שתף קטע נבחר

לא באופנה: הדוגמן השחור הראשון של דרום קוריאה

אימהות הרחיקו את ילדיהן ממנו בגלל עורו הכהה ואנשים ברחוב אמרו לו שאינו שייך: במדינה שבה יש הומוגניות אתנית וגזענות רבה כלפי זרים ומעורבים, מצליח האן היון-מין בן ה-16 לככב במגזינים ובתצוגות אופנה, אבל יודע שהדרך לשינוי חברתי עוד ארוכה: "רוצה להצליח בשביל האנשים שאני מייצג"

 

 

הרגליים הארוכות והליכתו העוצמתית של הנער-דוגמן האן היון-מין הפכו אותו לכוכב עולה בעולם הדוגמנות בדרום קוריאה. אבל הסוכן של האן ידע שללקוח שלו תהיה בעיה במדינה ההומוגנית מבחינת אתנית - הוא שחור.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

להאן בן ה-16 יש אב ניגרי והוא חי בחברה שבה האפליה נפוצה ומכנים אנשים ממשפחות מעורבות כ"כלבים". "דוגמן אופנה בעל עור כהה זה דבר חסר תקדים בדרום קוריאה, ולכן הגיוס שלו היה הימור גדול", אמר סוכנו של האן, יון בום.

 

"דוגמן אופנה בעל עור כהה נחשב לדבר חסר תקדים בדרום קוריאה ולכן ההימור שלו היה גדול". האן היון-מין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"דוגמן אופנה בעל עור כהה נחשב לדבר חסר תקדים בדרום קוריאה ולכן ההימור שלו היה גדול". האן היון-מין(צילום: AFP)
בדרום קוריאה יש מסעדות מהודרות שאוסרות כניסה על זרים. סטודנטיות בסיאול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בדרום קוריאה יש מסעדות מהודרות שאוסרות כניסה על זרים. סטודנטיות בסיאול(צילום: AFP)

ההימור הגדול הצליח בגדול לאור העובדה שהאן מככב בשערי מגזינים מובילים ומוצג כדוגמן השחור הראשון של המדינה האסייתית.

 

מודרנית, מתוחכמת - וגזענית

במשך שנים פעלה דרום קוריאה לטפח את תדמית המדינה המודרנית, המתוחכמת והטכנולוגית, וגם תרבות הפופ שלה הכתה גלים ברחבי אסיה.

 

אך מאחורי החזות של עוצמה כלכלית ותרבותית מסתתרת גזענות שנטועה עמוק מאוד בחברה הדרום קוריאנית, גם בשעה שאוכלוסיית המהגרים רושמת עלייה - בעשור האחרון הוכפלה פי שניים, אך עדיין מהווה רק ארבעה אחוזים מהאוכלוסייה הכללית.

 

רוב הזרים בדרום קוריאה מגיעים מסין וממדינות דרום-מזרח אסיה. מדובר במהגרי עבודה או בנשים שנישאו לגברים דרום קוריאנים מאזורים כפריים שלא הצליחו למצוא בנות זוג שיהיו מוכנות לגור עמם בכפר.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
האפליה נגד הזרים בדרום קוריאה רחבה ביותר. רבים מהם סופגים עלבונות בתחבורה הציבורית כמו למשל "מלוכלכים" ו"מסריחים", ויש מסעדות מהודרות או מרחצאות ציבוריים שאוסרים עליהם להיכנס.

 

מכנים ילדים ממשפחות מעורבות בשמות גנאי

מחקר שערכה ממשלת דרום קוריאה ב-2015 מצא ש-25 אחוזים מהדרום קוריאנים לא רוצים זר כשכן שלהם - מדובר בנתון גבוה בהרבה מזה שבארצות הברית (5.6 אחוזים) ובסין (10.5 אחוזים).

 

ילדים ממשפחות מעורבות סובלים מהתקפות ואיומים ומכונים כל הזמן "טוויגי", שם גנאי שמשמעותו בעלי חיים מגזע מעורב.

 

זרים רבים בדרום קוריאה מתלוננים על מחסור בהזדמנויות בהרבה היבטים של החיים, בהם קשיים בהתערות בחברה המקומית, השגת עבודה ומציאת בני זוג.

 

"כששיחקתי עם ילדים אחרים בבית הספר, כמה אימהות הרחיקו אותם ממני ואמרו דברים כמו "אל תשחק עם ילד כזה", סיפר האן לסוכנות הידיעות הצרפתית. לדבריו, כשהסתובב ברחובות אנשים נהגו לנעוץ בו מבטים, ואישה מבוגרת אחת אף שאלה אותו פעם אחת: "מה אתה עושה במדינה של מישהו אחר?".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"רציתי להפוך לבלתי נראה", אמר הנער-דוגמן השחור. "שנאתי את המראה שלי ששונה מכל אחד אחר. האן מצא מקלט בעולם האופנה. הוא השתתף באודישנים לדוגמנים, ותמונותיו הופיעו ברשת החברתית עד שסוכן הדוגמנים יון ראה את התמונות ופנה אליו.

 

5 דקות הספיקו לסוכן להחתים את הנער-דוגמן השחור

לאחר שראה את האן, אז בן 14, מדגים ברחוב את צעדיו "המחשמלים" במשך חמש דקות, החתים אותו יון על חוזה דוגמנות באופן מיידי. "העובדה שאני דוגמן אופנה עזרה מאוד לבנות את הביטחון העצמי שלי", אמר האן. "עכשיו אני נהנה מזה שאנשים אחרים מעריצים אותי במקום שארגיש מוכך או מבויש".

 

האן מקווה להוות מודל לחיקוי עבור ילדים ממשפחות מעורבות. "אני רוצה להצליח יותר, לא רק בשביל עצמי, אלב בשביל האנשים שאני מייצג".

 

האן וסוכנו יון קיבלו בתחילה תשובות שליליות ממעצבים ומעורכים של מגזיני אופנה, כמה מהם אף אמרו בגלוי שהדוגמן כהה העור הוא "מזל רע" וקראו לסוכנו לגייס דוגמנים לבנים במקומו. "כמה מהם אמרו לי 'אנחנו לא רוצים דוגמנים כהי עור' או 'בשבילנו, דוגמנים לא קוריאנים זה דוגמנים לבנים עם עיניים כחולות ושיער בלונדיני'", אמר יון.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אלא שכמה מעצבים כן מצאו עניין במראה הייחודי ובכריזמה של האן, והוא עלה על מסלול הדוגמנות יותר מ-30 פעמים במהלך שני שבועות האופנה של סיאול מאז שהחל את דרכו בתחום בשנה שעברה. מדובר במספר גבוה במיוחד עבור דוגמן טירון.

 

ביפן פתוחים יותר - עד גבול מסוים

מבנה הגוף הפיזי של האן "הוא שילוב טוב של היתרונות של הדוגמנים האסייתיים והדוגמנים המערביים", אמר מעצב האופנה צ'ו יונג-ג'ה, שהשתמש בשירותיו של האן כדי להציג את קו בגדי הגברים שלו.

 

גם ביפן, לדברי צ'ו, יש אוכלוסייה הומוגנית מבחינה אתנית, אבל היסטוריה ארוכה יותר של הגירה לתוך המדינה ומספר גדול יותר של דוגמני אופנה מעורבים. למרות זאת, כשאריאנה מיאמוטו, בת ליפנים ולאפרו-אמריקני, זכתה בתואר מיס יפן ב-2015, היא הואשמה שאינה מספיק יפנית בשביל לייצג את המדינה בתחרויות בחו"ל. קיבלו אותה בחברה, אבל עד גבול מסוים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בבתי הספר בדרום קוריאה לימדו במשך שנים רבות את התלמידים להתגאות ב"אתניות אחת" עם גזע אחד ושפה אחת. מומחים אומרים שההיסטוריה של פלישות חוזרות ונשנות למדינה מצד סין ויפן השכנות הגבירה את תחושת הקורבן ואת הלאומנות האתנית הגדולה. בנוסף, לפי צ'וי האנג-סאב, פרופ' לסוציולוגיה באוניברסיטת קוקמין בסיאול, התרבות הסופר-תחרותית במדינה "מקדשת את אלה עם הכסף והכוח ובזה לאלה שאין להם את שני הדברים הללו".

 

"החוק חל גם על זרים", אמר איש האקדמיה הדרום קוריאני לסוכנות הידיעות הצרפתית. "ולכן אנשים לבנים ממדינות מתקדמות מתקבלים בזרועות פתוחות, ומנגד מסתכלים מלמעלה על אנשים שמגיעים ממדינות שנתפשות כפחות מפותחות".

 

בדרום קוריאה יש מספר הולך וגדל של זרים או אנשים מעורבים בטלוויזיה ובכלל במרחב הציבורי, אבל כמעט כולם לבנים משום שהקוריאנים אוהבים את המראה שלהם ומגדירים אותו "יפהפה".

 

ברשת החברתית, לפחות, זוכה האן לתגובות חמות מצד גולשים. "יש לו הילה כל כך טובה סביבות", אמר אחד מהם. "אני מקווה שהחברה שלנו תיפתח יותר לאנשים כמוהו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שובר מוסכמות. האן היון-מין
צילום: AFP
מומלצים