שתף קטע נבחר

בזכות מועדון לילה, חוות תש"ן תמוגן

המשרד להגנת הסביבה הודיע היום כי החל מיגון חוות המכלים של תש"ן (חברת תשתיות נפט ואנרגיה בע"מ) בקריית חיים. אך מאחורי ההודעה הזאת מסתתר הליך משפטי ארוך שנבע מבקשה פשוטה לרישיון עסק ע"י מועדון לילה סמוך, ולא צריך להסב גאווה רבה למשרד

המשרד להגנת הסביבה הודיע היום (ב') כי בעקבות דיון בבית המשפט העליון ודרישת המשרד החל מיגון חוות המכלים של תש"ן (חברת תשתיות נפט ואנרגיה בע"מ) בקריית חיים. אלא שמאחורי ההודעה מסתתר הליך משפטי שלא צריך לגרום למשרד להגנת הסביבה גאווה רבה.

 

עוד בערוץ קיימות וכלכלה ירוקה

 

הכל התחיל מבקשה לרישיון עסק של בעלי מועדון לילה במפרץ חיפה. כמו עסקים רבים בישראל, גם את המועדון המדובר החלו להפעיל ללא רישיון, וביקשו, עוד בשנת 2012, היתר לשימוש חורג מהוועדה המקומית לתכנון ולבניה. אלה ביקשו שהמשרד להגנת הסביבה ייתן למועדון אישור, שהודיע שלא ייתן עקב היותם ממוקומים סמוך לחוות המכלים המסוכנת.

 

עבודות המיגון למיכלים. בלי המועדון זה לא היה קורה (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
עבודות המיגון למיכלים. בלי המועדון זה לא היה קורה(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

המשרד להגנת הסביבה דרש מחוות המכלים להתקין אמצעים להפחתת סיכונים. כנגד דרישות המשרד, הוגשו עתירות לבית המשפט על ידי תש"ן ומשרד התשתיות, האנרגיה והמים שביקשו להביא את דרישות המשרד לוועדת השרים לרגולציה. בעקבות המהלכים, הציעה חברת תש"ן אמצעי מיגון חלופי, אשר נמצא כמספק את דרישות המשרד להפחתת הסיכונים ודרישות אלה עוגנו בהיתרי הרעלים שניתנו על ידי המשרד.

 

במקביל להליכים, ביטלה עיריית חיפה את רישיון העסק לחברת תש"ן (החלטה שבוטלה בהחלטת בית המשפט המחוזי בחיפה). כמו גם, הוגשו ערעורים לבית המשפט העליון על הליך רישיון העסק ועל ההליך התכנוני.

 

במהלך אותם ערעורים הושגה פשרה בין הצדדים, שבמסגרתה הוסכם על כך שעיריית חיפה, אשר עיכבה את מתן היתר הבנייה למיגון המכלים, תיתן היתר בניה, וחברת תש"ן תוכל לעמוד בדרישות המשרד להגנת הסביבה, כפי שעוגנו על ידו בהיתר הרעלים ובכך להסיר את הסיכון. לאחר הסרת הסיכונים המשרד יסיר את התנגדותו לשימוש החורג של העסק.

 

חברת תש"ן, בעלי חוות המכלים, הינה חברה ממשלתית העוסקת בהפעלה ותחזוקה של מתני אחסנה, כמו גם הולכה של מוצרי דלק ברחבי המדינה. המשרד הוא זה שאחראי להסדיר את פעילות תש"ן לפי חוק החומרים המסוכנים, ובנוסף הוא זה שנדרש לתת את אישורו כדי שהמועדון יוכל להמשיך לפעול כחוק. בגלל שהמועדון, הנחשב למקום ציבורי, היה קרוב מדי לתש"ן, הסיכון בהפעלתו היה גדול מדי.

 

אם למועדון אין רישיון, גם לא לחוות המכלים

בעיריית חיפה הגישו אף הם עתירה, וביקשו כי יינתן פיתרון לסוגיה ולמיגון של המכלים, או במילים אחרות - אם למועדון לא יינתן רישיון, גם לחוות המפעלים של תש"ן לא יהיה רישיון עסק. "המשרד להגנת הסביבה פעל בצורה הזויה. אם המקום מסכן, אז שיפונה או שימוגן", אמר גורם המעורב בתיק בעיריית חיפה.

 

בית המשפט המחוזי בחיפה החליט לדחות את עתירת המועדון. השופט אלכסנדר קיסרי ציין כי הדיון בעתירה מאיר את בעיית הניגוד הקיים לעיתים בין צרכי הציבור הנוגעים לכלל תושבי המדינה, לבין צרכי ציבור הנוגעים לתושבי הרשות המקומית.

 

לדברי השופט קיסרי אין מחלוקת כי למדינה עניין בקיום תשתית להולכה ואחסון של מוצרי דלק. "בצד זאת, פעילות מסוג זה כרוכה בסיכונים סביבתיים אשר על אסדרת מניעתם או הקטנתם מופקד המשרד (להגנת הסביבה). אל מול צרכי ציבור אלה קיים הצורך בפיתוח תשתיות עירוניות ואזורי מגורים ומסחר, ועליון מופקדים מוסדות הרשות המקומית".

 

השופט קבע כי בנסיבות העניין חופש העיסוק של בעלי המועדון אינו גובר על מגבלות הנובעות מקיומה ופעילותה של תש"ן. בעלי העסק הגישו ערעור לבית המשפט העליון נגד תש"ן והמשרד להגנת הסביבה, באמצעות עו"ד רונן רדי ממשרד עו"ד צבי הרשקוביץ.

 

בעיריית חיפה עתרו אף הם לבית המשפט העליון במסגרת הליך שניהלו נגד תש"ן כדי לשלול את רישיון העסק שלה, ודרשו כי בתש"ן ימגנו את המכלים. ההליכים השונים אוחדו לתיק אחד, ובמסגרתו החלו במשרד להגנת הסביבה במו"מ עם תש"ן להתחלת המיגון.

 

ההליך המשפטי הממושך, שהחל עוד בשנת 2012 והגיע עד לפתחו של בית המשפט העליון, הוביל לסיכום של המשרד להגנת הסביבה עם תש"ן למגן את חוות המכלים.

 

אל הסיכום המדובר הגיעו עוד בחודש מאי, ובמסגרתו בוטלה גם ההחלטה של השופט קיסרי בביהמ"ש המחוזי על כך שבעלי המועדון יחוייבו ב-10,000 שקל שכר טרחה, בגין שכרו של עורך הדין של חברת תש"ן.

 

עיריית חיפה: "מצפים מהמשרד להגנ"ס שיצטרף לדרישתנו לסילוק מפגע הבנזן שמייצר המתחם"

במשרד להגנת הסביבה הודיעו כי "בשל הליכים שהתנהלו בבית המשפט העליון, הגיעו הצדדים להסכמה על פיה עיריית חיפה תוציא לחברת תש"ן את היתר הבניה הנדרש לצורך בניית המיגון וכי חברת תש"ן תתחיל בעבודות המיגון ותסיים בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו בהיתר הרעלים שהוציא המשרד להגנת הסביבה - עד ינואר 2018".

 

מעיריית חיפה נמסר: "העירייה דרשה מתש"ן למגן את המכלים כדי למנוע סכנה בטווח המיידי לעסקים ולתושבים בסביבה וזאת במקביל לפעילותנו לסילוקם מהאזור. אנו מצפים מהמשרד להגנ"ס שיצטרף לדרישתנו לסילוק מפגע הבנזן שמייצר המתחם".

 

עו"ד רדי, שייצג את בעלי המועדון בעתירה שהובילה בסופו של דבר להסכם, אמר בתגובה כי "אנו מברכים על הגעת הצדדים להסדר, בעקבות הליכים משפטיים ממושכים אותם נאלצה מרשתנו לנקוט, הן בביהמ"ש לעניינים מנהליים חיפה והן בביהמ"ש העליון.

 

"ההסדר מבטיח כי מחד גיסא, תש"ן תבצע תוך פרק זמן קצוב וקצר את כל עבודות המיגון המתחייבות נוכח פעילותה בחוות המכלים, ומאידך גיסא יובטח כי מרשתנו תוכל להמשיך להפעיל את עסקה במקום המיועד לכך עפ"י דין. לא למותר לציין כי ההסדר מורה גם על ביטול והשבה של ההוצאות בהן חויבה מרשתנו בביהמ"ש לעניינים מנהליים, והדבר מדבר בעד עצמו".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "הליך הסרת הסיכון נעשה ללא כל קשר להליכים המשפטיים, אלא כחלק ממדיניות מרחקי ההפרדה של המשרד להגנת הסביבה. לאור מדיניות זו, גיבש המשרד מתווה אשר הערכאות קיבלו, ועל פיו אין להעמיד בסיכון את הציבור עד להסרת הסיכון הנשקף ממנו. על כן, המשרד דוחה כל ביקורת נגדו, ועומד על כך שלא יאשר דבר המסכן את הציבור ועומד בניגוד למדיניות מרחקי ההפרדה.

 

"הסכם הפשרה אף הוא מאמץ את המתווה שהציע המשרד להגנת הסביבה ושקבע בהיתר הרעלים שלו, ובחסות בית המשפט נקבע כי עיריית חיפה תיתן היתר בנייה למיגון המכלים, כך שהחברה תוכל לעמוד בהנחיות המחמירות של המשרד (יצוין, כי עיכוב במתן היתרי בנייה על ידי עירית חיפה, היה זה שעיכב את המיגון וכן כי הליך ביטול רישיון העסק שביצעה עיריית חיפה בוטל על ידי בית המשפט)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המשרד להגנת הסביבה
חוות המיכלים
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים