שתף קטע נבחר

להיכנס לכושר בזמן הכביסה: הכירו את המכונה הידנית

מכונת כביסה קנדית המופעלת בלחיצה על דוושה במשך 10 דקות תעזור לכם לחסוך במים ובחשמל ותפחית את זיהום הנחלים והימים. ועד שתחליטו להצטייד במכונה הידידותית לסביבה תוכלו לנקוט בצעדים ירוקים נוספים, למשל להחליף את נוזל הניקוי באגוזי סבון טבעיים

משהו מלוכלך קורה עם הכביסה שלנו. אחרי שהתברר שהים מלא במיקרו-פלסטיק (חלקיקי פלסטיק מזעריים), מחקר שהתפרסם בשנה שעברה חשף שמעילי הפליס שכולנו נהנינו להתכרבל בהם בחורף, ואגב כך גם לטפוח לעצמנו על השכם על כך שאנחנו לובשים תוצר של מחזור בקבוקי פלסטיק, פולטים בכביסה סיבי פוליאסטר קטנטנים. סיבים אלה נשטפים עם מי הכביסה אל מפעלי טיהור השפכים ולבסוף אל הים, ואחראים בין שאר לאחוז ניכר מהחלקיקים הללו שמסתובבים להם בים ונאכלים שם על ידי דגים ובעלי חיים שונים (ובסופו של דבר מגיעים גם לצלחת שלנו).

 

אם זה לא מספיק, מסתבר שתעשיית האופנה והשימוש התכוף שלה בבדים ובצבעים סינתטיים (שחלקם גם מכילים כימיקלים רעילים) מוסיפים גם הם לזיהום הנחלים והים, כשהכימיקלים שבבד משתחררים גם הם בכביסה אל מחזור המים.

 

אם לא די בכך, רוב הבגדים שמיוצרים היום אינם מיועדים להחזיק יותר מכמה מחזורי כביסה, וכאשר החומרים שמרכיבים אותם מתפוררים בכביסה, גם הם מצטרפים אל מחזור המים. גם הכימיקלים שנמצאים בחומרי הניקוי - האבקות, המרככים והסבונים בהם משתמשים בכביסה - תורמים לבעיה הסביבתית.

כך נראית המכונה הידנית מבחוץ (מתוך סרטון יוטיוב) (מתוך סרטון יוטיוב)
כך נראית המכונה הידנית מבחוץ(מתוך סרטון יוטיוב)
לכל זה יש להוסיף גם את המים ואת החשמל שמושקעים בכל פעם שאנחנו מכבסים את הבגדים שלנו (60% מהאנרגיה שמושקעת בבגד היא לא בתהליך הייצור והשינוע שלו, אלא דווקא בשלב הכביסות והייבוש), ויוצא שהכביסה שלנו היא עסק לא רק מזהם - אלא גם יקר.

 

לכבס ולהיכנס לכושר 

פיתוח שקורם עור וגידים בימים אלה מנסה לנקות קצת את מה שקורה בתהליכי הכביסה שלנו, ולהפוך אותה לחסכונית יותר ומזהמת פחות. מדובר במכונת כביסה קטנה בשם Drumi, שפועלת ללא צורך בחשמל. את מכונה מפעילים באמצעות לחיצה על דוושה בבסיס המכונה.

 

לכאורה, זה נשמע קצת מפרך אם חושבים על לחיצה על דוושה במשך כל תהליך הכביסה, אבל בהתחשב בכך שהכביסה ב-Drumi אורכת בסך הכל כ-10-5 דקות - כולל השריה, שטיפה וסחיטה - לא מדובר בעבודה קשה. אם מתייחסים לזה כאל אימון כושר, אז הרווח הופך גדול עוד יותר.

 

צפו: כך עובדת מכונת הכביסה הידנית 

 

הפיתוח של חברת Yirego הקנדית זכה לאחרונה בפרס אדיסון היוקרתי לחדשנות לשנת 2017 בקטגוריית חסכון במים, שכן המכונה לא רק חוסכת את השימוש בחשמל, אלא צורכת כ-80% פחות מים מאשר מכונת כביסה רגילה: כ-10 ליטר מים לכל מכונה. לפי החברה, ניתן להשתמש במכונה בכל סוג של נוזל כביסה, אך מומלץ להשתמש בנוזל כביסה שמופק מאגוזי סבון, סוג של אגוז שמשמש להכנת סבונים ושבו ניתן להשתמש גם בצורתו הטבעית (ניתן להזמין באינטרנט, למשל כאן).

 

כל שצריך לעשות הוא להניח כמה אגוזים כאלה בשקית בד (רצוי מחומר טבעי, כדי שלא לשחרר סיבים סינתטיים נוספים אל מחזור המים), ולהוסיף אותה לכביסה, ללא צורך בשימוש בחומרים נוספים. כך אפשר לחסוך את הגעתם של כימיקלים נוספים אל מקורות מים, ולשמור את הבגדים נקיים באופן טבעי (באגוזי הסבון, אגב, אתם יכולים להשתמש באותו אופן בכל מכונת כביסה).

מכניסים את הבגדים מהפתח העליון (מתוך סרטון יוטיוב) (מתוך סרטון יוטיוב)
מכניסים את הבגדים מהפתח העליון(מתוך סרטון יוטיוב)
 

ה-Drumi מספיקה לכביסה של כשבעה פריטים בכל פעם ואינה מתאימה לכבס פריטים "גדולים וכבדים" כמו מצעים ומגבות. אז אולי היא לא תחליף למכונת כביסה הרגילה שלכם, אבל היא בהחלט מתאימה כמוצר משלים שיחסוך לכם כסף, ולסביבה זיהום מיותר שנגרם מייצור חשמל ושימוש בכמויות של מים שגם מזדהמים בסיבי פלסטיק.

 

בנוסף, בזכות גודלה הקטן ומשקלה הקל יחסית (כ-11 קילוגרם בלבד) היא יכולה לשמש אתכם גם בטיולים ונסיעות של כמה ימים. היא גם קלה לאחסון - ומתאימה לשימוש גם בדירות קטנות.

 

עוד יתרון הוא שאין צורך לחבר אותה לצנרת: פשוט ממלאים אותה במים חמימים או בטמפרטורת החדר, ובסיום התהליך פתח ייעודי מאפשר לרוקן בקלות את המים אל פתח הביוב (או אל העציצים והאדניות בבית).

 

מפחיתים את נזקי הכביסה 

ה-Drumi זמינה לרכישה כבר כיום (בשלב הזה החברה אינה מציעה משלוח לישראל), אבל הלקוחות הראשונים יקבלו אותה לקראת סוף 2017. בינתיים, כדי להפחית את נזקי הכביסה בבית, אתם יכולים להתחיל בלקנות פחות בגדים מבדים סינתטיים, ועדיף מחברות מוכרות שאתם יודעים שאינן משתמשות בכימיקלים רעילים.

 

את הבגדים שאתם קונים אפשר אולי לכבס קצת פחות: לא חייבים, למשל, להשליך מכנסי ג׳ינס למכונה לאחר כל שימוש. רצוי לכבס בטמפרטורה נמוכה (30 מעלות) ולייבש בחוץ ולא במייבש (במיוחד במדינה חמה ושטופת שמש כמו ישראל), כך ניתן לחסוך אנרגיה רבה, ולצמצם את חשבון החשמל ואת טביעת הרגל הפחמנית של הכביסה שלנו.

 

בכביסה עצמה אפשר, כאמור, להשתמש באגוזי הסבון לניקוי הבגדים במקום בחומרים תעשייתיים, וכך להפחית את שחרור הכימיקלים לסביבה.

ולוחצים על הדוושה כדי לכבס (מתוך סרטון יוטיוב) (מתוך סרטון יוטיוב)
ולוחצים על הדוושה כדי לכבס(מתוך סרטון יוטיוב)
 

ובינתיים, גם היצרנים ממשיכים לחשוב על פתרונות שיהפכו את הכביסה שלנו למזיקה פחות: החל מכביסה ללא מים באמצעות התזת פחמן דו-חמצני בלחץ גבוה; המשך בכדור שילכוד את סיבי הפלסטיק בתוך המכונה ושימנע את הגעתם לביוב; וכלה בציפוי של סיבי הפלסטיק בחומר מיוחד שימנע את שחרורם מהבגד או בהתקנת מסננים מיוחדים במכונות הכביסה.

 

האם אפשר לחלום שהסיבים באוקיינוס יהיו אולי, בקרוב, נחלת העבר? נקווה שעם עוד קצת סבלנות, יצירתיות וביקוש מצד הצרכנים - הכביסה שלנו תהפוך להיות נקייה באמת.

 

הכתבה פורסמה באתר זווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים