שתף קטע נבחר

סערה בגבעת שמואל: "זכותנו לבחור את המוסד החינוכי לבנות שלנו"

העירייה לא אישרה ל-47 בנות ללמוד באולפנה מחוץ לעיר, אלא רק בזו שנפתחה בגבעת שמואל. בתגובה ההורים מאיימים להשאיר אותן בבית: "לא מוכנים שהן יהיו בנות ערובה של ראש העיר". העירייה: "פועלים לפי החוק"

47 ילדות מגבעת שמואל עלולות לפתוח את שנת הלימודים הקרובה בבית. הסיבה: סכסוך בין ראש העיר, שהחליט למנוע מהן ללמוד מחוץ לגבעת שמואל, לבין הוריהן שמבקשים את הטוב ביותר עבורן, בעיניהם.

 

עד לפני שש שנים לא הייתה בגבעת־שמואל חטיבת ביניים לבנות, והמוסד היחיד שבו למדו בנות העיר היה אולפנת צפירה שבמושב צפריה. לפני שש שנים נבנתה בעיר אולפנה המנוהלת על ידי רשת אמי"ת, אבל הורים רבים המשיכו לשלוח את בנותיהן לאולפנת צפירה.

התלמידות. לא רוצות ללמוד באולפנה בעיר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
התלמידות. לא רוצות ללמוד באולפנה בעיר(צילום: מוטי קמחי)

השנה נרשמו לצפירה 47 בנות תושבות הגבעה. כולן עברו את המיונים הדרושים והתקבלו. הוריהן שילמו את שכר הלימוד, והבנות כבר החלו להשתתף במפגשי בית הספר לקראת שנת הלימודים. אלא שלפני כחודש, באופן מפתיע, קיבלו ההורים מכתבים מהעירייה, שבראשה עומד יוסי ברודני, שלפיהם לא יקבלו אישור ללימודי חוץ ובנותיהן יחויבו להירשם לאולפנת אמי"ת. במכתב נדרשו ההורים לשלוח את הבקשות הפרטניות עד תחילת יוני, וכך עשו. אלא שלפני ימים אחדים קיבלו תשובה שבקשתם נדחתה ושבנותיהן יוכלו ללמוד רק באמי"ת.

 

"במשך שש שנים, מאז שאולפנת אמי"ת הוקמה, מעולם לא נדרשו ההורים לאישור כזה מהעירייה", אמר אפי שפרבר, אביה של אחת התלמידות. "מי שרצה לרשום את הבנות שלו לצפירה עשה זאת, וכנ"ל לגבי אולפנת אמי"ת. פתאום ראש העיר, באופן לא ברור, אומר לנו שהוא לא מוכן לשחרר את הבנות. אנחנו חיים במדינה דמוקרטית ואמורה להיות לנו הזכות לבחור את המוסד החינוכי הנכון לבנות שלנו. מדובר פה בכפייה של ראש העיר".

 

יחס אחר לבנים

לטענת ההורים, קיים פער גדול מאוד בין אולפנת צפירה לאמי"ת, ברמה החינוכית ובאופי הדתי. לאולפנת אמי"ת, הם אומרים, נרשמו כבר 120 בנות, כך שהרצון שלהם ללמוד בצפירה לא יפגע בה. "אנחנו מאוד מעוניינים להוציא מפה את הבנות, שיראו בנות מושבים, בנות ממעמד סוציו־אקונומי שונה", הסבירה גילי שילת, אמה של אחת התלמידות.

 

היא הוסיפה: "אנחנו מחפשים הטרוגניות, מה שקשה להשיג כשלומדים 12 שנים בעיר, כי זו בועה. הסיבה השנייה לרצון ללמוד בצפירה היא הצורך בדגשים חינוכיים־תורניים. בעולם הדתי קיימים זרמים שונים, ומה שיש כרגע באולפנת אמי"ת לא מתאים לערכים ולדרך החינוכית שלנו. הסיבה השלישית, והחשובה לא פחות, היא שהבנות שלנו באמת רוצות ללמוד שם".

התלמידות והוריהן. "לא מוכנים שיהיו בנות ערובה של ראש העיר" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
התלמידות והוריהן. "לא מוכנים שיהיו בנות ערובה של ראש העיר"(צילום: מוטי קמחי)

שילת ציינה עובדה נוספת. בעוד שראש העיר מתעקש שהבנות ילמדו במוסד חינוכי בעיר בלבד, לבנים קיימת יכולת בחירה מגוונת יותר: "המכינה של בני עקיבא בגבעת־שמואל, ישיבת רמת־גן, ישיבה אחרת בבני־ברק ועוד. אף אחד לא ביקש או מבקש מהם אישור לימודי חוץ או כופה עליהם להגיע למוסד מסוים. למה מחזיקים אותנו פה באזיקים?" שאלה שילת. "הבנות שלנו לא שוות פחות מהבנים".

 

צחי סטולוביץ, אביה של תלמידה נוספת, אישר את דבריה: "הבן הגדול שלי הלך ללמוד ברמת־גן ולא התבקשנו להביא שום אישור. מדובר בתפישה מעוותת של ראש העיר שכל הבנות צריכות ללמוד בגבעת־שמואל. בגלל שהשנה מדובר בחמישים בנות שלא רוצות ללמוד שם, הוא מכריח אותן להירשם כדי שנהיה באולפנה. נגיע עם זה לבית משפט".

 

ההורים, כך נראה, לא מתכוונים לוותר. "לא יהיה מצב שהבנות שלנו ילמדו בתיכון אמי"ת", הדגיש שפרבר. "הבנות האלה לא יתחילו את שנת הלימודים, אנחנו נדאג להן לחינוך ביתי, עד שיאפשרו להן ללמוד בצפירה. אנחנו לא מוכנים שהן יהיו בנות ערובה של ראש העירייה".

 

עם זאת, לא כולם בעיר מסכימים עם הורי 47 התלמידות. "ארבע בנותיי לומדות באולפנה ואחת מהן סיימה עכשיו את לימודיה", אמרה לאה פוסטיק, אמא לארבע בנות באולפנת אמי"ת, ועד לאחרונה יו"ר ועד ההורים בבית הספר. "אני לא יכולה לדבר על ערכים של מישהו אחר, אבל אני יכולה להגיד שיש באולפנה בנות ממגוון רחב של בתים, גם מבחינה דתית, וגם ממעמד סוציו־אקונומי שונה".

 

"למרות שרוב הבנות גרות בגבעת־שמואל יש גם בנות שמגיעות מערים אחרות", היא הדגישה. "כולן מקבלות חינוך זהה, חינוך תורני, שלא מתפשר מבחינה דתית, ופתוח לעולם. מבחינה לימודית אני מאוד מרוצה. הבת שלי סיימה י"ב בציונים מצוינים, והמורות שם הן מודל לחיקוי מבחינה אישיותית. אני מבינה שיש הורים שמנהלים מאבק מול העירייה, אבל הוצאת שם רע לאולפנה במסגרת המאבק היא עוול".

 

העירייה: פועלים על פי החוק

מעיריית גבעת־שמואל נמסר בתגובה: "העירייה פועלת לפי הוראות החוק וכללי המנהל התקין המתחייב ממנה. על פי החוק וחוזר מנכ"ל משרד החינוך לא ניתן להירשם למוסד לימודי מחוץ לעיר המגורים ללא הצטיידות באישור מהרשות בתחומה מתגורר התלמיד. הדברים הובהרו להורים כבר בפברואר, ולכן כל טענה באשר לכך שהנושא הועלה במפתיע לא נכונה. גם הטענה שכל הבקשות נדחו לא נכונה. ועדה מקצועית ומוסמכת שדנה בבקשות, אישרה לימודי חוץ למספר בנות שהעבירו בקשות אישיות וענייניות".

 

"אנו רואים באופן חיובי את רצונם של ההורים שבנותיהן יכירו בנות אחרות ומעודדים מפגשים עם אולפנות אחרות, יצירת קשרים ועוד, אבל לצורך כך הן לא צריכות ללמוד באולפנה מחוץ לעיר, שכן אולפנת גבעת־שמואל קולטת גם היא תלמידות מערים שונות בסביבה", מסרו מהעירייה.

 

ממשרד החינוך נמסר: "בהתאם לנוהל, שיבוץ תלמידים הוא באחריות הרשות המקומית. המשרד לא מעורב בהחלטה. אם יש כוונה לערער על החלטת הרשות המקומית, ניתן להגיש למשרד החינוך בקשת ערער פרטנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
התלמידות. "לא מוכנים שיהיו בנות ערובה של ראש העיר"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים