לכודים ברשת: מבצע לחילוץ סרטנים נדירים
בזכות דיווח שהגיע למוקד החברה להגנת הטבע באמצעות אפליקציה לדיווח על מפגעים בים התיכון, הפליגו אנשי החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים במטרה לחלץ בעלי חיים ימיים שנלכדו ברשת דיג שננטשה מול חוף פולג. במבצע בעומק של 15 מטר חולצו שבעה סרטנים נדירים בסכנת הכחדה והושבו בחזרה לטבע
בימים האחרונים בעקבות דיווחים שהגיעו למוקד החברה להגנת הטבע באמצעות אפליקציית "Sea Watch" המיועדת לדיווח על מפגעים אקולוגיים בים התיכון, יצאו צוותים משותפים של החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והשיטור הימי בתל-אביב לאיתור "רשתות רפאים" - רשתות דיג שננטשו על ידי דייגים בים ובתוכן נלכדו בעלי חיים ימיים מוגנים ונדירים.
"רשת דיג שהושארה על ידי הדייגים בים לאחר שנתפסה בסלעים ממשיכה ללכוד בעלי חיים ימיים ולא עושה אבחנה בין צב ים חום לסרטן נדיר. לאחר שהתקבלו שלושה דיווחים תוך מספר ימים מדייגים על רשתות רפאים מול חוף פולג, סידני ואשקלון, יצאנו לים כדי לנסות להציל את בעלי החיים שנלכדו שם", מספר ל-ynet אלכס גלעדי, פקח ימי של רשות הטבע והגנים באזור הדרום והשרון.
צוות משותף למוקד "Sea Watch" של החברה להגנת הטבע, פקח רשות הטבע והגנים ואנשי מגמת חקלאות ימית בבית ספר "מבואות ים" במכמורת הפליגו למרחק של קילומטר מחוף פולג, שם איתרו בעומק של כ-15 מטר, רשת דיג גדולה על שונית סלעית. צוות של שני אנשים צלל כדי לנסות ולהציל את בעלי החיים שנלכדו בתוכה.
"הרשתות הללו מתכלות במשך שנים רבות והוצאה שלהן מהים מתבצעת על ידי צוות מוסמך עם ציוד מתאים ותחת פיקוח של אדם שלישי שמשגיח על הביצוע מהסירה. אנחנו יורדים עם ציוד מיגון, סכין וחבלים מאחר ומדובר בסכנת חיים לצוללים לא מוסמכים, גם אם מדובר בניסיון הצלה של חיה נדירה ומוגנת", הוא מסביר.
במשך כשעה עמל הצוות על חיתוך הרשת במטרה לחלץ שבעה סרטני כפן גושמני, סרטנים נדירים בסכנת הכחדה שנלכדו ברשת. המבצע כולו נעשה באמצעות צלילה חופשית. "הסרטנים היו פשוט עטופים ברשת והמטרה שלנו היתה לחתוך את החוטים מבלי לפגוע בחיה עד לשחרור שלה בחזרה לים", הוא מציין. "הרשת נמתחת כלפי מעלה לסירה כדי להקל על החיתוך שלה במים".
הכפן הגושמני מכונה גם סרטן ארוך בטן ("לובסטר ים תיכוני"). מדובר בבעל חיים איטי נטול צבתות או קוצים על גופו, בעל עשר רגליים ומגיע לאורך של כ-30 ס"מ בממוצע. הוא פעיל לילה ונוהג להסתתר בכוכים ומערות בשוניות סלעיות או בריכוזים של גני ספוגים בים התיכון. הוא טורף צדפות וחלזונות. הוא מוגדר כבעל חיים המצוי בסכנת הכחדה חמורה בישראל אך למרות זאת ניצוד למטרות מאכל.
בתום המבצע חולצו שבעה סרטנים בחזרה לים וסרטן שמיני שלא שרד. במבצעים נוספים בימים האחרונים הצליחו לחלץ סרטנים נוספים, אך גם מצאו בעלי חיים שלא הצליחו להימלט מרשתות הדיג.
"באחד המבצעים יצאנו עם אנשי השיטור הימי בתל-אביב והחברה להגנת הטבע לחוף סידני עלי מול הרצליה, שם הצלחנו לחלץ סרטן כפן גושמני אחד, אך למרבה הצער, מצאנו ברשת שני צבי ים חומים גדולים ובוגרים שנלכדו וטבעו למוות. להבדיל מהסרטנים שיכולים לשרוד זמן ארוך במים, הצבים הם זוחלים ימיים שזקוקים לעלות אל פני הים כדי לנשום".
במבצע נוסף באזור אשקלון נמצאה רשת רפאים נוספת שם נלכדו דגים מסוגים שונים ביניהם טריגון נקוד שלא הצליח להיחלץ מהרשת.
"כל ציוד דיג שנכנס לים גם צריך לצאת מהים"
אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע מציין כי על משרד החקלאות לאכוף את התקנה המחייבת דייגים בסימון רשתות באופן גלוי ולהימנע מנטישתה בים. "דיווחים ממוקדים על מיקומי רשתות מסייעים לנו לבצע עבודה חיובית להסרתן והדבר מסייע להציל בעלי חיים בזמן אמת. כל דייג צריך לקחת אחריות על הרשת שלו. כל ציוד דיג שנכנס לים גם צריך לצאת מהים, אלו מלכודות מוות שפוגעות בדגה ובטבע, שלא לדבר על סכנה בטיחותית לצוללים ולסירות".
השבוע ציינו ברשות הטבע והגנים, עמותת אקואושן והמשרד להגנת הסביבה את שבוע סובב ים תיכון במטרה להעלות את המודעות בציבור על משאב הים והשמירה על החופים.
בחברה להגנת הטבע מציינים כי ניתן לדווח על מפגעים של רשתות רפאים, דיג של בעלי חיים מוגנים ומפגעים ימיים באמצעות אפליקציית "Sea Watch" הניתנת להורדה בחינם.