שתף קטע נבחר

דיווח: חמאס יבחר היום את מנהיג הארגון במקום משעל

לפי הערכות של גורמים פלסטינים, היום יתקיים הליך הבחירות שבו ייבחר ראש הלשכה המדינית הבא של חמאס במקומו של חאלד משעל. המועמדים: איסמעיל הנייה, מוסא אבו מרזוק ומוחמד נזאל. ההערכות שמשעל ימונה לראש המועצה המייעצת של חמאס

בחירות בחמאס : גורמים פלסטינים העריכו אמש (ו') כי היום יתקיים הליך הבחירות שבו ייבחר מנהיג חדש ללשכה המדינית של חמאס במקומו של חאלד משעל שהודיע כבר אשתקד כי לא יתמודד שוב על התפקיד. לפי הגורמים, המועמדים הסופיים הם סגן ראש הלשכה המדינית איסמעיל הנייה, בכיר הארגון מוסא אבו מרזוק ומוחמד נזאל. לפי ההערכות, התפקיד הבא של משעל יהיה ראש מועצת השורא (המועצה המייעצת) של חמאס.

 

איסמעיל הנייה הוא כיום מספר 2 בהנהגה המדינית של חמאס והדמות החזקה והדומיננטית ביותר של חמאס ברצועה. בחמאס נחשב הנייה לדמות כריזמטית מאוד, מנהיג בעל יכולת לסחוף אחריו קהל בנאומים חוצבי להבות, איש שיודע להבליט ולשווק את אורח חייו הצנוע.

משלושה ייצא אחד. מימין לשמאל: אבו מרזוק, הנייה ונזאל (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
משלושה ייצא אחד. מימין לשמאל: אבו מרזוק, הנייה ונזאל(צילום: רויטרס, AFP)

הנייה יצר לעצמו מערכת קשרים ואמון עם שאר הפלגים הפלסטיניים ברצועת עזה ובראשם הג'יהאד האיסלאמי. הוא דמות מקובלת בקטאר (התורמת העיקרית לשיקום רצועת עזה), בטורקיה (הפטרון האיסלאמי העיקרי של חמאס כיום) ואפילו באיראן.

 

אבו מרזוק היה הראשון שנשא בתפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס בתחילת שנות ה-90. בחמאס רואים בו בעל כושר חשיבה אסטרטגי ורשת קשרים ענפה בקרב מנהיגים איסלאמיים בעולם הערבי והמוסלמי. נקודת החוזק שלו טמונה ביכולותיו הדיפלומטיות ובעיקר בקשריו הטובים (בהשוואה לשאר מנהיגי חמאס) עם ראשי ההנהגה המדינית והביטחונית במצרים, שמעדיפים באופן מסורתי להידבר באמצעותו מול הארגון.

המנהיג ומי שיחליפו? הנייה עם משעל (צילום: AP) (צילום: AP)
המנהיג ומי שיחליפו? הנייה עם משעל(צילום: AP)

בשנים האחרונות הפך אבו מרזוק דה פקטו לגורם שמקשר בין חמאס לבין מצרים, והוא נע בין קהיר שבה התגורר בשנים האחרונות לבין רצועת עזה. במקביל לקשרים העדינים שיצר במצרים, יש לאבו מרזוק גם קשר ישיר עם ההנהגה באיראן ובחיזבאללה, אולם קשרים אלה ספגו מכה קשה השנה אחרי שמקור עלום, ככל הנראה גוף מודיעיני ערבי, הדליף לתקשורת הקלטה של שיחת טלפון שבה תוקף אבו מרזוק את איראן ומאשים אותה בשקרים ובחוסר סיוע לחמאס.

 

לאבו מרזוק יש גם קשרים טובים עם הזרוע הצבאית של חמאס, שאינה רואה עין בעין עם ההנהגה המדינית. הוא נושא תפקיד חשוב נוסף כמחזיק תיק הפיוס עם פתח, ולפיכך טווה קשר טוב יחסית גם עם חלק מההנהגה ברמאללה. 

משעל עם שני המועמדים האחרים אבו מרזוק ונזאל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משעל עם שני המועמדים האחרים אבו מרזוק ונזאל(צילום: AFP)
 

מוחמד נזאל הוא המועמד בעל הסיכויים הנמוכים להיבחר מבין השלושה. נזאל, בן 54, הצטרף לחמאס שנה אחרי ייסוד הארגון. הוא היה נציג חמאס בירדן בשנת 1992 בימים שבהם הלשכה המדינית של חמאס ישבה בעמאן. לאחר מכן הוא נבחר להיות חבר בלשכה המדינית של חמאס ובשנת 1999 עבר לסוריה אחרי שירדן החליטה לסגור את משרדי הארגון בשטחה.

 

בדמשק היה אחראי נזאל על הפן ההסברתי של חמאס והיה לאחד מדובריו. בתקופה זו הקים חמאס את תחנות הטלוויזיה והרדיו אל-אקצה ואל-קודס שמזוהות לחלוטין עם הארגון. בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה עזבו נזאל ושאר מנהיגי הארגון את סוריה וכיום הוא אינו יושב במדינה קבועה, אך הוא נמצא בדרך כלל עם הנהגת חמאס בדוחא.

 

מי שייבחר במקומו של משעל ישתף פעולה עם מנהיג חמאס ברצועת עזה יחיא סינוואר, בכיר משוחררי עסקת שליט, שנבחר לתפקיד בחודש פברואר האחרון. סגנו של סינוואר הוא בכיר אחר בחמאס, חליל אל-חיה.


פורסם לראשונה 05/05/2017 21:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חמאס הולכת לבחירות
צילום: רויטרס
מומלצים