שתף קטע נבחר

חבית אבק השריפה של מזרח אסיה - חדשות מדאיגות לכלכלת העולם

בחודשים האחרונים גוברת המתיחות בין צבאות הודו וסין על רקע מחלוקות גבול. מירוץ החימוש של הודו תרם רבות לכלכלה הישראלית, אולם אם תפרוץ התלקחות קשה לחזות את תוצאותיה של מלחמה שתשתק את הייצור, את הסחר ואת הבורסות במדינות המחזיקות בהשפעה מכרעת על המשק העולמי

בדרך למלחמת עולם שלישית? בחודשים האחרונים הולכת וגוברת המתיחות הצבאית בגבול הודו וסין, שיכולה להיות לה משמעות כלכלית מרחיקת לכת. מול אזור סיקים שבמרומי ההימלאיה החלה סין לסלול כביש המוביל אל אזור במחלוקת אשר לטענת הודו עלול לערער את היציבות באזור, שכן הוא יאפשר פריסה מהירה של טנקים וציוד צבאי כבד אחר בעת הצורך. הודו הגיבה בהצבה של אלפי חיילים מצידה, כולל כוחות עלית ללוחמה באזורים מושלגים וגבוהים, סין כמובן הגיבה בהבאת אלפי חיילים משלה.

 

כתבות נוספות מאת טל רשף

 

החל מאותו הרגע החלו ההתבטאויות, בדרך כלל של מי שמוגדר כ"פקידים רמי דרג". מהצד ההודי נטען כי סין ממשיכה להפר את החוק הבינלאומי וכי השטח המדובר הוא בכלל של הודו. העיתונות הסינית המקורבת למימשל הגיבה באמירה כי צריך ללמד את ההודים לקח, כפי שהם למדו במלחמת 1962. ההודים הצהירו כי במקרה כזה סין תגלה כי הודו כבר אינה זאת שהם פגשו בשדה הקרב לפני למעלה מ-50 שנה. כך פוזרה על הגבול אבקת השריפה.

חיילי צבא סין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילי צבא סין(צילום: רויטרס)
 

מי שניסה להצית אותה הייתה רשת הטלוויזיה הפקיסטנית Dunya news שדיווחה ב-17 ביולי כי הצבא הסיני התקיף את הכוחות ההודים בירי רקטות והתקפת רימונים והרג 158 חיילים הודים, ואף פירסמה תמונות של כלי רכב הודים בוערים וחיילים מטופלים על גבי מיטות שדה. הדיווח היה כמובן מפוברק, התמונות נלקחו מדיווח על תאונת אימונים לפני מספר חודשים בהודו, והתקפה כזאת לא התקיימה, אך הוא מעלה לתודעה את האפשרות שזיק אחד יכול להצית ולפוצץ את חבית אבק השריפה השוכנת באזור זה.

 

אם יתנגשו כוחות סין והודו זה בזה, מי שירוויח מכך תהיה קודם כל פקיסטן. יש לה סכסוך ארוך ימים עם הודו, היא טוענת לבעלות על שטחים הנתונים בידי הודו, כולל מחוז קשמיר, ויותר מכל היא תרצה לראות את הודו עסוקה במלחמה נגד הענק הסיני, ואף סופגת ממנו מהלומות קשות שמחלישות אותה, ומאפשרות לצבא פקיסטן לצעוד בטוחות אל מעבר לגבול ולהביא גאווה לצופים בטלוויזיה באיסלמבד וקראצ'י.

 

 

הפרובוקציה לא עבדה במקרה זה, הצבא ההודי לא פתח במתקפת נגד, המתיחות לא תורגמה ללחימה אקטיבית והכוחות ממשיכים להסתפק במלחמת מילים משני צידי הגבול שבמרומי ההימלאיה.

 

אבל כיצד זה יסתיים בפעם הבאה? ומה יהיו ההשלכות של הדבר?

נקודות מחלוקת שיכולות להפוך למלחמה מפוזרות בכל רחבי מזרח אסיה: איי דיאיו (או שינקקו) שבמחלוקת בין יפן לסין, איי ספראטלי ופראסל אשר בים הדרומי שעליו חלוקות סין, טאיוון, הפיליפינים, וייטנאם, ברוניי ומלזיה, מחוז הנהר אמור שעל גבול סין ורוסיה, יש גם מחלוקת בין יפן לקוריאה, האיים הקוריליים בין יפן לרוסיה, הפרובוקציות של צפון קוריאה, וכמו כן מחלוקות גבול בין תאילנד לקמבודיה ובין וייטנאם ללאוס והרשימה עוד ארוכה.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג(צילום: רויטרס)
 

היה כבר גנרל בצבא ארה"ב שהצהיר כי הסכנה הגדולה למלחמת עולם שלישית אינה במזרח התיכון, כפי שחששו פעם, אלא במזרח אסיה. באזור זה מוצבים הכוחות הגדולים בעולם, ובהם הצי השביעי של ארה"ב, צבא סין, צבא הודו, צבא רוסיה (להלן ארבעת הצבאות הגדולים בעולם), וזאת לצד הצבאות המצוידים היטב של יפן, וייטנאם, צפון קוריאה ודרום קוריאה. באזור זה קיימת תחרות ולעתים אף שנאה ארוכת ימים בין עמים, כמו למשל בין הודו לפקיסטן, בין יפן לסין, וייטנאם וסין, סין ורוסיה. 

 

אתם זוכרים את הסיבות לפרוץ מלחמת העולם הראשונה?

הפחד הוא שהשתלשלות אירועים דומים, כפי שהחלה ברצח יורש העצר האוסטרו-הונגרי בסרביה שהביאה למלחמה שטרפה את כל הקלפים, יתרחשו שוב. סין מחוייבת לצפון קוריאה הסוררת, הודו, וייטנאם, יפן וארה"ב משלבות ידיים מול התעצמותה של סין. פקיסטן חוברת אל סין עקב הפחד מהודו, והידרדרות שיוצאת משליטה היא בגדר האפשר.

 

מה זה אומר לנו? לעולם כולו? אנשי מכירות ישראלים כבר גוזרים קופון על הפחד ממלחמה ששוטף את המזרח ומוכרים מערכות נשק ושליטה בשדה קרב במיליארדי דולרים למדינות דוגמת וייטנאם והודו. אבל אם ההתלקחות אכן תתמשך התוצאות תהיינה מרחיקות לכת. 

 

מלחמה היא תמיד חדשות רעות, היא מביאה רק רע לאלה שנלחמים בה. מלחמה היא גם חדשות רעות לכלכלה, ובמקרה של התלקחות היוצאת משליטה במזרח אסיה היא תפגע באזור שהולך והופך למרכז הפעילות הכלכלית של העולם. קשה לחזות את תוצאות ארוכות הטווח של מלחמה שתשתק את הייצור, את הסחר ואת הבורסות במדינות בעלות 3.5 מיליארד איש יחד, ושהיכולת הכלכלית שלהן מתקרבת למחצית היכולת של העולם כולו.

 

כדאי להחזיק אצבעות ולהתפלל כי מנהיגי האזור ינקטו באותה אחריות שבה נקטה ממשלת הודו השבוע אל מול הפעילות הסינית בהימלאיה, אבל יש מי שמטיל ספק שכך ינקטו גם האנשים שפחות שוחרי שלום ויציבות, למשל קים ג'ונג-און מצפון קוריאה או אולי רודריגו דוטרטה מהפיליפינים.

 

מה יקרה למשל אם במדינה בלתי דמוקרטית דוגמת סין תתחיל תסיסה ודרישה לדמוקרטיה וזכויות אזרח, והמימשל יעריך כי המוצא הטוב ביותר הוא יצירת מלחמה שתאחד את העם? מה יקרה אם ולדימיר פוטין, שמדינתו נפרשת עד למזרח אסיה, יחפש בה את הסכסוך הבא לאחר ששלח את כוחותיו אל אוקראינה, גיאורגיה, צ'צ'ניה וסוריה?

 

טל רשף – יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה, מכשיר עובדים ומאמן מנהלים לעסקים בהודו , מאמן מנהלים ומעביר סדנאות לפעילות בשווקים מתעוררים בחברות ישראליות.


פורסם לראשונה 21/07/2017 19:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים