר, מצב שהרפובליקנים יתקשו לקבל ועלול להוביל לריביות גבוהות יותר בשווקים.

 

"שנית, איך הרצון של טראמפ להחזיר טריליונים של רווחים כלואים של החברות הבינלאומיות לארה"ב עומד בקנה אחד עם הרצון לראות את הדולר נחלש?

 

"בשורה התחתונה על אף ששר האוצר נראה נלהב מאוד הנקודות פשוט לא מתחברות. ארה"ב לא יכולה לצמוח בקצב של 3% בשנה ולנהל גירעון של 5% עם דולר חזק וריבית גבוהה יותר. לכן, סביר להניח שבסופו של דבר הרפורמה של טראמפ תעבור שינויים רבים בקונגרס ותהיה פחות מהפכנית מכפי שהממשל רוצה שתהיה".

 

רו"ח שרון שולמן, שותף בכיר בפירמת הייעוץ וראית החשבון EY ישראל ומנהל מחלקת המסים, אמר בתגובה: "רפורמת המס של טראמפ מכניסה את מדינת ישראל למלכוד. מחד גיסא, לא תוכל להישאר עם מס חברות של 24% אם ארה"ב אכן תוריד את מס החברות ל-15% וגם ההטבות לחברות טכנולוגיה עילית יצטרכו לרדת מתחת ל-12% כדי לשמר את כושר התחרותיות של ישראל. מאידך גיסא, הדבר מייצר סיכון להגדלת הגירעון ופריצת התקציב. חשוב להזכיר ששר האוצר כחלון כבר הקדים עם רפורמת מס של 6% לחברות טכנולוגיה עילית גדולות (עם מחזור של למעלה מ- 10 מליארד) וזה בהחלט יכול לסייע לישראל. 

 

"בשיעור מס נמוך של 15% בהחלט אפשרי שנראה חזרה לתופעה של חברות טכנולוגיה 'ישראליות' שהשוק המרכזי שלהן הוא ארה"ב מתאגדות מלכתחילה כחברות אמריקניות, דבר המהווה ללא ספק סיכון משמעותי למשק הישראלי בטווח הארוך".

 

האם הקונגרס יעמיד קשיים?

בתחילת השבוע דווח בתקשורת האמריקנית כי הנשיא טראמפ הורה ליועציו להאיץ את ההליכים לקראת הצגת רפורמה במס שבמסגרתה יוריד את מס החברות ל-15% ויעניק עדיפות להורדת מסים על פני שמירת יעד הגירעון.

 

בפגישה שקיים טראמפ בשבוע שעבר בחדר הסגלגל בבית הלבן, הוא אמר לצוותו שהוא מעוניין להציג לעם האמריקני תוכנית מסיבית לקיצוץ מסים: "תיערכו בזמן להצגת התוכנית ביום רביעי", אמר לצוות והבהיר שהוא מעדיף הפחתת מסים גם אם הצעד הזה יוביל להקטנת ההכנסות של הממשל.

דונלד טראמפ וסטיבן מנוצ'ין (צילום: AP) (צילום: AP)
דונלד טראמפ וסטיבן מנוצ'ין(צילום: AP)
  

על פי הדיווחים בתחילת השבוע, טראמפ וצוותו סבורים שהפחתת המס תשתלם למשק האמריקני ושהבור התקציבי יתמלא באמצעות האצת הצמיחה עקב צעד זה. תוכנית הרפורמה במס עשויה להיתקל בקשיים בקונגרס, בדומה לקושי שבו נתקל טראמפ כאשר ניסה לבטל את תוכנית הבריאות אובמה-קר. טראמפ קיווה להתגבר על הגדלת הגירעון עקב הקטנת המסים באמצעות תקציבים מתוכנית הבריאות שתבוטל - אך המהלך לא צלח.

 

לאחר הכישלון בביטול תוכנית הבריאות, הבהיר טראמפ שיתמקד ברפורמת המס: "אובמה-קר תפעל למשך זמן מה, ונראה איך הדברים יתקדמו. הייתי רוצה שזה יעבוד, אבל זה לא. היא כבר קורסת ובקרוב זה יגיע לפיצוץ. הדמוקרטים לא רוצים לראות את זה, והם יגיעו אלינו כשיהיו מוכנים. וכשהם מוכנים, גם אנחנו נהיה", אמר לפני חודשיים. לאחר שהתברר שהמאמץ לבטל את אובמה-קר עלה בתוהו, אמר כי "סביר להניח שנתחיל לקדם באופן חזק מאוד את קיצוץ המסים הגדול ואת רפורמת המס. זה הדבר הבא".


פורסם לראשונה 26/04/2017 18:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סטיבן מנוצ'ין (מימין) וגארי כהן
צילום: AP
מומלצים