שתף קטע נבחר

איך ינצח גבאי את המערכה

באמצעות שילוב של חזון ומציאות, חתירה להסדר של שתי מדינות במסגרת אזורית ופעולה עצמאית לקידום מציאות של שתי מדינות, תבטא מפלגת העבודה, במסגרת המחנה הציוני, את התוכנית שתוכל לתת תקווה של ממש לציבור הישראלי

המרוץ במפלגת העבודה הגיע לכלל סיום, וכעת על המפלגה לברך את אבי גבאי ולהתאחד מאחוריו. השלב החשוב עוד לפניו: החזרת מפלגת העבודה והמחנה הציוני לראש הגוש שיחליף את השלטון הנוכחי, אשר מוביל את ישראל באוזלת יד לאבדן זהותה כמדינה דמוקרטית בעלת רוב יהודי מובהק.

 

לצורך כך על העבודה להציג תוכנית סדורה וריאלית בנושא החשוב ביותר לעתיד המדינה - הסכסוך עם הפלסטינים - ועל היו"ר החדש להתוות דרך אשר תוביל את ישראל למימוש חזון מגילת העצמאות תוך התחשבות במציאות המורכבת.

 

(מימין לשמאל) עמי אילון, גלעד שר ואורני פטרושקה (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
(מימין לשמאל) עמי אילון, גלעד שר ואורני פטרושקה(צילום: אילן ספירא)

 

על מפלגת העבודה להציג תוכנית ליציאה מהמבוי הסתום המדיני, ובה חזון להסדר של שתי מדינות במסגרת אזורית רחבה, וחתירה למציאות של שתי מדינות לשני עמים, אף ללא הסכם.

 

לחזון שותף רוב הציבור תומך בו, תוך הטלת ספק בדבר היכולת לממשו. ואולם, על מנת שהציבור יתייחס ברצינות לעמדותיה של מפלגת העבודה, כמי ששואפת, מהיום, לעגן סביבה גוש מדיני-ביטחוני לאומי מתון, יש צורך בנדבך נוסף, חדש.

 

המציאות מחייבת שמירה של הסטטוס קוו הביטחוני. לכך יש להוסיף הכרזה כי לישראל אין תביעות ריבונות מעבר לגדר הביטחון. הביטוי המעשי של הכרזה כזו הוא הפסקת הבנייה מחוץ לגושי ההתיישבות העיקריים ובשכונות הערביות של ירושלים - כלומר מעבר לתוואי גדר ההפרדה, וקידום חוק פינוי-מרצון, פיצוי וקליטה למתנחלים המתגוררים באזורים אלה, אך ללא פינוי כפוי ותוך השארת חופש פעולה מלא לצה"ל.

 

סקרים מראים כי כ-30% מהמתנחלים שמחוץ לגושי ההתיישבות העיקריים ישמחו להתפנות במסגרת חוק פינוי-פיצוי. אף אם המספרים יהיו נמוכים יותר, בעצם הפסקת הבניה וחקיקת החוק תדגים ישראל באופן אמין כי פניה אכן להסדר. הימין ינסה לגרור את הדיון לנושא הביטחוני, אך למחנה הציוני תהייה תשובה ניצחת: המצב הביטחוני בשטחי יהודה ושומרון לא רק שלא יורע, אלא אף ישתפר בהינתן מספר קטן יותר של מתנחלים בהתנחלויות שבעומק השטח הפלסטיני. כך יחל שיח ציבורי על צעדים מעשיים שניתן לנקוט כבר כעת להבטחת עתידה של מדינת ישראל, בלי תנאי הכרחי של שיתוף פעולה מצד פרטנר פלסטיני.

 

אל כל אלה צריכים להתלוות צעדים נוספים, כמו תוכנית לקליטה קהילתית של המתיישבים שיתפנו מבחינת דיור, חינוך ותעסוקה, הבהרה שבכל הידברות עתידית ישראל תישא ותיתן על הישארות מתנחלים שיבחרו להישאר במדינת פלסטין בתנאים מוסכמים, עבודה מול הקהילה הבינלאומית להתקדמות מדינית, ביטחונית ואזורית, וקריאה לפלסטינים לחתור מצדם להתקדמות הדרגתית לקראת הסכם.

 

הסיבה המרכזית לכך שהיו"ר הקודם הרצוג נאלץ לסיים את תפקידו, אחרי שהוביל להישג מרשים בבחירות, הייתה הפלירטוט המתמשך עם הרעיון של כניסה לממשלה שפניה לכיוון ההפוך. לו היה מציג לציבור את חקיקת החוק האמור כתנאי לכניסה - היה חושף את כוונותיו האמתיות של נתניהו להמשיך בכיבוש, ומגלה ברבים כי הלה רק ניסה להתל במחנה הציוני ובקהילה הבינלאומית.

 

שילוב של תפיסה אזורית, הידברות דו-צדדית, וצעדים עצמאיים כגון חקיקת החוק לפינוי מרצון, פיצוי וקליטה, והתכנון הלאומי המקיף הנדרש לקראת מתווה של שתי מדינות לאום - בהסכם, ואף בהיעדר הסכם - הם הבסיס לתוכנית המדינית-ביטחונית, שמפלגת העבודה צריכה לקדם, בהנהגת היו"ר החדש אבי גבאי. כך יגדל הסיכוי שהמחנה הציוני יתבסס בעיני הציבור ככוח פוליטי אחראי, המציב פתרון פרגמטי לבעיית היסוד של ישראל.

 

באמצעות שילוב של חזון ומציאות, חתירה להסדר של שתי מדינות במסגרת אזורית ופעולה עצמאית לקידום מציאות של שתי מדינות, תבטא מפלגת העבודה, במסגרת המחנה הציוני, את התוכנית שתוכל לתת תקווה של ממש לציבור הישראלי.

 

עמי אילון, גלעד שר, אורני פטרושקה - ראשי "עתיד כחול לבן"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא
עמי אילון, גלעד שר ואורני פטרושקה
צילום: אילן ספירא
מומלצים