שתף קטע נבחר

הרב הראשי לשעבר בקשי דורון הורשע בעבירות מרמה

אחרי ארבע שנות משפט הרשיע בית המשפט המחוזי בירושלים את הרב אליהו בקשי דורון לאחר שבתקופת כהונתו הוענקו כ-1,500 תעודות פיקטיביות לאנשי כוחות הביטחון על השכלה תורנית

 

הרב בקשי דורון (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הרב בקשי דורון(צילום: אוהד צויגנברג)

בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע היום (ב') את "הראשון לציון", הרב הראשי לישראל לשעבר הרב אליהו בקשי דורון, בגין עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מתן תעודה כוזבת ומרמה בהפרת אמונים.

 

כתב האישום נגדו הוגש בסוף שנת 2012, בהמשך ל"תיק הרבנים" שבו הורשעו ונשלחו למאסר פקידים ברבנות הראשית וראשי מוסדות בגין הענקת תעודות פקטיבית לכ-1,500 אנשי כוחות הביטחון על השכלה תורנית, לשם תוספת שכר. משפטו של הרב ארך יותר מארבע שנים, והעבירות המיוחסות לו בוצעו לפני כ-15 שנה, בעת שכיהן כרב הראשי לישראל. מאז, מלבד טענת החפות מצד ההגנה נעשו גם מאמצים להביא לביטול האישום, בין היתר על רקע מצבו הרפואי הקשה של הרב.

 

מכתב האישום עולה כי בשנים 2003-1999 הוגשו לרב יצחק אוחנה, מנהל מחלקת הבחינות וההסמכה ברבנות, בין במישרין ובין באמצעות מתווכים, בקשות לקבלת תעודות השת"ג (השכלה תורנית גובהה) לתלמידי כוחות הביטחון שלמדו במכללות השונות. בשם כל תלמיד הוגשה בקשה שהכילה מסמכים שונים המתייחסים לאותו התלמיד.

 

הבקשות כללו את המסמכים הבאים: טופס בקשה להשת"ג, תעודת "יורה יורה", אישור לימודים במכללה, אישור על לימודים קודמים במסגרות שונות או התחייבות להמשך לימודים. חלק ניכר מהבקשות כללו מסמכים כוזבים ומזויפים, המכילים נתונים כוזבים ביחס להיקף האמיתי של הלימודים - שעות הלימוד כמו גם שנות הלימוד, ביחס לנושאי הלימוד ורמתם, ביחס ללימודים קודמים וביחס להתחייבות עתידית להמשך לימודים.

 

בכתב האישום נטען כי זמן מה לאחר סיום הדיונים במועצת הרבנות הראשית בנושא, בעקבות הגשת הבקשות לקבלת תעודות עבור אנשי כוחות הביטחון, פנה הרב אוחנה אל הרב בקשי דורון על מנת לקבל ממנו הנחיות כיצד לטפל בבקשות כוזבות ובלתי ראויות אלה.

 

על-פי כתב האישום, הרב בקשי דורון הנחה את הרב אוחנה לנפק לתלמידי כוחות הביטחון תעודות השכלה תורנית גבוהה והורה לו "להעלים עין" ולא להקפיד על הקריטריונים ו"לסגור את העניין". הרב הראשי לשעבר מואשם כי עשה כן ביודעו כי תלמידי כוחות הביטחון אינם זכאים לקבלת התעודות וכי מדובר בתלמידים שאינם עומדים - ולו בקירוב - בקריטריונים לקבלת תעודת השת"ג, ובפרט בדרישה לחמש שנות לימוד בישיבה גבוהה.

 

בתחילה ניקתה הפרקליטות את בקשי דורון מהחשדות נגדו וכבר הודיעה לו על סגירת התיק בעניינו. התפנית חלה כעבור חמש שנים, לאחר שבעדותו (מטעם התביעה) במשפטם של המעורבים האחרים בפרשה הוא מסר מידע חדש שלטענת הפרקליטות עשוי להפליל אותו. בצעד חריג היא החליטה להשתמש בדברים נגדו ולפתוח מחדש את התיק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הרב בקשי דורון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים