שתף קטע נבחר

 

צה"ל מחייב חיילים לא יהודים להשתתף בכנס בנושא גיור: "מפעילים עלינו לחץ"

חיילים נוצרים וחסרי דת נדרשים בפקודה להגיע לאירוע הכנה לקורס גיור. חיילת שהמשיכה לקורס סיפרה: "לא רציתי, אבל הלחץ השפיע עליי". חייל שהגיש קבילה על פגיעה בפרטיות והאגודה לזכויות האזרח מנסים לשנות את המצב. צה"ל מתעקש: "המטרה - לחזק את תחושת השייכות של החיילים"


ארכיון. "גורמים לך להרגיש רע" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ארכיון. "גורמים לך להרגיש רע"(צילום: ירון ברנר)

בכל שנה מתגיירים בישראל יותר מ-1,500 בני אדם שחלקם הגדול עושה זאת במסגרת שירותם הצבאי, באמצעות קורס הגיור "נתיב". לפי היהדות האורתודוקסית על המתגייר לעבור את התהליך בלב שלם ומתוך רצון חופשי. אבל צה"ל, מתברר, מכריח את חייליו הלא יהודים לכל הפחות להשתתף בכנסי ההסברה של קורס הגיור, ורבים מהם טוענים שמופעל עליהם לחץ – פיקודי וחברתי – לעבור גם את הקורס עצמו.

 

"הלכתי לקורס אחרי לחץ בלתי פוסק. לא רציתי אבל הרגשתי שאין לי ברירות", מספרת יעל, חיילת לפני שחרור. "אני צריכה להיות כמו כולם, וגורמים לך להרגיש רע אם את לא הולכת. בקורס סבלתי והרגשתי מושפלת. כמו שלא דורשים מדרוזים או נוצרים בצה"ל להתגייר, אין סיבה להפעיל לחץ עליי. זה לא תקין".

 

הוכחה לכפייה להשתתף באותם כנסים ניתן לראות במכתב שנחשף כאן לראשונה, אשר נשלח מחיל החינוך לחיילים שאינם יהודים ומטיל עליהם חובה להתייצב בקורס הגיור הצה"לי "נתיב". אי-התייצבות בכנס, שייערך בשני מופעים במהלך יוני בירושלים, עלול להיחשב עבור החיילים הלא יהודים – בעיקר נוצרים עולים או כאלה שמגדירים עצמם באופן רשמי כחסרי דת - כסירוב פקודה.

 

במכתב, שנשלח על ידי ראש מדור השכלה ועלייה, סרן שני זרוק, נכתב: "כלל החיילים מחויבים להתייצב לאחד משני הכנסים. הכנס יכלול רישום והסברה, ורישום מעוניינים ומוותרים. לא תינתן לחייל אפשרות לבחור את מועד הקורס או את אופיו (פתוח/סגור), אלא הדבר נתון לשיקול דעת מדור השכלה ועלייה".

 

80% מהישראלים שמתגיירים מדי שנה הן נשים. הסיבה העיקרית לכך, וזו שממעטים לדבר עליה, היא "מניעת התבוללות". משום שיהדות נקבעת על פי האם, ילדיהם של גברים לא יהודים שיתחתנו עם נשים יהודיות יהיו יהודים, לעומת לילדים של נשים לא יהודיות.

 

"כלל החיילים מחויבים". הזימונים לכנס לקראת קורס הגיור:


יאנה עלתה לישראל כבר לפני כ-15 שנה, אבל עד שהתגייסה לצה"ל לא הטרידה אותה סוגיית יהדותה. "בשלב מסוים המפקד אמר לי להיכנס למשרד", היא מספרת. "התברר ששלחו לו מיילים עם הפרטים של החיילים הלא יהודים שצריך לשלוח לכנס. הוא העביר לי את הפרטים ואמר שאני צריכה להגיע לירושלים. זו הייתה חובה. פקודה". בלית ברירה הגיעה יאנה לטקס בירושלים, ורק בסיומו ניתנה לה האפשרות לחתום על ויתור ולא להשתתף בקורס.

 

אלכס, חיילת בשירות סדיר, נכנסה ללחץ לאחר כמה מחזורים שבהם חויבה להשתתף בכנס הראשוני. "לא רציתי לעשות את זה", היא אומרת, "אבל הלחץ השפיע עליי ובסוף הלכתי לקורס, והחלטתי לפרוש זמן קצר אחרי שהוא התחיל".

 

בצה"ל מאשרים שההתייצבות לכנס היא חובה מתוך כוונה לחשוף את החיילים למסלול הגיור, אך הבחירה אם להתגייר תהיה בידיהם בלבד. אף שהחובה להתייצב בכנס אינה חדשה, וקיימת לכל הפחות שנתיים האחרונות, עבור חלק מהחיילים הלא יהודים שקיבלו את המכתב, מדובר בהתערבות בוטה של צה"ל בחייהם האישיים ובתפיסת חייהם הפרטית שאינה רלבנטית לשירותם הצבאי.

 

הקבילה של אורי

אורי (שם בדוי), החליט לעשות צעד אחד קדימה והגיש קבילה נגד הצבא בגין החובה להתייצב בכנס הגיור. במכתב ששלח לנציב קבילות החיילים הוא טען: "פקודות הצבא אינן כלי לכפיית הסברה ועידוד לשינוי המעמד האישי. אחד הערכים החשובים שצה"ל שואף לממש הוא שוויון בין חייליו. במקרה הזה, חיילים שדתם מוגדרת במרשמי משרד הפנים לא מחויבים להגיע לכנס בעוד שחיילים שדתם אינה מוגדרת מחויבים. ההרגשה היא שמכריחים אותי בניגוד לרצוני לקחת חלק באסיפה ששאר החיילים פטורים ממנה".

 

אורי טען גם בקבילתו כי פרטיותו נפגעה בשל העברת הנתונים על רישומיו במשרד הפנים לצה"ל, בהם היותו חסר דת או מקוטלג כאדם שדתו אינה מוגדרת: "לא אישרתי לאף גורם מוסמך לחשוף נתונים אלה בפניי מפקדיי ועמיתי ליחידה ואני אוסר על כך".

 

בנוגע לסוגיה זו, טוענים בצבא, שיוכו הדתי של כל חייל אכן התקבל לאורך כל השנים ממשרד הפנים, עוד לפני הצו הראשון, כדי להתאים את תנאי שירותו וצרכיו בהתאם לדתו אם הוא משתייך לאוכלוסיות מיוחדות כגון מוסלמים או דרוזים.

 

ארכיון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ארכיון(צילום: ירון ברנר)

 

לאחרונה נשלח מהאגודה לזכויות האזרח מכתב לפרקליט הצבאי הראשי ובו דרישה להפסיק את הנוהל. "מדיניותו ארוכת השנים של צה"ל לכפות על חיילות וחיילים לא יהודים לצאת לכנס ההסברה לקורס הגיור פוגעת אנושות בפרטיותם, מתעלמת מזכותם לחופש דת ומצפון ומעבירה מסר מבזה ומשפיל לפיו הם אזרחים סוג ב' וחיילים נחותים", אומרת עו"ד טל חסין מהאגודה. "ראש אכ"א אישר שזו אכן המדיניות ואנו מקווים שהפצ"ר ישים לה קץ. צה"ל הוא מסגרת היררכית נוקשה שתובעת ציות ולכן לחייל קשה מאוד להדוף את פניות מפקדיו ולעמוד על שלו כשהוא לא מעוניין להתגייר".

 

גורמים בחיל חינוך הסבירו שאין מנוס מלחייב את החיילים להשתתף בכנס, משום שבלעדיו ספק אם הייתה מודעות לגיור: "האתר שלנו לא מספיק וגם אם נחלק מנשרי עידוד לחיילים הלא יהודים, זה לא יעשה את אותה עבודת שכנוע שהכנס עושה. הכול נעשה ברוח טובה ואין שום כוונה לכפות דת, בטח שמסלול הגיור הצבאי ידוע כמתחשב ומתון, ולכן זכה לביקורות והתנגדויות בחוגים אורתודוקסים".

 

לטענת קטיה קפצ'יק, רכזת קשרי קהילת דוברי הרוסית בתנועת "ישראל חופשית", שעמדה בקשר עם רבים מהחיילים, "ההחלטה של אדם הרואה עצמו כיהודי להתגייר, מסיבה כזו או אחרת, צריכה להיות החלטה אישית, נטולת לחץ ממסדי. ודאי נטולת מערך שיימינג ממוסד של צה"ל. כיום אנו נמצאים במצב בו מופעל על ישראלים שאינם מוגדרים כיהודים בידי המדינה לחץ חברתי כבד לעבור גיור, גם בהינתן מצב שזו הדרך היחידה עבורם להתחתן בארצם. פרקטיקות של שידול, הבחנה בין חיילים על בסיס לאום ודת, ולחץ לעבור הליך דתי במסגרת שירות צבאי לא מיטיבים עם צה״ל, שבאופן מסורתי נחשב דווקא למקום מפגש וגורם מאחד לחיילים מרקעים וקהילות שונות. החיילים האלו הם ישראלים לכל דבר, הם חלק מהחברה והעם, הגנת המולדת מבחינתם היא התגשמות החלום הציוני, וצריך לאפשר להם לעבור את השירות שלהם ללא השפלות והתערבות מיותרת בחיים האישיים שלהם".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "‏תוכנית נתיב נוסדה במטרה ‏לחזק את תחושת השייכות של החיילים העולים וילדיהם למדינת ישראל ולצה"ל. התוכנית מאפשרת לחיילים אשר אינם מוגדרים יהודים על פי ההלכה לבצע תהליך גיור אשר מוכר על ידי מדינת ישראל במהלך שירותם הצבאי. השתתפות בתוכנית הינה זכות אשר ניתנת למימוש בידי החייל העומד בקריטריונים הצה"ליים. החיילים העומדים בקריטריונים מוזמנים לכנס הסברה על אודות הקורס, שאליו מחויב החייל להגיע על מנת שתהיה לו היכולת לקבל החלטה מושכלת ביחס לרצונו להשתתף בתוכנית. חייל שבוחר בתום הכנס לחתום ויתור, לא יזומן לכנס נוסף והתהליך עמו יפסק. במידה שחייל בחר להשתתף בתוכנית אך מעוניין לפרוש, הוא זכאי לכך בכל עת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים