שתף קטע נבחר

תיקון עולם טכנולוגי

אחרי שדיווחנו לכם על אירועי 'תום', אליהם הגיעו מומחים לאתר במשך 72 שעות כמה שיותר פתרונות לאנשים עם מוגבלויות, קבלו כמה מהתוצאות המבריקות והמרגשות

רק לאחרונה סיפרנו לכם על אירוע ייחודי שמתרחש בניו יורק שמהותו תיקון עולם, הכי אישי, הכי פרקטי. אירועי ״תום״ TOM - Tikun Olam Make-a-thon – מייקת׳ון, הפכו בשנים האחרונות לכמה מהפרויקטים הטכנולוגיים המתקדמים ביותר אשר מושתת על יסודות תיקון עולם. אל TOM מגיעים אנשים מוכשרים מכל העולם - מפתחים, מעצבים, מהנדסים, שנפגשים עם אנשים עם צורך, כמו גם עם מומחים בתחומי הטיפול והעזרה, ויוצרים ביחד מוצרים לאנשים עם צרכים מיוחדים ברמת אב טיפוס ב-72 שעות רצופות.

 

"מיזם תום נולד בניסיון לתת מענה לצרכים זנוחים של אנשים עם מוגבליויות", הסביר גידי גרינשטיין שיזם את הפרויקט. "פתרון לבעיות שאין להן פתרונות בשוק. חשוב להבין", הוא מדגיש, "זה לא מעניין את היצרנים מסביב כי או שמדובר באנשים מעוטי יכולת או שמדובר בבעיות שאינן שכיחות מספיק והרבה פעמים דורשות התאמה אישית. זה לא נראה לחברות מסחריות משתלם. למעשה, בארה”ב, אם יש קהל יעד של פחות מ-250,000 איש חברות לא יתחילו אפילו להתעסק בזה".

 

בסוף השבוע בו התכנסו בברוקלין הגיעו 15 אנשים הסובלים מבעיות שדורשות טיפול וסיוע ובסוף המייקתון הם יצאו עם פתרונות מוצלחים ומרגשים. קבלו כמה דוגמאות:

 

המלביש האוטומטי

האתגר:

ג'וג'ו הוא ילד בן 4 עם בעיה שמכונה Arthrogryposis Multiplex Congenita. בעקבות המחלה, הוא סובל ממפרקים מעוקלים עם כמות מינימלית של שריר, מה שאומר שכל פעולה יומיומית היא עבורו קשה וכואבת. המטרה הייתה ליצור מכשיר יצירתי שיאפשר לג'וג'ו להתלבש בכוחות עצמו.

הפתרון:

קבוצת המומחים בנתה לג'וג'ו מכשיר שניתן לחבר לכסא הגלגלים שלו וכזה שלמעשה ניתן לחבר לכל כסא. המכשיר הוא למעשה יד מוטורית שמחזיקה את החולצה עבורו בכל פעם שהוא רוצה ללבוש אותה. הוא יכול לפרוש את זרועותיו אל השרוולים והיד משלימה עבורו את תהליך הלבישה. היד יכולה גם לשנות את גודלה עם שינוי הגודל של ג'ו ג'ו.

 

 

 

תיק רב שימושי לכסא הגלגלים

האתגר:

בדרך כלל כסאות גלגלים לא מגיעים עם מקום אחסון ואם כבר מצרפים להם תיק, ברוב המקרים אין ברירה ויש לתלות אותו בחלק האחורי של הכסא, מה שיקשה על מי שיושב בכסא להגיע אליו או יחייב אותו להיעזר באדם נוסף. אנתוני רצה תיק רב שימושי שגישה אליו ואל תכולתו תהפוך קלה ויעילה.

הפתרון:

הצוות יצר פלטפורמה מתקפלת לספק לאנתוני עצמאות להגיע בעצמו למכשירי הטכנולוגיה השונים, לתרופות שלו ולכל מה שהוא צריך. המכשיר מתחבר לצד הכסאבאופן שמאפשר יציבות, שמאפשר לו להרגיש בנוח גם לכתוב. החלק התחתון מכיל את כל תכולת התיק.

 

סטופר לראש

האתגר:

אלי בת ה-11 סובלת מסינדרום אנגלמן, מה שגורם לה להניע את גופה באופן בלתי צפוי. ראשה יכול ליפול לאחור באמצע הליכה או ישיבה, כוס יכולה ליפול מידה רק כי היד נפתחה והיא יכולה בקלות לאבד שיווי משקל. האתגר שעמד בפני הצוות היה לייצר תמיכה עמידה לראשה ומכשיר שיבטיח את יציבות כוס שהיא אוחזת בידה.

הפתרון:

הצוות יצר מכשיר גמיש קל משקל ומרופד, שאיפשר לאלי להטות ראשה לאחור מבלי להיפגע או לאבד שיווי משקל. בנוסף עיצבו כפפה שמחזיקה כוס שתבטיח את יציבותה של הכוס בידה של אלי, לא משנה איזו תנועה היא תעשה.

 

כסא תומך לקטנטנים:

האתגר:

במקרים רבים לילדים עם מוגבלויות אין את השליטה המוטורית לשבת באופן עצמאי בזקיפות ויציבות מספקת. בעזרת כסא עם תמיכה מספקת הם יוכלו לשבת ולהשתמש בעיניים והידיים שלהם לשחק וללמוד. פיזיותרפיסטים שלקחו חלק באירוע שיתפו את המומחים באתגרים שניתבים מול הילדים ואתגרו אותם לייצר כסר מיוחד לתמיכה מיטבית.

הפתרון:

כסא קל משקל ונייד, שמעניק יציבות אחורית לגב, לירכיים ולראש הילד. הכסא מאפשר לילד גם לנוע לאחור כשהוא מרגיש צורך.

 

טבעות הפרדה אישיות

האתגר:

במקרים רבים לילדים עם מוגבלויות יש בעיות במפרקי כף היד ואלו יכולים לנטות לאחור.כשהמפרקים יציבים יותר, הילדים יכולים להניע את ידיהם בשליטה רבה יותר ולעשות הרבה יותר פעולות.

כיום בשוק קיימות טבעות לאחיזה והפרדת האצבעות והמפרקים אך ברוב המקרים התאמת הגודל שלהן תהיה קשה, בעיקר לילדים, והמטרה מתפספסת. טבעות הפרדה בהתאמה קיימות גם הן אך מחירן יקר מאוד. מטרת הצוות הייתה ליצור טבעות הפרדה בעלות נמוכה וביעילות מקסימלית.

הפתרון:

הצוות עלה על פתרון מבריק. הם הכינו מערך מדידה עבור צוות רפואי שימדוד את אצבעות הילד, ישבץ את הנתונים באתר מיוחד http://ringbling.org/ , משם למדפסת 3D שתכין את הטבעות במיוחד לילד כולל בעיצוב וצבעים לבחירתו.

 

צעצועים לילדים עם מוגבלויות

האתגר:

רבים מהצעצועים בשוק לא מתאימים לילד עם מוגבלויות, גם מבחינת הגירויים שהם מעניקים לילד וגם התפעול המסורבל שלהם שדורש מוטוריקה מסוימת. ילדים עם מוגבלויות משוועים למשחקים רגילים ולהרגיש כמה שיותר כמו ילדים אחרים, אבל המצגים הקטנים וההפעלה הזו אינה מאפשרת את זה. האתגר היה לייצר צעצועים זהים לרגילים שיהיו נוחים לשימוש.

הפתרון:

מכשיר אלחוטי עם שני כפתורי ענק שמשמשים ככפתורי הפתיחה או הסגירה של צעצוע. ניתן לחבר אותם לשלל צעצועים הקיימים בשוק.

 

 

 

טיפוס על מדרגות עם הליכון

האתגר:

קשישים, כמו רוברטה שהגיעה לאירוע, מספרים על הקושי לעלות במדרגות ביתם עם ההליכון שבו הם נעזרים בהליכה ובמטלות יומיומיות. הצוות ניסה לייצר עבורם הליכון מיוחד שיסייע להם בעליה במדרגות.

הפתרון:

להליכון של רוברטה הוסיף הצוות רכיב בעל שלושה גלגלים בנוסף, יצרו מעצור דלת טלסקופי שישאיר עבורה את הדלת פתוחה. הרכיבים הם קלים ונוחים לסחיבה גם בתיק עד שמגיעים למדרגות.

 

 

כסא אלקטרוני וקל משקל

האתגר:

ריאן בן השש הגיע לצוות עם תיאור של שיתוק מוחין וניידות מוגבלת. האתגר היה לייצר עבורו כסא גלגלים קל משקל, רב שימושי ולא יקר.

הפתרון:

הצוות יצר "כסא כיף-נייד"שיהיה זול, קל משקל, ומופעל אלקטרונית. את ההפעלה שלו יצרו באמצעות האבר בורד שריאן יתפעל עם ג'ויסטיק וכך יוכל לנוע באצמעות רבה יותרועם גישה נוחה יותר למרכזים ציבוריים.

 

פתרונות הזנה לילדים

האתגר:

אורסולה בת ה-9 סובלת משיתוק מוחין קשה ומתקשה לאכול לבד ללא עזרה. בעקבות חוסר גמישות בציר הלסת היא מתקשה לפתוח את פיה ולהניע את הלשון לשני הצדדים.

הפתרון:

הצוות פיתח אבטיפוס של סכו"ם שמאפשר אחיזה בהתאמה אישית למען שליטה יציבה יותר, שתאפשר לאורסולה שליטה בזווית והכיוון שיהיה לה הכי נוח להאכיל את עצמה.

 

מסייע עמידה

האתגר:

לרוס בן ה-16 יש הפרעהמתקדמת המשפיעה על יכולתו ללכת למרחקים ארוכים, לעלות במדרגות, להיכנס למכוניות ולצאת מהן בקלות. יש לו קושי לעמוד ממקום ישיבה, והוא נשען על משטח כדי למשוך את עצמו. זה משפיע על עצמאותו בבית הספר כאשר צריך לנוע ממקום למקום.

הפתרון:

הצוות הכין שני דגמים ראשוניים לסייע לרוס עם קימה מכסא. האבטיפוס הראשון הוא מעין אייפד עם תחנת עגינה, שמהווה פלטפורמה אוטומטית. האבטיפוס השני הוא בסיס ריצפה ניידשמאפשר תנועה לשלל זוויות ודרכי קימה.

 

 

שלט עם לחצן אחד

האתגר:

לדוויט יש בעיה מוטורית שמקשה עליו להעביר תחנות בשלט מבלי ללחוץ על כמה כפתורים בו זמנית. האתגר היה ליצור עבורו פתרון לשלט סטנדרטי ללא קושי בלחיצה.

הפתרון:

הצוות הצליח להמציא שלט שמופעל בקול. כך שדוויט ואנשים עם בעיות מוטוריות יוכלו להעביר תחנות או כל דבר אחר ללא חשש. השלט לא חייב להתאים רק לטלוויזיה אלא לכל מיני צרכים נוספים.

 

רמפה ניידת

האתגר:

רייצ'ל נוהגת לתור את מנהטן עם כסא הגלגלים שלה. האתגר שהציבה בפני הצוות הוא לייצר רמפה ניידת, קלת משקל לשיפור הנגישות שלה בסביבה העירונית הצפופה.

הפתרון:

הצוות הכין רמפה ניידת קלת משקל ונוחה מספיק כדי לקפל ולסחוב לכל מקום. הרמפה שוקלת פחות מעשרה פאונד ויכולה לסייע בעליה על מדרכות, כניסה לחנויות שמחייבת עלית מדרגה, ולכל מה שמחייב לעלות משטח מישורי.

 

 

 

לפרטים על כל הרעיונות ואבי הטיפוס שגובשו: http://www.nyc.tomglobal.org/

 

 


פורסם לראשונה 05/05/2017 04:16

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלט עם לחצן אחד. צילומים: Roy Rochlin
מומלצים