שתף קטע נבחר

הבית הלבן: "מודאגים מאוד מהמתיחות בהר הבית"

וושינגטון קוראת לישראל ולירדן לעשות מאמצים להפחתת המתיחות במקום ולמציאת פתרון שיבטיח את ביטחון הציבור וישמור על הסטטוס קוו. דיווח ערבי: מאמץ משותף של ארה"ב, סעודיה וירדן ללחוץ על ישראל להסיר את המגנומטרים מהכניסות להר ולסיים את המשבר לפני יום שישי

 

הבית הלבן הודיע הלילה (ה') כי "ארצות הברית מודאגת מאוד מהמתיחות שהתעוררה בהר הבית המקודש ליהודים, מוסלמים ולנוצרים וקוראת לישראל ולירדן לעשות מאמצים להפחתת המתיחות ולמציאת פתרון שישמור על הסטטוס קוו ויבטיח את ביטחון הציבור. ארה"ב תמשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות".

 

בעיתון א-שרק אל-אווסט צוטטו בכירים פלסטינים שדיווחו כי מתנהל מאמץ ערבי-אמריקני משותף "לפתוח" את מסגד אל-אקצא לפני יום שישי. חאתם עבד אל-קאדר, לשעבר האחראי על תיק ירושלים בתנועת פתח, אמר כי מתגבשת עסקה להסיר את המגנומטרים מהכניסה למסגד והוסיף כי הלחץ שסעודיה וירדן הפעילו על ישראל הוביל להתערבות אמריקנית ישירה.

 

על פי המידע שיש לו, לדבריו, לישראל ניתן אולטימטום של 24 שעות, להסיר את המגנומטרים מהכניסה למתחם עד יום חמישי בערב. "האמריקנים לחצו על ישראל והציעו פתרון נרחב שכולל הסרת המגנומטרים אך המשך החיפוש", אמר עבד אל-קאדר, שלדבריו הצד הפלסטיני אינו מתנגד לחיפוש על אנשים חשודים או כאלו הנושאים תיקים, אך לא על כל אחד.

מתפרעים בהר הבית בשבוע האחרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתפרעים בהר הבית בשבוע האחרון(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בווקף מצפים לכמות גדולה מאוד של ערביי ישראל שיגיעו מהצפון ומהדרום כדי להשתתף בתפילות ההמוניות בשישי. עם זאת, מתגבשת המלצה של גורמי הביטחון, שלפיה יש למנוע מערביי ישראל מהמשולש, מהגליל ומהנגב להשתתף בתפילה ההמונית. אזרחים רבים אמרו כי הצעדים הללו לא יעזרו למשטרה והם יגיעו בכל מחיר להר. חלקם אמרו כי הם מוכנים לעלות לירושלים גם כמה ימים קודם.

 

אתמול הודיע הווקף הודיע כי כל המסגדים בירושלים יהיו סגורים ביום שישי, במטרה להביא כמות גדולה ככל האפשר של פלסטינים ממזרח ירושלים שיגיעו לעיר העתיקה. כל זאת כדי להגביר את הסיכוי לעימותים בין המתפללים לכוחות הביטחון עם סיום התפילות. בנוסף, במהלך אתמול התקיימו הפרות סדר בכמה מוקדים באזור ירושלים. במחנה הפליטים שועפט יידו אבנים לעבר כוחות הביטחון. אדם אחד רעול פנים נעצר לאחר שהשליך בקבוק תבערה שהתנפץ על הרצפה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

כפי שפורסם ב-ynet, ישראל מנהלת מגעים אינטנסיביים עם ירדן במטרה להביא לסיום המשבר במתחם הר הבית לפני יום שישי. על פי גורמים שונים, ההצעות שעולות הן בדיקה אלקטרונית סלקטיבית של הנכנסים למתחם לפי קריטריון של גיל או מגדר – כך לדוגמא גברים מגיל מסוים לא יבדקו במגנומטר ואילו צעירים יותר כן ו/או נשים (וילדים עד גיל מסוים) שלא יצטרכו להיבדק.

 

אפשרות אחרת שנבדקת היא שהבדיקה במכשירי המגנומטר תיעשה על ידי גורמים בינלאומיים או בהשתתפותם. אפשרות נוספת שעלתה, על פי אחד המקורות, היא שתיבחן האפשרות להסיר את מכשירי המגנומטר בתמורה לחזרה למתווה הצבת מצלמות בתוך מתחם ההר – כפי שהיה אמור להיעשות בעקבות ההסלמה הביטחונית על פי הסכם ישראלי-ירדני אשר סוכל בעקבות לחץ של הווקף. המקורות הדגישו כי ההצעות הללו הן בגדר אפשרות לדיון בלבד וכי לא התקבלה עדיין החלטה סופית לגבי פתרון מוסכם שיהיה מקובל על שני הצדדים.

 

סוכנות הידיעות הרשמית של הרשות הפלסטינית דיווחה כי הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן החליט לקצר את סבב ביקורי החוץ שלו, ולשוב לרמאללה כדי לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות הקשורות למסגד אל-אקצא. דוברו, אבו רודיינה, ציין כי אבו-מאזן יכנס דיון דחוף של הנהגת הרשות בעניין "הפגיעות בירושלים ובמסגד".

 

בניגוד לחלק מהגורמים שמציגים עמדות מרוככות יותר, גורמים בכירים במשטרת ישראל מביעים בשיחות סגורות התנגדות להסרת מכשירי המגנומטר. למרות המתיחות והחשש מעימותים, המלצת המשטרה היא להשאיר את המכשירים במקומם ואף להרחיב את פריסתם לשאר השערים שמובילים למתחם הר הבית שבשלב זה עודם סגורים מאז הפיגוע ביום שישי. אותם בכירים ציינו בשיחות הסגורות כי זו תהיה טעות מצד ישראל לחזור בה מההחלטה משום שההסלמה הביטחונית שהחלה בשנת 2015 לוותה בגל של חקיינים ששאבו השראה אחד מהשני. החשש המשטרה הוא שהפיגוע בשבוע שעבר יעודד גורמים נוספים לבצע פיגוע באותו מתווה בדיוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל אליאור
תפילה בשער האריות
צילום: דניאל אליאור
מומלצים