שתף קטע נבחר

אונסק"ו: ישראל היא לא הריבון בירושלים

ועדת המורשת של ארגון האו"ם גינתה גם את החפירות בעיר העתיקה. מדינות ערב ריככו את ההחלטה, אך היא לא עברה בקונצנזוס: בורקינה פאסו, ג'מייקה והפיליפינים הצביעו לצד ישראל. השגריר באונסק"ו: "לראשונה יש לנו רוב מוסרי"

 

חפירות בעיר דוד (ארכיון) (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
חפירות בעיר דוד (ארכיון)(צילום: אלי מנדלבאום)

ועדת המורשת של אונסק"ו המתכנסת בקרקוב אישרה הערב (יום ג') בהצבעה הצעה הקובעת שישראל אינה הריבון בירושלים ומגנה את ישראל על החפירות הארכיאולוגיות בעיר העתיקה. ההצעה הוגשה לוועדת המורשת של ארגון האו"ם על ידי מדינות ערב. בניסיון להגיע לקונצנזוס הסכימו מדינות ערב והפלסטינים לרכך את הנוסח, אך בעקבות לחץ ישראלי ההצעה לא עברה בקונצנזוס.

 

לקריאת נוסח ההחלטה המלא לחצו כאן

 

עשר מדינות תמכו בהצעת מדינות ערב - אזרבייג'ן, אינדונזיה, לבנון, תוניסיה, קזחסטן, כווית, טורקיה, וייאטנם, זימבבווה וקובה. שלוש התנגדו - הפיליפינים, ג'מייקה ובורקינה פאסו. ושמונה נמנעו - אנגולה, קרואטיה, פינלנד, פרו, פולין, פורטוגל, קוריאה וטנזניה.

 

משרד החוץ הגיב להחלטה: "עוד החלטה הזויה ולא רלוונטית של אונסק"ו, שפועל בשירות אויבי ההיסטוריה והאמת. ירושלים היא בירת הנצח של העם היהודי ושום החלטה של אונסק"ו לא תוכל לשנות את המציאות. עצוב, מיותר ופאתטי. ההחלטה אפילו לא זכתה לרוב קולות".

 

שגריר ישראל באונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, אמר כי עד שעתיים לפני ההצבעה הערבים היו משוכנעים שיש להם קונצנזוס, אך ישראל הצליחה לשבור אותו. לדבריו, למרות ריכוך משמעותי של הטקסט יותר מדינות מזדהות עם ישראל, שלא מוכנה לסבול רדיפה והחלטות פוליטיות נגדה ונגד העם היהודי, גם אם הן עוברות ריכוך. 

 

"לישראל כמו לכל אדם הזכות לא להסכים ולא לומר תודה שמציעים לוותר לנו על הכנסתנו לחדר לוהט עם 1,000 מעלות ומצפים שנודה ונתרגש שדוחפים אותנו לחדר עם מאה מעלות", אמר. שאמה הכהן הדגיש כי לראשונה יש לישראל רוב מוסרי בוועדת המורשת - 11 מדינות מבין ה-21 התנגדו או נמנעו.

 

במהלך נאומו בוועידת המורשת ביקש שאמה הכהן מהנוכחים לעמוד דקת דומייה לזכר קורבנות השואה והנאצים. הקימה היתה מדורגת אך היו משלחות שנותרו לשבת, כמו קובה. בתום נאומו ביקשה הנציגה הקובנית למחות על המהלך, וטענה כי הבקשה לדקת דומייה בוצעה לבקשת מדינה משקיפה ולא באמצעות היו"ר. בתגובה היא אף ביקשה לציין דקת דומייה לזכר הקורבנות פלסטינים, אך שאמה הכהן הורה למשלחת הישראלית לא להיענות לכך.

 

השר לענייני ירושלים, מורשת והגנת הסביבה ח"כ זאב אלקין אמר: "ועדת המורשת של אונסק"ו קיבלה עוד החלטה מבישה שלא מחוברת למציאות. הגוף הזה ממשיך להוכיח את הטייתו החד צדדית ואת התכחשותו להיסטוריה של העם היהודי. נמשיך לחפור בירושלים הקדומה, לחשוף את ההיסטוריה ולבנות. הם ימשיכו להתכחש לאמת ההיסטורית. בעיר העתיקה מציינים בימים אלו את פסטיבל האור, באונסק"ו זה פסטיבל החושך".

 

אשתקד הוחלט: ספק אם יש זיקה יהודית להר הבית

נוסח ההחלטה מרוכך ביחס לשנה שעברה ואין בו אזכור להר הבית ול"בוראק פלאזה" - הכינוי הפלסטיני לכותל. בישראל שאבו עידוד מתוצאות ההצבעה ואמרו כי הן מהוות רוח גבית לקראת הקרב המשמעותי יותר בסבב הזה - רישום מערת המכפלה וחברון כאתר מורשת עולמי פלסטיני. הצבעה זו תיערך ביום שישי הקרוב.

 

ההצעה שאימץ הוועד המנהל של אונסק"ו (בהשתתפות 58 מדינות) בשנה שעברה, הייתה הצעה פלסטינית המטילה ספק בזיקה היהודית להר הבית ולכותל המערבי בירושלים. 24 מדינות תמכו בהחלטה שבה אין אזכור לקשר היהודי לאתרים הקדושים שאותם מכנים בשם "מסגד אל-אקצה" ו"חראם אל-שריף". שש מדינות התנגדו, 26 נמנעו ושני נציגים נעדרו. ישראל מוגדרת בהחלטה 15 פעמים כ"כוח הכובש".

 

במהלך הדיונים היה סירוב עיקש לאזן את ההחלטה עם אזכור השם היהודי לצד השם המוסלמי. בין היתר אישררו חברי אונסק"ו את "החשיבות של העיר העתיקה בירושלים וחומותיה לשלוש הדתות המונותיאיסטיות", אך מציינים כי "אין בהחלטה זו להשפיע על החלטות מועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם ביחס לסטטוס החוקי של פלסטין וירושלים".

 

בהחלטה הביעו חברי אונסק"ו צער על החלטת ישראל ליישם את ההחלטות הקודמות של הארגון ביחס לירושלים. חברות אונסק"ו הביעו "גינוי עמוק" לישראל המוגדרת כ"כוח הכובש" על המשך החפירות במזרח ירושלים, "ובעיקר סביב העיר העתיקה". אונסק"ו שבה ודורשת מישראל לחדול מעבודות אלו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים