שתף קטע נבחר

חוזרים מחו"ל? כך תצלחו את פקידי המכס בשלום

צפרדעים ארסיות, יהלומים, סיגריות וויטמינים - עונת הנסיעות היא גם תקופה אינטנסיבית עבור עובדי המכס בנתב"ג, המנסים למנוע התחמקות מתשלום מסים והברחות. כמה דברים שכדאי לכם לדעת על האסור והמותר לפני שאתם חוזרים

בדרך חזרה מהחופשה בחו"ל? מאות אלפי ישראלים שישובו מחופשת הקיץ יידרשו לעבור דרך עמדת המכס בנתב"ג ולבחור במסלול הירוק - או באדום, אם ברצונם להצהיר על מוצרים שונים שרכשו בחו"ל. בעוד רבים אינם מודעים לכללים הנוגעים לאסור ולמותר בהכנסה לישראל ועל מה נדרש לשלם מס, כוונותיהם של לא מעט נוסעים אחרים - אינן תמימות.

 

מדי שנה פקידי המכס תופסים שלל מוצרים מבלי שהוצהר עליהם, או כאלו שאף אסור בכלל להביאם לישראל. כדאי לדעת כי עבירת מכס היא עבירה פלילית לכל דבר, שהעונש עליה אף יכול להגיע עד לשלוש שנות מאסר ולקנסות כבדים.

 

 

הנה כמה דוגמאות מהשנים האחרונות: זוג שוחר אומנות רכש ציור בסכום של 38 אלף דולר. הזוג ניסה להיכנס לישראל עם הרכישה החדשה מבלי להצהיר עליה. הם נתפסו ונאלצו לשלם מסים וקנס בסך של כ-40 אלף שקל.

 

במקרה אחר אדם ניסה להיכנס לישראל עם כמות גדולה של גלולות וויטמינים בשווי של כ-100 אלף שקל מבלי להצהיר עליהם. שוחר הבריאות נתפס, הועמד לדין, נגזרו עליו ארבעה חודשי מאסר על תנאי וקנס של 15 אלף שקל. הגלולות הוחרמו. מקרה נוסף הוא של יהלומן שנתפס כשהוא מנסה להכניס לארץ חבילת יהלומים. הוא נאלץ לשלם כופר בסך של למעלה מ-400 אלף שקל כדי שיוכל לשחרר אותם מהמכס.

 

אלכוהול? הכמות קובעת ולא המחיר

בישראל החוק קובע שמותר לכל נוסע להכניס ולהוציא מוצרים ששוויים לא עולה על 200 דולר כל אחד. כל מוצר ששוויו מעבר לכך מחייב דיווח. כמו כן, לפי החוק כל נוסע יכול לעביר דרך גבולות המדינה כספים שסכומם לא עולה על 100 אלף שקל בכסף מזומן, בהמחאות רגילות או בהמחאות נוסעים. סכום העולה על כך מחייב דיווח ביציאה ובכניסה.

 

קיימות מגבלות נוספות על מוצרים ספציפיים, מעבר למגבלות על שוויים הכספי. כך, למשל, יש לדווח על משקאות אלכוהוליים - מעל שני ליטרים של יין לנוסע בוגר, ומעל ליטר אחד של משקאות אלכוהוליים אחרים. לכן, אדם שנכנס ארצה עם שני ילדיו הקטנים לא יוכל להביא שישה ליטרים יין, אלא שני ליטר בלבד לכל אדם מגיל 18 ומעלה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

יש לשים לב שהכמות היא הקובעת, לא המחיר. כך למשל, בקבוק ויסקי 1 ליטר שעולה 200 דולר – פטור ממכס, אבל ארבעה בקבוקים של ליטר שנרכשו בפרוטות – חייבים במכס. בנוסף, מעל רבע ליטר של תמרוקים כוהליים (כמו בושם) לנוסע מחויב גם כן במס.

 

9,000 פאקטים וקנס של 2 מיליון שקל

מוצר נוסף שיש עליו מגבלה והוא אולי הנפוץ ביותר בניסיונות ה"תחמון" זה סיגריות. הברחת פאקטים של סיגריות פופולרית מאוד בקרב ישראלים, מה שמוביל לערנות יתר של פקידי המכס בכל הקשור לעבירה זו. בשנת 2016 בלבד נתפסו 8,922 פאקטים של סיגריות שהוברחו לישראל, שעליהם שולמו קנסות בסכום של כשני מיליון שקל.

 

כך, לדוגמה, ניסה אחד הנוסעים להעביר לא פחות מ-1,130 פאקטים של סיגריות בתוך מזוודות של עולים חדשים. במקרה אחר נשפט והורשע תושב בני ברק שהבריח 45 פאקטים, ונגזר עליו מאסר בפועל של שלושה חודשים, בתוספת תשלום המס וקנס מינהלי בסכום כולל של 20 אלף שקל. נציין כי החוק קובע שמותר להביא לארץ בפטור ממכס, לכל היותר פקט אחד של סיגריות לנוסע בוגר (200 סיגריות) או טבק, על כל צורותיו, במשקל של עד 250 גרם.

 

"כאשר אדם עובר במסלול הירוק של המכס – הוא למעשה מצהיר שהוא נושא רק חפצים הפטורים ממסים", אומרים עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און ממשרד בר-און כהן. "מי שנושא עימו חפצים וכמויות מעל המותר, שמחויבים במסים, עליו לעבור במסלול האדום ולהצהיר עליהם. בכל מקרה שיש לאדם ספק באיזה מסלול לעבור – עליו לעבור במסלול האדום".

 

נציין עוד כי מוצרים כגון סמארטפון, טאבלט, מחשב נייד, וכן "גדג'טים" שונים (שערכם עולה על 75 דולר) פטורים ממס קנייה, אך חייבים בתשלום מע"מ של 17%. כאן כדאי לבחון את הכדאיות בהבאתם על פי המחיר הסופי שישולם, כמו גם השיקול לגבי השירות והאחריות המסופקים וכן התמיכה בעברית.

 

הוצאת חפצים מישראל

נוסע שנוטל עימו חפצים בערך כולל העולה על 200 דולר ורוצה להוציא אותם מהארץ ולהחזירם – צריך להצהיר על כך בפני פקיד המכס באולם היוצאים ולמלא טופס הצהרת נוסע על יצוא זמני של חפצים נלווים. עם שובו לארץ – עליו להציג את הטופס בפני פקיד המכס כדי שלא יחויב בתשלום מסי יבוא (מכס, מס קנייה ומע"מ).

 

 (צילום: שוקה כהן) (צילום: שוקה כהן)
(צילום: שוקה כהן)

מוצרים שנרכשים בחנויות הדיוטי פרי נחשבים לצורך תשלום מסים כחלק מהמוצרים שרוכשים בחו"ל, לכן המגבלות חלות גם עליהם.

 

אילו חפצים פטורים ממסים? חפצים אישיים פטורים ממסים בכניסה לישראל (הפטור הוא אישי לכל נכנס, ולא ניתן לצרף זכאות זו למספר נוסעים) ויש לעבור במסלול הירוק. חפצים אלו כוללים הלבשה, הנעלה וצורכי טואלט אישיים, מהסוגים והכמויות שנהוג להביאם כמטען יד של נוסע (בהתאם למגבלת הק"ג). כך, למשל, אישה שהכניסה 20 שמלות חדשות עטופות בניילון – נאלצה לשלם את הפרשי המס, כי אין מדובר בכמות סבירה.

 

יודגש כי ההגבלה היא כמותית, ללא קשר לשווי. לכן, שמלה אחת ששווייה עולה על 200 דולר - פטורה ממס אם מדובר בצריכה אישית. בנוסף, קיים פטור על חפצים אחרים לשימוש עצמי או למתנה לאדם אחר בערך כולל של עד 200 דולר (לכל נכנס מגיל שנתיים ומעלה), לרבות מזון במשקל כולל של עד שלושה ק"ג (ולא יותר מק"ג לכל סוג מזון). כך, למשל, אסור להכניס שלושה ק"ג גבינה צרפתית מסוג אחד, אבל מותר ק"ג מכל סוג של גבינה.

 

אם שווי החפץ עולה על 200 דולר - לא ניתן לקבל פטור ממסים על 200 דולר ולשלם מסים על ההפרש, אלא יש לשלם מסים על הסכום הכולל של החפץ.

 

פריטים שאסור להביא

קיימת רשימה ארוכה של פריטים שאסור להכניס לישראל כלל. הנה כמה דוגמאות: זיופים וחיקויים של מטבעות, כרטיסים ודברי פרסומת להגרלה והימורים שלא ניתן היתר מראש לעריכתם, סכינים (למעט אולר וסכינים המשמשים למקצוע או לבית), כלי ירייה דמוי עט או דמוי אקדח הזנקה או המופעל בגז, סמים, פרסומים ומוצרים פורנוגרפיים ויצורים חיים כגון נחשי צפע ועוד.

 

כך למשל, נתפסו 30 צפרדעי חץ ארסיות שהוברחו מהולנד על ידי שני נוסעים שניסו להכניסן לארץ. רשות הטבע והגנים הסבירה כי יבוא של דו-חיים מחו"ל עלול לגרום להתפשטות וירוס ופטרייה קטלניים, שעלולים לסכן את חיות הבר המקומיות.

 

במקרה אחר נתפס טייס אל על שניסה להבריח לארץ גור כלבים מאיטליה ללא היתר יבוא.

 

קיימים פריטים שהבאתם מותנית באישור הרשות המוסמכת ובהתאם לקריטריונים שנקבעו על ידה - למשל: טלפון אלחוטי, טלפון סלולרי וציוד תקשורת – משרד התקשורת, צמחים – משרד החקלאות, חלקי חילוף לרכב – משרד התחבורה, בעלי חיים – משרד החקלאות, תרופות – משרד הבריאות, קורקינט ממונע – משרד התחבורה, ועוד.

 

העונש: תשלום מס, קנס ואפילו מאסר

"כבכל עבירה פלילית, מידת הענישה תלויה במשתנים שונים", אומרת עו"ד קרן זרקו זמיר, מומחית למיסוי פלילי, מיסוי אזרחי ועבירות מכס. "בהפרות ראשונות ובהיקפים קטנים, האכיפה בדרך כלל תכלול את תשלום המסים במלואם, בתוספת קנס מנהלי המהווה את ה'עונש' על העבירה.

 

"קנס מנהלי הינו למעשה קנס הממיר את ההליך הפלילי, ועל כן באם הוא מוטל ומשולם - לא יוגש כתב אישום. ניתן גם להגיש בקשה להישפט במקום לשלם את הקנס המנהלי, אך אפשרות זו לרוב אינה משתלמת היות והיא כוללת כתב אישום וניהול משפט אשר לרוב יסתיימו בהרשעה ורישום פלילי, בקנס פלילי ובמאסר אפשרי על תנאי".

 

זרקו מציינת עוד כי עבירה חמורה יותר בהיקפה ובמהותה "תכלול לרוב גם החרמה של המוצרים שרכשתם עד סגירה מלאה של התיק בעניינכם, וייתכן כי יוגש נגדכם אישום פלילי, שעשוי להסתכם בתשלום קנסות כבדים ולהגיע כאמור לעונשי מאסר של עד שלוש שנים בפועל".

 

מה הסיכוי שיתפסו אתכם? לעובדי המכס ישנן הרבה שיטות מתוחכמות לזהות עברייני מכס אפשריים, גם בקרב קהל נורמטיבי לגמרי. מעבר למערך מודיעיני שעוקב אחר מבריחים פוטנציאליים, קיימים סממנים רבים העשויים לעורר בקרב אנשי המכס חשד, למשל: נוסעים עצבניים וחרדים במיוחד, מזוודות גדולות מאוד ועוד. גם התקופה שבה נסעתם והיעד ממנו הגעתם עשויים להוות פרמטר לביסוס החשד נגדכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיון פרג'
צילום: סיון פרג'
עו"ד ורד כהן ורענן בר-און
צילום: טל נסים
קרן זרקו זמיר
צילום: טל נסים
מומלצים