שתף קטע נבחר

הדרך היעילה לשמור על השיניים ולחסוך כסף על טיפולים

מברשת שיניים, רגילה או חשמלית? צחצוח חזק או חלש? מתי כדאי להחליף מברשת? רופא שיניים אסף עבורכם את העצות שיעזרו לכם לשמור על שיניים בריאות וגם לחסוך טיפולים והוצאות מיותרות

יש לי וידוי, אני לא אוהב לצחצח שיניים. אף פעם לא אהבתי. תאמינו לי, אני יודע שזה חשוב. בקורס מבוא לרפואת שיניים בשנה הראשונה ללימודים, אמר לנו אחד הפרופסורים שלפי מחקרים, מספיק לצחצח את השיניים פעם אחת ביום. זה הספיק לי בשביל להוריד את תדירות הצחצוח שלי ב-50%. לחצי השנה הקרובה.

 

בסמסטרים הבאים כבר למדתי כמה דברים שהאירו את עיניי. שמירה על היגיינת הפה היא אינה דבר שיש להקטין מערכו. התזונה המערבית, הרוויה בפחמימות וסוכרים, מאפשרת למגוון החיידקים הנמצאים לנו בפה, לייצר חומצה אשר פוגעת בשכבת האמייל המגינה על השן ויוצרת מה שנקרא בשפה העממית "חורים" בשיניים.

 

החורים האלה, בשלביהם הראשונים, אינם מחייבים טיפול וניתן לעצור את התקדמותם לפני שהדבר יחייב התערבות של רופא שיניים. היגיינה אוראלית קפדנית, הכוללת ניקוי יסודי של כל השיניים והמרווחים שבין השיניים תסיר את שאריות המזון והלכלוך ותגן על שכבות השן מפני החיידקים הפוגעים בהן.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

 

מברשת שיניים חשמלית. מיומנות צחצוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מברשת שיניים חשמלית. מיומנות צחצוח(צילום: shutterstock)

 

המברשת היעילה ביותר

על מנת להקל עליכם בשמירה על בריאות הפה ועל הדרך לחסוך כסף וטיפולים מיותרים, יש כמה דברים שאני נשאל במהלך היום-יום וכדאי שתדעו:

 

למשל, עם מה כדאי לצחצח, מברשת שיניים רגילה או חשמלית? הרבה אנשים מאמינים שמברשת שיניים חשמלית עושה עבודה יסודית יותר ממברשת רגילה.

 

אותם אנשים בדרך כלל יספרו לרופא השיניים שלהם שמאז שהם משתמשים במברשת חשמלית, הם מרגישים שהפה שלהם נקי יותר והצחצוח מוצלח יותר. הם לא טועים. מצד שני, הם גם לא בדיוק צודקים.

 

מחקרים מראים שמברשת שיניים חשמלית יעילה בדיוק כמו מברשת רגילה ושהעדיפות שלה מבחינת סילוק מצבורי הפלאק שמלכלכים לנו את השיניים ואת המרווחים שבין השיניים אינה עולה על מברשת פשוטה.

 

אבל, וזה אבל גדול, יעילות הצחצוח במברשת שיניים שאינה רוטטורית (שלא מסתובבת בפה) תלויה במיומנות המצחצח, בעוד שמברשת שיניים חשמלית מפצה על צחצוח פחות מיומן ומאפשרת בכך צחצוח אפקטיבי גם לאנשים עם קשיים מוטוריים, בעלי מוגבלויות או הסובלים מדלקת פרקים וגם לכל אחד שמצחצח שיניים רגע לפני שהוא נכנס למיטה והעיניים מתחילות להיעצם.

 

בנוסף, חווית הצחצוח הינה אלמנט נוסף אשר ראוי להתחשב בו. כשאנשים מצחצחים עם מברשות שיניים חשמליות הם נוטים להפנות יותר תשומת לב לפעולת הצחצוח. חלק מהמברשות הן בעלות טיימר מובנה המתריע מתי לעבור לאזור הצחצוח הבא ומערכת המסמנת למשתמש מתי מופעל לחץ חזק מדי על החניכיים.

 

המאפיינים הללו עוזרים למנוע היווצרות נזק לחניכיים ומקלים על חלוקה שווה של זמן הצחצוח בכל חלקי הפה. הדיגיטליזציה של הרפואה, שחברות התרופות והפארמה משקיעות מיליוני דולרים בפיתוחה, הופכת את חווית הצחצוח למהנה ואינטראקטיבית יותר ובכך משכנעת יותר אנשים להקפיד על צחצוח קבוע ובזמן הצחצוח עצמו – מסייעת לנו לא להתרשל.

 

לא פחות משתי דקות

עוד שאלה שנשאלת רבות בקליניקה היא כמה זמן כדאי לצחצח את השיניים והאם יש דבר כזה צחצוח ביתר?

 

התשובה פשוטה. צחצוח טוב אשר מנקה את השיניים שלנו ביעילות ומאפשר לנו להתחיל את היום עם הבל פה רענן או ללכת לישון עם פה נקי משאריות של ברוקולי מארוחת הערב אורך, לפי מחקרים, כשתי דקות.

 

זה הזמן שלוקח לאדם ממוצע להגיע להיגיינת פה סבירה ולהימנע מתחלואה של השיניים והחניכיים. אבל, וזה אבל גדול, איכות הצחצוח אינה תלויה רק באורך הזמן בו מברשת השיניים נמצאת אצלנו בפה.

 

צחצוח איכותי, כזה המשאיר אתכם בלי פלאק ושאריות מזון המצטברים בחניכיים ועל השיניים ומאפשרים מחלות כמו עששת ודלקות, הינו צחצוח מוקפד ויסודי המנקה את כל משטחי השן.

 

אופן הצחצוח

לכל שן אחורית יש 5 משטחים:

משטח לעיסי (עליו מתבצעת פעולת הלעיסה)

משטח הפונה ללחי

משטח הפונה לכוון הלשון או החך (כאשר מדובר על הלסת התחתונה או העליונה, בהתאמה)

שני משטחים הפונים לשן הסמוכה

 

בזמן הצחצוח, אנחנו צריכים להקפיד להגיע עם המברשת לכל המשטחים האלה ולנקות את כולם. לסיבי המברשת העבים קשה עד בלתי אפשרי להיכנס ולנקות ביעילות בין השיניים ולכן אנו משלימים את הפעולה באמצעות חוט דנטלי.

 

בזמן הצחצוח חשוב להקפיד להגיע גם לשיניים האחוריות, הנקראות שיני הבינה. אפילו אם קשה לכם לנקות אותן וגם אם לפעמים פעולת הצחצוח מעודדת את רפלקס ההקאה שלכם, הן חשובות בדיוק כמו שאר השיניים ואם לא נבריש אותן, גם בהן יתפתחו עששת ומחלות חניכיים.

 

להשלים את הצחצוח במברשת. חוט דנטלי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להשלים את הצחצוח במברשת. חוט דנטלי(צילום: shutterstock)

 

לא להפעיל לחץ רב מדי

צחצוח ארוך מדי או הפעלה של כוח מופרז עלולים לגרום לאברזיה  (שחיקה) אשר תוביל עם הזמן לאובדן חומר שן ולרגישות מוגברת באזורים השחוקים.

 

לכן, אנחנו לא רוצים להפעיל לחץ חזק מדי בזמן הצחצוח וגם חשוב שנקפיד שסיבי מברשת השיניים שלנו לא קשים מדי ולא מתפצלים לצדדים אלא ישרים ורכים בדיוק במידה הנכונה עבורנו.

 

איך נדע מה המידה הנכונה? אם החניכיים שלנו מדממות במגע קל של מברשת השיניים אז כנראה הסיבים קשים והגיע הזמן להחליף את המברשת או שאנו סובלים מדלקת או מחלת חניכיים.

 

בכל מקרה, מה שהכי חשוב שתצחצחו נכון, את כל משטחי השן, פעמיים ביום, למשך שתי דקות לפחות. אם אתם אוהבים גאדג'טים שיעזרו לכם לשמור על בריאות השיניים בכיף? מברשת חשמלית היא הבחירה עבורכם.

 

ואני? אני עדיין לא נהנה מפעולת צחצוח השיניים אבל למדתי איך להפוך אותה ליעילה יותר כך שהזמן לא מתבזבז לחינם. אני מקפיד עליה כי אני יודע שאני מבצע שתי משימות חשובות: גם שומר על שיניים בריאות וגם חוסך טיפולים והוצאות מיותרות.

 

הכותב הוא רופא שיניים, בעל תואר DMD , B.M.Sc מהאוניברסיטה העברית בירושלים



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדרך הנכונה לצחצח שיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים